Onder kostprijs


Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26
27
28293031

Vandaag jarig

Jeff Love (1982)
Lil' Jon (1971)
Tricky (1968)


Tom Waits kaarten

Het laatste nieuws over Tom Waits kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Tom Waits beschikbaar.

Bekijk de volledige Tom Waits historie.

artiest informatie

Tom Waits

Tom Waits is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Hij werd geboren als Thomas Alan Waits op 7 december 1949 in Pomona, Californië. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend.

Tom Waits' carrière begon in 1971 toen hij naar Los Angeles verhuisde en een contract kreeg aangeboden door Herb Cohen, de manager van onder anderen Frank Zappa. Na veel afgebroken opnamesessies bracht hij in 1973 zijn eerste album uit, het melancholieke Closing Time. Het album kreeg goede kritieken, maar kreeg pas echt aandacht toen The Eagles het nummer Ol' '55 opnamen in 1974.

Waits is een zanger die uit het nachtclubcircuit komt en op zijn volgende albums is dit ook te merken. Het album The Heart of Saturday Night is half gezongen, half gesproken met een zachte jazzbegeleiding op de achtergrond. Zijn album Nighthawks at the Diner is opgenomen in de studio, maar met een klein publiek om de sfeer van een liveshow na te bootsen. Op het album staan ook lange gesproken stukken zoals hij ook in een echt optreden met het publiek praatte.

1980 was het jaar waarin hij een lange werkrelatie startte met Francis Ford Coppola, die hem vroeg de muziek voor de film One from the Heart te schrijven. Tom speelt ook in sommige van Coppola's films, onder andere The Outsiders, The Cotton Club en Dracula. Hij werkte daarnaast ook met andere regisseurs, zoals Robert Altman. Samen met zijn vrouw schreef Tom Waits de surrealistische concertfilm Big Time. Hij trad hier ook in op.

Nadat hij het Asylum Records-label verliet, werd zijn muziek minder mainstream. Zijn drie albums uit het midden van de jaren tachtig, Swordfishtrombones, Rain Dogs en Frank's Wild Years, hebben alle tot op zekere hoogte een eclectische instrumentatie waarin hij vaak de hoornpartijen uit de soulmuziek samenvoegde met stukken avant-gardepercussie of de distorted gitaarklanken van Marc Ribot. De laatste van deze drie en zijn latere samenwerking met schrijver William S. Burroughs aan The Black Rider demonstreren zijn interesse in het theater, wat tot een enigszins succesvolle acteercarrière en soundtrackwerk heeft geleid.

In de algemene opinie blijft zijn werk toch gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten ("I'd rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy"). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat zaagsel in de lucht.

Waits trad voor het laatst op in de Verenigde Staten in augustus 2006, ter promotie van zijn nieuwe cd "Orphans" (release 21 november 2006).

Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream.

Discografie

  • 1973 Closing Time
  • 1974 Heart of Saturday Night
  • 1974-75 Nighthawks at the Diner (Live)
  • 1976 Small Change
  • 1977 Foreign Affairs
  • 1978 Blue Valentine
  • 1980 Heart Attack & Vine
  • 1982 One from the Heart (Soundtrack)
  • 1983 Swordfishtrombones
  • 1985 Raindogs
  • 1987 Frank's Wild Years
  • 1988 Big Time
  • 1992 Night On Earth (Soundtrack)
  • 1992 Bone Machine (Grammy Award voor "Best Alternative Music Album")
  • 1993 Black Rider (in samenwerking met William S. Burroughs)
  • 1993 Jesus' Blood Never Failed Me Yet (orkest werk door Gavin Bryars, Waits treedt op als gastzanger)
  • 1999 Mule Variations (nog een Grammy, dit keer voor "Best Contemporary Folk Album")
  • 2001 Blood Money
  • 2001 Alice
  • 2004 Real Gone
  • 2006 Orphans (subtitel: "Brawlers, Bawlers and Bastards")

Filmografie (Acteur)

  • 1978 Paradise Alley - Mumbles
  • 1981 Wolfen - dronken bareigenaar
  • 1982 One from the heart - trompettist
  • 1983 The Outsiders - Buck Merrill
  • 1983 Rumble Fish - Benny
  • 1984 The Cotton Club - Irving Stark
  • 1986 Down by law - Zack
  • 1987 Ironweed - Rudy
  • 1988 Candy Mountain - Al Silk
  • 1989 Bearskin: An Urban Fairytale - Silva
  • 1989 Cold feet - Kenny
  • 1989 Mystery Train - (stem) radio dj
  • 1990 The Two Jakes - politieagent
  • 1991 Queens Logic - Monte
  • 1991 The Fisher King - gehandicapte oorlogsveteraan
  • 1991 At Play in the Fields of the Lord - Wolf
  • 1992 Dracula - R.M. Renfield
  • 1993 Short Cuts - Earl Piggot
  • 1999 Mystery Men - Dr. A. Heller
  • 2003 Coffee and Cigarettes - zichzelf (met Iggy Pop in "Somewhere in California")