Kalender

 <<  < dec. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
1234567
891011121314
15
1617181920
22232425262728
293031

Vandaag jarig

William Orbit (1956)


jonsi kaarten

Het laatste nieuws over jonsi kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van jonsi beschikbaar.

Bekijk de volledige jonsi historie.

artiest informatie

Jón Þór Birgisson

Jón "Jónsi" Þór Birgisson ? (23 april 1975) is de IJslandse zanger en gitarist van de band Sigur Rós. Hij staat bekend om zijn hoge zang, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de kopstem, en zijn opmerkelijke manier van gitaar spelen, waarbij hij een strijkstok van een cello gebruikt. Samen met Alex Somers heeft Jónsi het project Jónsi & Alex. In maart 2010 verschijnt tevens zijn eerste solo-album Go.

Biografie

Jónsi werd op 23 april 1975 in IJsland geboren, waar hij ook opgroeide. Sinds zijn geboorte is hij blind aan zijn één oog. Jónsi's eerste ervaring met muziek kwam van The Beatles: "Mijn eerste herinnering van muziek was het versneld afspelen van een Beatles-plaat op de stereo van mijn ouders. Dat vond ik geweldig om te doen - zo heb ik ook gitaar leren spelen." Jónsi begon rond zijn dertiende met het spelen van gitaar; het eerste nummer dat hij leerde spelen was "Wrathchild" van Iron Maiden. In de periode 1992-1993 speelde Jónsi in de grungeband Stoned. In 1995 vormde Jónsi zijn eigen band Bee Spiders, waarbij hij het pseudoniem Jonny B gebruikte. In zijn jeugd ontdekte Jónsi dat hij homoseksueel was, maar hij maakte dit pas op zijn 21e openlijk bekend.

Op zijn negentiende vormde Jónsi samen met Georg Hólm en Ágúst Ævar Gunnarsson in 1994 Sigur Rós. De band werd vernoemd naar Jónsi's zusje Sigurrós ('zegeroos'), die in dat jaar geboren werd. Jónsi werd alleen zanger van de band omdat hij de enige was die kon zingen. Drie jaar later brachten ze hun debuutalbum Von uit. In 1999 verscheen Ágætis byrjun, die de doorbraak van de band betekende in IJsland, overig Europa en de Verenigde Staten. De band bracht hierna nog drie albums uit, met Með suð í eyrum við spilum endalaust als meest recente.

Jónsi ontmoette in 2003 in Boston Alex Somers, met wie hij een relatie begon. Twee jaar later verhuisde Somers naar IJsland en samen begonnen ze grafische kunst te maken. In 2006 verscheen dit werk in boekvorm, onder de naam 'Riceboy Sleeps'. In 2009 begon het duo met het werken aan een album. Deze plaat, genaamd Riceboy Sleeps, wordt op 20 juli uitgebracht en is volledig instrumentaal. In 2009 werkte Jónsi ook aan een solo-album. De nummers van de plaat waren voornamelijk akoestisch en bevatte arrangementen van componist Nico Muhly. De productie kwam in handen van Peter Katis. In december werd een website voor het album online gezet en bekend gemaakt dat het album Go heette. Het album wordt uitgebracht op 22 maart 2010.

Muzikale stijl

Jónsi staat bekend om zijn hoge zang, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de kopstem. Sigur Rós gebruikt de zang veelal als een extra instrument in hun muziek. Jónsi speelt zijn gitaar ook frequent met een strijkstok van een cello. Qua zang maakt hij geburik van het Vonlenksa ('hooplands'), een door Jónsi zelf verzonnen taal. Hij gebruikt de onverklaarbare klanken als de band de muziek voor een nummer heeft geschreven, maar er nog geen tekst aanwezig is. Hooplands heeft verder geen kenmerken van een echte taal, zoals grammatica of vocabulaire, maar fungeert meer als extra instrument in de muziek. Jónsi over het schrijven van teksten: "Ik denk dat als je teksten wil gebruiken, dat je dan iets te vertellen moet hebben. We hebben een soort haat-liefdeverhouding met teksten omdat de muziek zo natuurlijk voor ons vloeit. Als je teksten moet schrijven sluit je je helemaal af van de muziek. Gewoonlijk maken we een nummer door eerst wat nonsens te zingen. Dan luister ik ernaar en gewoonlijk komt er (luisterend naar al die onzin) een woord of onderwerp op. Die gebruik ik dan om er een volledige tekst om heen te schrijven."

Discografie

Solo

  • Go (2010)

Met Sigur Rós

  • Von (1997)
  • Ágætis byrjun (1999)
  • ( ) (2002)
  • Takk... (2005)
  • Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)

Met Jónsi & Alex

  • Riceboy Sleeps (2009)