Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
262728293031

Vandaag jarig

Andre Hazes jr. (1994)
Billy Ocean (1950)
Cat Power (1972)
Michel Telo (1981)
Misja Helsloot (1973)
Plácido Domingo (1941)
Tweet (1971)


Ulver kaarten

Het laatste nieuws over Ulver kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Ulver beschikbaar.

Bekijk de volledige Ulver historie.

artiest informatie

Ulver

The End Records
Century Black
House of Kicks

Huidige ledenKristoffer Garm Rygg
Jørn H. Sværen
Tore YlwizakerEx-ledenHåvard Jørgensen
Torbjørn Pedersen
Grellmund A. Reza
Erik Olivier Lancelot
Carl-Michael Eide
Hugh Steven James Mingayhttp://www.jester-records.com/ulver/
Portaal   Muziek

Ulver (Noors voor "wolven") is een multi-gedisciplineerd ensemble uit Noorwegen. Sinds hun eerste blackmetalalbum met folkinvloeden heeft Ulver haar stijl almaar blijven veranderen door steeds nieuwe elementen toe te voegen uit andere genres, waaronder: experimentele muziek, elektronische en ambientmuziek, avant-garderock, triphop en nieuwe innovaties.

Muzikaal overzicht

Black Metal Trilogie

Hoewel Ulvers eerste drie albums vaak de "Black Metal Trilogie" worden genoemd zijn deze in feite vrij divers in stijl, waarbij twee van de albums toebehoren aan het blackmetalgenre. De archaïsche Deense teksten van de drie albums zijn geïnspireerd door Noorse volksverhalen.

Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler wordt beschouwd als een folkalbum met blackmetalthema vanwege het snelle tempo en de op fantasy gebaseerde verhaallijn. De titel bergtatt betekent letterlijk vertaald "berg gegrepen"; in de Noorse volksverhalen refereert men aan mensen die, gelokt door trollen en andere mythische wezens, de bergen in dwalen. De verhaallijn van het album volgt een juffrouw die "bergtatt" wordt. De titel Et Eeventyr i 5 Capitler vertaalt naar "een avontuur in 5 hoofdstukken". Bergtatt heeft één volledig akoestisch, melancholisch nummer: Een Stemme Locker.

Kveldssanger, Ulvers tweede album, verschilt met Bergtatt door het gebruik van klassieke gitaren, cello en heldere zang; het album behoudt het folkthema, maar laat de metalelementen uit Bergtatt compleet achter zich. Garm noemde Kveldssanger later een "kinderachtige poging om een klassiek album te maken".

Het derde album, Nattens Madrigal, was de terugkeer naar black metal, harder dan ooit tevoren, met alleen een korte akoestische inleiding in het eerste nummer. Het album is met intentie ondergeproduceerd, vergelijkbaar met het album "Transilvanian Hunger" van Darkthrone, met krijsend gitaarspel en bedwelmende drums. Er doen geruchten de rondte over het album en de productie, één daarvan is dat het album is opgenomen in een bos. Een ander, minder bekend gerucht luidt dat de band het album doelgericht op een 4-trackcassetterecorder heeft opgenomen en het geld dat zij van Century Media kregen voor andere doelen gebruikten (o.a. Armanikleding, kapsels, cocaïne, bier en/of een nieuwe auto).

Het Blake-album

Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell, uitgebracht in 1998, was een uniek album, anders dan het vorige werk. Tore Ylwizaker, een nieuwe componist en geluidsarchitect, droeg bij in Garms uitbreidende artistieke visie en samen braken zij los uit de beperkende kaders van de blackmetalesthetiek met als uitwerking een genre-definiërend album. In dit album vindt een mengeling plaats van elementen uit de elektronische en industriële muziek, progressieve metal, avant-garderock en passages van ambientmuziek. Lyrisch bevat het album de algehele tekst uit William Blakes gedicht The Marriage of Heaven and Hell en tevens is er gebruikgemaakt van gastmuzikanten voor zang. Ondanks dat het album mogelijk vele fans van de vorige drie albums buitensloot, werd het album wereldwijd geroemd door critici uit beide de rock/metalpers alsmede de alternatieve muziekpers. Zo werd het album "album van de maand" in verscheidene veel gelezen tijdschriften als Terrorizer, Metal Hammer en Rock Hard. Het scoorde dat jaar ook hoog in vele "het beste van het jaar"-enquêtes.

De metamorfose

Ulvers volgende twee uitgaven, de ep Metamorphosis en de cd Perdition City, waren nog experimenteler dan het Blake-album. Op het album is de tekst te vinden "We are as unknown to you as we always were", oftewel "Wij zijn jou zo vreemd als wij altijd geweest zijn". De band beweegt zich met dit album nog verder van haar blackmetalverleden, naar een wat dromerige stijl vergelijkbaar met de industriële band Coil. Het gebruik van geprogrammeerde instrumenten en een ambientstijl is dominant, in tegenstelling tot voorgaande albums.

