Kalender

 <<  < okt. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12345
6789101112
13141516171819
2021
22
232425
2728293031

Vandaag jarig

Darren Tate (1972)
Harry Sacksioni (1950)
Keoki (1966)
Laidback Luke (1976)
Robert Long (1943)
Shaggy (1968)
Virgil Donati (1958)


U2 kaarten

Het laatste nieuws over U2 kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van U2 beschikbaar.

Bekijk de volledige U2 historie.

artiest informatie

U2 (band)

U2 is een Ierse rockband met Bono (Paul David Hewson), zang en gitaar, The Edge (David Howell Evans) op gitaar,piano, bas en soms zang, Adam Clayton op bas en soms gitaar en Larry Mullen jr. op drums. Deze bezetting is van het begin af altijd ongewijzigd gebleven, wat uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. Zelfs de entourage van de groep - vanmanager en geluidstechnicus tot roadie en art director - is in de loop der jaren bij U2 grotendeels hetzelfde gebleven.

De band is politiek actief voor de mensenrechten en steunt vele goede doelen, onder andere door benefietconcertenen inzamelingsacties. Het benefietconcert Live Aid op 13 juli 1985 vormde de definitieve doorbraak van de groep.

De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn heeft een belangrijke invloed gehad op het imago van de band. Diverse albumhoezen en video's zijn van zijn hand.

Inhoud

   

 • 1 Biografie
  • 1.1 De eerste jaren
  • 1.2 Doorbraak
  • 1.3 The Dalton Brothers
  • 1.4 Nieuwe weg
  • 1.5 Vanaf 2014
 • 2 Discografie
  • 2.1 Albums
  • 2.2 Singles
  • 2.3 Dvd's
  • 2.4 Radio 2 Top 2000
 • 3 Tournees
 • 4 Prijzen
  • 4.1 Grammy Awards
  • 4.2 Brit Awards
 • 5 Bijzondere optredens
 • 6 Trivia
 • 7 Zie ook
 • 8 Externe link

Biografie

De eerste jaren

U2 begon op 25 september 1976 op de Mount Temple Comprehensive School in Dublin onder de naam Feedback.Larry Mullen jr. had een blaadje opgehangen in de schoolkantine waarop men zich kon aanmelden voor de band.Bono reageerde, waarbij hij zei dat hij kon gitaarspelen en zingen, wat hij allebei (zoals hij in een interview later zei) niet kon. Ook The Edge reageerde. Adam Clayton zou er - volgens een interview - bijgevraagd zijn; "Hij zag er zo stoer uit, als hij bij de band zou komen, zouden we vast populair worden". De toen gevormde band bestond nog uit vijf leden; naast de uiteindelijke U2-bezetting was dat Dik Evans (de broer van The Edge) op gitaar. Begin 1978veranderde de band zijn naam in The Hype. In die periode verliet Dik Evans de band. Vrijwel tegelijkertijd wijzigde de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill zijn naam in U2 (de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig, met aan boord Gary Powers). Op 14 oktober 1980 speelde de band voor het eerst in Nederland, in de KRO studios te Hilversum. De dag daarna in de Melkweg te Amsterdam, vervolgens op de 16e bij Vera in Groningen. De eerste tournee in Nederland werd op 17 oktober afgesloten bij Gigant in Apeldoorn. De volgende dag trad U2 op in een klein zaaltje in Ukkel voor een zeventigtal toeschouwers, die elk 220Belgische frank betaalden.

U2 werd, evenals bijvoorbeeld de Schotse band Simple Minds, veelal tot de stroming new wave gerekend. De band ontwikkelde op de eerste albums, Boy (1980) en October (1981), evenwel een eigen en duidelijk herkenbare stijl. Vooral in de beginjaren had het christelijke geloof een sterke invloed op de songteksten van U2, wat met name te merken is aan nummers als "I will Follow", "Gloria" en "With a Shout (Jerusalem)".

In januari 1980 beleefde U2 zijn televisiedebuut in The Late Late Show van de Ierse publieke omroep RTE met "Stories for Boys".

Doorbraak

Na een korte stilte rondom de band werd in 1983 het album War uitgebracht. Twee nummers van dit album werden hits over de hele wereld: New Year's Day en het krachtige Sunday Bloody Sunday, dat teruggreep op het bloedbad van zondag 30 januari 1972 (Bloody Sunday), waarbij veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten in Derry, Noord-Ierland.

