Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19
202122232425
262728293031

Vandaag jarig

Caron Wheeler (1963)
Mac Miller (1992)
Trey Lorenz (1969)


Uriah Heep kaarten

Het laatste nieuws over Uriah Heep kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Uriah Heep beschikbaar.

Bekijk de volledige Uriah Heep historie.

artiest informatie

Uriah Heep

Uriah Heep is een Britse rockband met als originele leden keyboardspeler Ken Hensley, zanger David Byron, bassist Paul Newton, gitarist Mick Box en drummer Alex Napier. Uriah Heep bestaat sinds 1969. De samenstelling veranderde later meerdere keren. Kenmerkend zijn de meerstemmige backing vocals en invloeden van progressieve rock, hard rock, heavy metal, jazz, en soms zelfs country.

Geschiedenis

Het debuutalbum, Very 'Eavy... Very 'Umble (1969 ) introduceerde een mengeling van harde orgel- en gitaarklanken, met de theatrale stem van David Byron daar bovenuit. Het tweede album, Salisbury ( 1970), bevond zich meer in het progressieve rock-genre, met een titeltrack van 16 minuten waarin een 24-koppig orkest opgevoerd werd.

De grote doorbraak in Nederland kwam met "Look at Yourself" (1971) waarvan de titelsong en vooral "July Morning" rockklassiekers werden. De mondiale doorbraak kwam met "Demons and Wizards" (1972). De hitsingle 'Easy Livin' werd in Nederland 2 keer uitgebracht, en werd een topper in 1973.

De daarop volgende albums waren "The Magicians Birthday"( 1972) en "Live 73" (1973). Het livealbum bevatte een klaphoes met een fotoalbum, tot dan toe niet vertoond. Opvolger "Sweet Freedom" (1973) werd in Frankrijk opgenomen, dit album benaderde misschien wel het beste de livesound. The single werd "Stealin". De single werd in de VS verboden omdat er een compromiterende zin in voor kwam. Anders zou het de eerste Amerikaanse hitsingle voor de band zijn geweest. "Wonderworld" (1974) werd opgenomen in München, en wordt ook wel blunderworld gennoemd. Zo'n beetje alles ging mis, hoewel er enkele juweeltjes op staan.

De klassieke line-up die sinds "Demons and Wizards" bijeen is begint scheuren te vertonen. Mick Box, Lee Kerslake, Ken Hensley, David Byron en Gary Thain is de line-up die het beste van Heep heeft gebracht. Als in Dallas VS Gary Thain een elektroshock oploopt begint de narigheid. Gary houdt het niet meer vol en verlaat de band. Enkel maanden later overlijdt hij aan een overdosis heroïne. Zijn opvolger heet John Wetton. Met hem wordt "Return to fantasy" (1975) opgenomen. Het titelnummer is in Nederland een bescheiden hit. De band tourt de hele wereld over. Het touren en opnemen tegelijk begint zijn tol te eisen. Mick Box vertelde dat de band uit de VS werd teruggevlogen naar Londen om een nummer op te nemen om meteen weer in het vliegtuig te worden gezet voor het volgende optreden... in de VS!

Voor "Hight and Mighty" (1976) wordt producer en manager Gerry Bron aan de kant gezet. De heren doen het allemaal zelf, hetgeen leidt tot een interessante maar ook weinig succesvolle plaat. Uriah Heep staat dat jaar op Pinkpop waar het kampt met veel technische problemen en ruzie met de organisatie. Het is tevens een van de laatste concerten van David Byron. Een week later krijgt hij zijn ontslag omdat hij zich in de ogen van de anderen onmogelijk had gemaakt. David Byron zal in februari 1985 dood worden aangetroffen in zijn huis, waarschijnlijk door overmatig alcohol gebruik. Uriah Heep maakt een nieuwe start. John Wetton vertrekt naar Wishbone Ash.

John Lawton ( ex-Lucifers Friend en Les Humpries Singers) is de nieuwe zanger. Van Bowies Spiders From Mars komt bassist Trevor Bolder over. Drie albums maakt deze line-up : "Firefly" (1977), "Innocent Victim" (1978) en "Fallen angel" (1979). Er zijn grote successen in Duitsland waar "Lady in Black", "Free Me" en "Love or Nothing" grote hits worden.

Beïnvloed door drugs besluit Ken Hensley om John Lawton de wacht aan te zeggen. In 1980 wordt "Conquest" uitgebracht met John Sloman als zanger en Chris Slade op de drums. Lee Kerslake stapt over naar Ozzy Osbourne. Vele fans zijn dan al afgehaakt. Het album heeft zeker creativiteit in zich maar te weinig Heephandelsmerken.

Ken Hensley houdt het dan voor gezien. De nieuwe bandleider is Mick Box. Hij gaat nog even door met de dan aanwezige line-up aangevuld met toetsenman Greg Deschert, maar na de geflopte single "Think It Over", ontbindt hij Uriah Heep. Na een periode van een flinke dagelijkse borrel herrijst Uriah Heep als een feniks uit zijn as en komt in 1982 "Abominog" uit. De line-up bestaat dan uit Mick Box, Pete Goalby, Bob Daisly, Lee Kerslake en John Sinclair. "Abominog" klinkt buitengewoon heavy en wordt goed ontvangen. "Headfirst" (1983) is van de zelfde snit maar iets gepolijster. Dan gooit label Bronze de handdoek in de ring en zit Heep zonder contract. Voor het Portrait-label wordt in 1985 "Equator" opgemomen. Bob Daisley is dan vervangen voor de teruggekeerde Trevor Bolder.

Het album is geen succes. De wildernis jaren breken aan. John Sinclair en Pete Goalby stappen op. Bernie Shaw en Phil Lanzon treden toe in 1986, en zijn er tot nu toe nog steeds bij. De line-up die het meer dan 20 jaar met elkaar zou volhouden is: Mick Box, Trevor Bolder, Lee Kerslake, Phil Lanzon en Bernie Shaw. Met wisselend succes worden albums opgenomen als "Raging Silence" (1989) en "Different World" (1991). Pas als "Sea of Light" (1995) het licht ziet worden vele Heepfans weer wakker. Het in 1998 verschenen "Sonic Origami" is kwalitatief zeker zo constant met overduidelijke klassieke Heepkenmerken. In 2000 komt Heep onder de hoede van Classic Rock Productions.

Diverse dvd's worden opgenomen tijdens liveconcerten waarvan het reünieconcert uit 2001 met Ken Hensley en John Lawton het meest memorabel is. In 2007 verlaat Lee Kerslake vanwege gezondheidsproblemen Uriah Heep. De band heeft een nieuw contract getekent met Sanctuary, in september 2007 moet het nieuwe album uitkomen.

In Nederland zorgt een fanatieke schare fans voor een grote populariteit. Uriah Heep stond al twee keer op het Arrow Rock Festival en eenmaal op Bospop. Tussendoor laat de band zich in het clubcircuit zien.

In januari 2007 verlaat drummer Lee Kerslake om gezondheidsredenen de band. Niet veel later neemt Russell Gilbrook zijn plaats in. Russell is een powerdrummer die met de groten in de rockwereld heeft gespeeld zoals Tommy Iomi en Van Morrison. Met Russell wordt in de zomer van 2007 het nieuwe studioalbum Wake The Sleeper opgenomen. Universal zal het album wereldwijd uitbrengen in januari 2008.

Naam

Uriah Heep is genoemd naar een fictief karakter in de roman David Copperfield van Charles Dickens.