Teachings in Silence en de soundtracks

De band volgde Metamorphosis en Perdition City op met twee minimalistische/ambient/glitch platen, Silence Teaches You How to Sing en Silencing the Singing. Beide bevatten minimalistische melodieën en vaak subtiele, rare onnatuurlijke geluiden binnen de tracks. Vanwege de schaarste van beide zijn ze later ineen gevoegt tot "Teachings in Silence".

Nu hun kwaliteiten bewezen te hebben in het ambient genre werd Ulver ingehuurd voor de cinematografische films Lyckantropen, Svidd Neger en Uno.

Voorafgaande jaren

Ulver begon in 2003 meer symfonische muziek te maken. Het uitgebrachte A quick Fix of Melancholy behield dezelfde minimalistische stijl als de vorige albums, alhoewel er meer gebruik is gemaakt van dramatische en symfonische elementen, en verscheidene strijkinstrumenten en zang die doet denken aan opera.

In juli 2004 begon de band met de opnames van hun volgende album, Blood Inside, dat werd uitgebracht op 6 juni 2005. Met het album Blood Inside neemt de band afstand van de minimalistische stijl waar zij voorafgaand veel mee experimenteerden. De band herintroduceert de traditionele rock instrumenten als de gitaar en akoestische drums (sinds 1998 gebruikte de band voornamelijk digitale drums of gesamplede drums) en combineert deze met synthetische klassieke instrumenten, koperen blaasinstrumenten en samples; de band creëert wederom een geheel nieuwe stijl. Het lukt de band verscheidene genres de fuseren, waaronder: rock, klassiek, minimalisme, elektronica en ouderwetse progressieve muziek, dit met Garm's veelzijdige stemgeluid maakte een album dat zijn eigen plek veroverde in de avant-garde scene.

Ulver's recente samenwerking met de drone metal band Sunn O))) verscheen als 15 minuten lange track op Sun O)))'s WHITEbox box set album (juli 2006).

In juli van 2007 kondigde Ulver op hun website aan dat ze een nieuw album uit zullen brengen op 1 oktober 2007, getiteld "Shadows of the Sun". Garm noemt het "ons meest persoonlijke plaat tot nu toe. Onopvallend, donker en tragisch."

Discografie

 • 1993 - Vargnatt (demo)
 • 1994 - Split EP met Mysticum
 • 1995 - Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler
 • 1995 - Kveldssanger
 • 1997 - Nattens Madrigal - Aatte Hymne til Ulven i Manden
 • 1998 - The trilogy - Three Journeys through the Norwegian Netherworlde
 • 1998 - Themes from William Blake's The marriage of Heaven and Hell
 • 1999 - Metamorphosis EP
 • 2000 - Perdition City
 • 2001 - Silence Teaches You How to Sing EP
 • 2002 - Silencing the Singing (bevat beide Silence EP's)
 • 2002 - Lyckantropen Themes
 • 2003 - 1993-2003: First Decade in the Machines
 • 2003 - A Quick Fix of Melancholy EP
 • 2003 - Svidd Neger soundtrack
 • 2005 - Blood Inside
 • 2007 - Shadows Of The Sun

Contributies en compilaties

 • 1997 - Feuersturm – Century Media Records compilatie – "Sœlen Gåer Bag Åse Need"
 • 1997 - Souvenirs from Hell – compilatie – "Synen"
 • 1998 - Ablaze Compilation – Ablaze Magazine compilatie – "Of Wolf and the Night"
 • 2002 - Lords of Chaos: The History of the Occult – Lords of Chaos compilatie – vaak "(untitled exclusive track)" genoemd, maar is in feite een repetitie van "Hymne VI - Wolf and Passion" uit Nattens Madrigal
 • 2003 - Merzbow - Frog Remixed & Revisited – Merzbow remix compilatie – "Denki No Numa (Frog Voice Mix)"
 • 2004 - The Lotus Eaters – Dead Can Dance compilatie als eerbetoon – "In the Kingdom of the Blind the One-Eyed Are Kings"
 • 2004 - Uno soundtrack – "Uno", "Avhør", "Brødre", "Brødre Rev.", "Flukt", "Gravferd", "David til Ulvene"
 • 2004 - Salto, Salmiakk Og Kaffe soundtrack (niet uitgebracht)
 • 2005 - Gods of Thunder – Kiss compilatie als eerbetoon – "Strange Ways"
 • 2006 - Sunn O)))WHITEbox – "CUTWOODeD"

Huidige bezetting

 • Kristoffer Rygg (ookwel bekend als Garm, Trickster G., G. Wolf, Fiery G. Maelstrom) - zang, bijkomende programmering
 • Jørn H. Sværen - allerlei
 • Tore Ylwizaker - programmering, keyboard