Na het album The Unforgettable Fire (1984) werd The Joshua Tree (1987) uitgebracht, door velen beschouwd als het hoogtepunt in het oeuvre van U2. Het album bereikte zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten de eerste plaats in de hitlijsten en er werden wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht.

U2 hield zich hierna bezig met het album Rattle and Hum (1988) en de gelijknamige documentaire over de band. Rattle and Hum trekt niet de lijn door van de vorige albums, maar is een hommage aan Amerikaanse muziek. Het is een mengelmoes van covers en eigen nummers, zowel in studio's als bij concerten opgenomen. Onder meer B.B. King werkte mee aan dit album.

The Dalton Brothers

The Dalton Brothers was een country en western band, gevormd en uitgevoerd door U2. De band trad op als openingsact op 1 november, 18 november en 12 december 1987 tijdens The Joshua Tree Tour. Na deze optredens verdween de band weer en werd er tot 2007 niets van vernomen, in dat jaar trad een coverband van U2 nog eenmaal op als The Dalton Brothers.

Tijdens de optredens waren de bandleden verkleed als cowboys en noemden ze zichzelf The Daltons. Bono was Alton Dalton, The Edge was Luke Dalton, Adam Clayton was Betty Dalton en Larry Mullen jr was Duke Dalton.

De nummers die ze speelden waren eigen nummers die ze omdoopten tot country muziek, of covers van country-artiesten. Zo speelden ze nummers van Hank Williams, Leon Payne en Johnny Cash.

Een van de optredens van The Dalton Brothers is te zien op de dvd van The Joshua Tree 20th Anniversary Box als easter egg.

Nieuwe weg

De band was op dat moment zo in de belangstelling dat de over-exposure bijna het einde betekende van U2. De bandleden trokken zich terug en sloegen, mede door een lang verblijf in Berlijn, een nieuwe weg in. Het resultaat van het verblijf in Berlijn, het album Achtung Baby (1991), was veel experimenteler dan de vorige albums. De band zocht een nieuwe stijl: De tournee Zoo TV en het album Zooropa (1993) hadden als thema een parodie op de amusementsindustrie. Dit thema werd verder voortgezet met het album Pop (1997) en de daarop volgende groots opgezette Popmart-tournee.

U2 tijdens een optreden in Kansas City, 28 november 2001.

De tournee Elevation, volgend op het album All That You Can't Leave Behind (2000), was veel kleinschaliger. Dit album was wel weer ouderwets succesvol. Er gingen bijna 12 miljoen exemplaren van over de toonbank. In Nederland scoorde U2 voor het eerst een nummer één hit en later dat jaar nogmaals met de nummers: Beautiful Day enElevation.

Na Elevation werd het stil rond de band. Bono besteedde ondertussen veel tijd aan zijn nieuwe organisatie DATA (Debt-AIDS-Trade-Africa), die onder meer streeft naar vermindering van de schuldenlast in Afrika.

Op 22 november 2004 verscheen het volgende album van de band: How to Dismantle an Atomic Bomb. De eerste single hiervan, Vertigo, was vanaf 24 september 2004 op de Nederlandse radio te horen en was beschikbaar in de Nederlandse winkel vanaf 8 november 2004. De tweede single "Sometimes You Can't Make It on Your Own" heeft Bono geschreven ten tijde dat zijn vader Bob Hewson stervende was aan de gevolgen van kanker. Dit nummer heeft Bono ook gezongen tijdens de begrafenis van zijn vader. Van HTDAAB zijn tot op vandaag wereldwijd 12 miljoen exemplaren verkocht.

Op 14 maart 2005 werd U2 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Op 15 april 2006 bracht de band One opnieuw uit, samen met zangeres Mary J. Blige. De single bereikte in deze versie een hogere positie in de Top 40: een tweede plek en bleef maar liefst 22 weken genoteerd. Ook nam U2 in dat jaar samen metGreen Day een versie op van het nummer "The Saints Are Coming" van de Schotse punkgroep The Skids, van de latere Big Country-voorman Stuart Adamson. De opbrengsten van deze single gingen naar de stichting Music Rising van The Edge voor de slachtoffers van de orkaan Katrina in New Orleans.

Om het goede voorbeeld te geven lag op 1 januari 2007 de single Window in the Skies in de winkels. Beide singles zijn afkomstig van het verzamelalbum U218 Singles. Dit is tevens het laatste album dat U2 uitbracht op het Island-label. De band maakte in 2006 de overstap naar Mercury Records bekend. Op 23 januari2008 werd een 3-D concertfilm uitgebracht, U2 3D. De film is tijdens de Vertigo Tour opgenomen.

Vanaf september 2007 werkte U2 aan een nieuw album, wederom samen met de producers Brian Eno en Daniel Lanois. Voor dat nieuwe album zijn drie schrijfsessies gedaan, één in Marokko en twee in Frankrijk. Beelden van een repeterende U2 zijn te zien in een documentaire over Lanois, "Here Is What Is". Op 3 december 2007 maakte de Britse krant "The Independent" bekend dat U2 met het nieuwe album trance-, metal- en Marokkaanse invloeden zal hebben

. Later zou blijken dat dit totaal niet het geval was.

Vóór het uitkomen van het nieuwe album bracht U2 in juli de geremasterde versies uit van hun eerste 3 albums, "Boy", "October" en "War" (in 2007 deed U2 hetzelfde met "The Joshua Tree").

Op 19 december 2008 maakte U2 op hun website bekend dat op 27 februari 2009 het nieuwe album zal worden uitgebracht, genaamd No Line on the Horizon. Ook werd bekend dat Anton Corbijn bezig was met een nieuwe film over U2, die als download beschikbaar zal worden gesteld, en tevens op de extra dvd van de luxe uitgave van het nieuwe album zal staan.

Op 19 januari 2009 ging de nieuwe single Get on Your Boots wereldwijd in première op diverse radiozenders. Het nummer was vanaf 15 februari als download beschikbaar, en sinds 16 februari ook als cd-single. Op 18 februari lekte het nieuwe album No Line on the Horizon, één week voordat het officieel zou verschijnen, uit op internet. Op de dag dat het album officieel verkrijgbaar was in Nederland, 27 februari 2009, was het album al 60.000 maal over de toonbank gegaan, waarmee het album in Nederland direct een platinastatus had. Op het album staan de hits Get on your bootsMagnificent en I'll go crazy if I don't go crazy tonight.

U2 begon op 30 juni 2009 aan de 360° Tour in Camp Nou, Barcelona. Op 20 en 21 juli werd tijdens deze tournee de Amsterdam ArenA aangedaan. De naam 360° is gekozen omdat het publiek door het podiumontwerp letterlijk 360° om de band heen zit of staat. Het podium is in België gemaakt door StageCo en heeft al snel de bijnaam "The Claw" gekregen. Er zijn drie van deze podia gemaakt.

Vanaf 2014

Na vier jaar afwezigheid kondigde U2 in 2014 een nieuw album aan, dat in september 2014 werd uitgebracht. Bassist Adam Clayton maakte bekend dat het album twaalf nummers zou bevatten. Ook maakte hij bekend dat het album ging lijken op zowel oudere U2-albums als op hun nieuwere muziek. In november 2013 bracht de band de single Ordinary love uit, wat de soundtrack werd van de film Mandela: Long Walk to Freedom. Ook kwam de band begin 2014 met de single Invisible. De opbrengst van dit nummer ging naar een organisatie die tegen aids strijdt.

Tijdens de lancering van de Iphone 6 werd U2 aangekondigd als special guest en zou de band tevens groot nieuws brengen. Naast een optreden werd er bekendgemaakt dat het nieuwe album Songs of Innocence ging heten. Dit kwam uit op 13 oktober. Tijdens het optreden speelde U2 de openingstrack van het album, genaamd: The Miracle (Of Joey Ramone), naar de in 2001 overleden zanger-gitarist Joey Ramone van de Ramones. Er werd ook bekendgemaakt dat iTunes-klanten het album al direct, exclusief konden streamen in hun bibliotheek.

Tournees

360° Tour, Amsterdam ArenA, 20 juli 2009

 • U23, 1979 - februari 1980
 • 11 O'clock Tick Tock, mei - juli 1980
 • Boy, 1980 - 1981
 • October, 1981 - 1982

Deze tournee brengt hen onder andere naar Zaal Volksbelang in Mechelen (10/12/1982).

 • War, 1983
 • Under Australian Skies, 1984
 • The Unforgettable Fire, 1984 - 1986
 • The Joshua Tree, 1987
 • Love Town Tour, met B.B. King 1989 - 1990
 • ZooTV / ZooropaZoomerangNew Zooland, 1992 - 1993

Parodie op de moderne wereld van tv, rockmuziek, etc. Deels geïnspireerd door de live oorlogverslagen van de Amerikaanse nieuwszender CNN tijdens de Golfoorlog.

 • Popmart, 1997 - 1998

De tournee was een enorm spektakel, met onder meer een 50 meter lang videoscherm. Hoewel succesvol, kwamen er ook vrij veel negatieve reacties op: zo werd onder andere gezegd dat U2 te ver was gegaan met de "ironische" aanpak.

 • Elevation, 2001

Deze tournee, eenvoudiger van opzet dan de vorige, werd wederom een wereldwijd succes; alleen de tournee Voodoo Lounge van de Rolling Stones was succesvoller.

 • Vertigo, 2005

Begon op 28 maart 2005 in de Verenigde Staten.

Europese tournee die begon op 10 juni in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

13, 15 en 16 juli in de Amsterdam ArenA. Deze concerten bevatten nummers uit de hele carrière, van I Will Follow (hun eerste hit in Nederland) via New Year's Day en Running to Stand Still (opgedragen aan Theo van Gogh) tot en met een handjevol nummers van How to Dismantle an Atomic Bomb, waaronder op 13 en 15 juli zowel aan het begin als het eind van het concert de titelsong van deze tournee. Ook werd er een nummer opgedragen aan Herman Brood. Opvallend is dat tijdens het optreden op 16 juli 2005 het nummer Miss Sarajevo werd gespeeld. Dit was pas de derde keer ooit dat dit nummer live werd uitgevoerd. Het stuk dat oorspronkelijk door operazanger Luciano Pavarotti werd ingezongen, werd in deze uitvoering door Bono voor zijn rekening genomen. Miss Sarajevo is nadien tijdens elk concert van de Vertigo Tour weer gespeeld.

De 3rd leg ("derde poot") van de Vertigo Tour begon op 9 september 2005 in Toronto en zag op 19 december in Portland zijn einde. Op 14 november 2005 lag de dubbel dvd U2 - Vertigo 05 - Live from Chicago, in de winkel: een registratie van de concerten van 9 en 10 mei 2005. In dit jaar werd de Vertigo Tour vervolgd met de 4e leg. De tournee zou doorlopen tot 8 april om te eindigen op Hawaï. Op 8 maart werd plotseling de tournee gestaakt vanwege een plotselinge ziekte bij de dochter van The Edge, de gitarist van de band. De concerten die geannuleerd werden, kregen vanaf 7 november hun vervolg. De concertreeks werd zelfs uitgebreid. Australië (7 concerten), Nieuw-Zeeland (2 optredens), Japan (3 concerten) en ter afsluiting op 9 december 2006 op Hawaï. Pearl Jam was hierbij het voorprogramma. Uit de Europese leg is een deel van het concert in Milaan nog een dvd uitgebracht, als bonus bij de compilatie U218 Singles. Hierop staat onder andere ook Miss Sarajevo zoals dat in Amsterdam voor het eerst werd gespeeld.

 • U2 360° Tour, 2009

Volgens Billboard zou de U2's wereldtournee 'Kiss The Future' heten.

 De officiële mededeling op maandag 9 maart 2009 meldde echter dat de tournee opvolgend aan het 'No Line on the Horizon'-Album U2 360° Tour heet en dat deze start in Barcelona op 30 juni 2009. Tot 22 augustus 2009 zal U2 door Europatoeren. Daarna zal het vanaf 12 september spelen in Noord-Amerika.

 U2 zal op 20 en 21 juli optreden in de Amsterdam ArenA. Het concert op 20 juli was binnen 10 minuten uitverkocht. Eind 2010 kwam U2 terug naar Europa voor onder meer twee concerten in Brussel (22 en 23 september 2010).

Prijzen

Grammy Awards

 • 1987 Album Of The Year (The Joshua Tree)
 • 1987 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (The Joshua Tree)
 • 1988 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Desire)
 • 1988 Best Performance Music Video (Where The Streets Have No Name)
 • 1992 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Achtung Baby)
 • 1993 Best Alternative Music Album (Zooropa)
 • 1994 Best Music Video, Long Form (Zoo TV - Live From Sydney)
 • 2000 Record Of The Year (Beautiful Day)
 • 2000 Song Of The Year (Beautiful Day)
 • 2000 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Beautiful Day)
 • 2001 Record Of The Year (Walk On)
 • 2001 Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal (Stuck In A Moment You Can't Get Out Of)
 • 2001 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Elevation)
 • 2001 Best Rock Album (All That You Can't Leave Behind)
 • 2004 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Vertigo)
 • 2004 Best Rock Song (Vertigo)
 • 2004 Best Short Form Music Video (Vertigo)
 • 2005 Album Of The Year (How To Dismantle An Atomic Bomb)
 • 2005 Song Of The Year (Sometimes You Can't Make It On Your Own)
 • 2005 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Sometimes You Can't Make It On Your Own)
 • 2005 Best Rock Song (City Of Blinding Lights)
 • 2005 Best Rock Album (How To Dismantle An Atomic Bomb)

Brit Awards

 • 1988 International Group
 • 1989 International Group
 • 1990 International Group
 • 1993 Most Successful Live Act
 • 1998 International Group
 • 2001 International Group
 • 2001 Outstanding Contribution

Bijzondere optredens

U2 trad op bij speciale gebeurtenissen zoals bij Live Aid op 13 juli 1985, Live 8 op 2 juli 2005, en het concert voor president Obama (VS) op 18 januari 2009.

 • Tijdens het optreden van U2 op Live Aid in het Wembley Stadium in Londen speelden ze Sunday Bloody Sunday en Bad. Het was de bedoeling dat ze drie nummers zouden spelen, en dat ze na Bad ook nog Pride (In The Name Of Love) zouden spelen. Het liep echter anders omdat Bono tijdens Bad van het podium af klom om met een meisje uit het publiek te dansen. Daardoor was er geen tijd meer voor U2 om Pride (In The Name Of Love) te spelen. De overige drie bandleden waren in eerste instantie niet erg te spreken over de actie van Bono tijdens hun bijdrage aan Live Aid.
 • In september 1997 speelde de band in het kader van de PopMart Tour in Sarajevo. Dit had een samenbindend effect op de diverse etnische bevolkingsgroepen in Bosnië en Herzegovina.
 • Op 3 februari 2002 verzorgde U2 het optreden tijdens de rust van de Super Bowl finale in New Orleans. De nummers die ze speelden waren Beautiful DayMLKen Where The Streets Have No Name. Tijdens het laatste nummer kwamen er op de achtergrond de namen in beeld van de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001.
 • Op 18 januari 2009 was U2 één van de artiesten die mochten optreden tijdens het concert voor de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. Ze speelden de nummers Pride (In The Name Of Love) en City Of Blinding Lights. Tijdens het optreden vroeg Bono aandacht voor de crisis in de Gazastrook.
 • Op 27 februari 2009 speelde U2 op het dak van het BBC Broadcasting House in Londen. Dit deden zij om hun nieuwe cd 'No Line On The Horizon' te promoten. De nummers die ze speelden waren 'Get On Your Boots', 'Magnificent', 'Vertigo' en 'Beautiful Day'.
 • Op 5 november 2009 trad U2 op voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Het nummer Sunday Bloody Sunday zongen ze samen met rapper Jay-Z. Met het speciale concert herdachten ze de val van de Berlijnse Muur, twintig jaar eerder.
 • Op 1 december 2014 trad U2 (voor de gelegenheid U2 minus One genoemd, in verband met afwezigheid van Bono) op tijdens het wereldaidsdagconcert opTimes Square in New York. Bono werd echter vervangen door Chris Martin en Bruce Springsteen. Chris Martin van Coldplay zong 'Beautiful Day' en 'With or Without You' en Bruce Springsteen zong de nummers 'Where the Streets have no Name' en 'I Still Haven't Found Where I'am Looking For'.

Trivia

 • Fiscaal gezien zou U2 een Nederlandse firma genoemd kunnen worden. Hun belangrijkste onderneming U2 Limited is vanwege het gunstige belastingklimaatsinds 2006 gevestigd in Amsterdam op de Herengracht 566, hetzelfde pand als waar jaren geleden om dezelfde reden ook al de Rolling Stones hun onderneming hebben gevestigd.
 • U2 deed een keer mee in The Simpsons.