Kalender

 <<  < okt. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12345
6789101112
13141516171819
2021
22
232425
2728293031

Vandaag jarig

Darren Tate (1972)
Harry Sacksioni (1950)
Keoki (1966)
Laidback Luke (1976)
Robert Long (1943)
Shaggy (1968)
Virgil Donati (1958)


North Sea Jazz Festival kaarten

Het laatste nieuws over North Sea Jazz Festival kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van North Sea Jazz Festival beschikbaar.

Bekijk de volledige North Sea Jazz Festival historie.

artiest informatie

North Sea Jazz Festival

North Sea Jazz Festival
Dutch Swing College Band op het North Sea Jazz Festival
Algemene informatie
DatumTweede weekend van juli
Locatie Nederland Ahoy Rotterdam
Duur3 dagen
Genre(s)O.a. jazz, blues, funk, soul
Podia13
OprichterPaul Acket
OrganisatorMojo Concerts
Edities
Aantal edities41 (2016)
Eerste editie1976
Website
Portaal    Muziek

Het North Sea Jazz Festival is een jaarlijks festival dat in het tweede weekend van juli wordt georganiseerd. Tot en met 2005 vond het festival plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag toentertijd Congresgebouw geheten; vanaf 2006 wordt het gehouden in Ahoy te Rotterdam. Sinds 2013 draagt het festival officieel de naam Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival.

Geschiedenis

Het driedaagse festival werd opgericht door Paul Acket, zakenman en jazzliefhebber, die in de jaren zestig een vermogen had vergaard met de muziekbladen Muziek Express en Popfoto. Toen Acket zijn bedrijf in 1975 verkocht, was hij in staat het North Sea Jazz Festival zelfstandig te ontwikkelen en sponsoren.

Eerder organiseerde Acket in samenwerking met de Amerikaanse jazzimpresario George Wein een driedaags jazzfestival in de Rotterdamse de Doelen. Het Newport Jazz Festival in Europe vond daar plaats van 1966 tot en met 1975, toen de gemeente Den Haag de vermakelijkheidsbelasting afschafte en Acket naar de Hofstad verhuisde.

Acket wilde graag een diversiteit aan jazzstijlen presenteren, van Amerikaanse jazz tot Europese avant-garde. In 1976 vond de eerste editie van het festival plaats in Den Haag: zes podia, 30 uur muziek en 300 musici trokken meer dan 9000 bezoekers. Allerlei jazzgrootheden traden op, waaronder Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz, aangevuld met de top van de Nederlandse avant-garde. Sinds het overlijden van Paul Acket in 1992 is de organisatie in handen van concertpromotor Mojo.

Sinds 1985 worden de Bird Awards op het North Sea Jazz Festival uitgereikt. De prijs wordt uitgereikt aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. In 2006 is de naam veranderd in de Paul Acket Award om aan zijn oprichter en geestesvader een blijvende hommage te brengen.

Het festival is sinds de oprichting uitgegroeid tot een omvang van vijftien podia, 1200 artiesten en meer dan 23.000 bezoekers per dag. Naast optredens van bekende namen als Miles Davis, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Lionel Hampton, Eric Clapton, Herbie Hancock, George Benson, Van Morrison, Erykah Badu, Candy Dulfer, Steve Coleman, Nat Adderley, Ibrahim Ferrer, Alicia Keys, Al Jarreau, B.B. King, Wynton Marsalis, Trijntje Oosterhuis, Jamiroquai en The Zawinul Syndicate biedt het North Sea Jazz Festival ook nieuw talent een podium om door te breken. Enkele namen van artiesten die op het North Sea Jazz Festival voor het eerst werden ge´ntroduceerd aan het Europese publiek zijn: Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell.

Vanaf 2006 wordt het North Sea Jazz Festival gehouden op een nieuwe locatie, Ahoy Rotterdam. Dit omdat de organisatie van mening was dat het World Forum Convention Center, na de afbraak van meer dan de helft van het complex, onvoldoende plaats bood aan het festival (en omdat er op die wijze ook geen sluitende begroting meer te maken was). Tevens was de relatie met de verhuurder van het complex ernstig verslechterd. De opzet in Ahoy is een stuk ruimer dan op de oude locatie, wat zorgt voor veel betere zichtlijnen en een goede doorstroming van het publiek tussen de diverse concertzalen. De capaciteit van het festival is echter niet verhoogd, zodat het 'ruime' karakter op de nieuwe locatie behouden blijft. Ook is er veel aandacht aan publieksstromen besteedt zodat de doorstroming goed blijft ook tijdens de piekuren.

In 2011 vonden voor het eerst tijdens het festival in Rotterdam nachtconcerten plaats. Prince speelde toen drie avonden op rij. In 2012 gaf Lenny Kravitz een speciaal nachtconcert. Sinds de start van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam wordt ook het festival North Sea Round Town gehouden. In de eerste twee weken voorafgaand aan het festival in Ahoy presenteert de stichting Rotterdam International Fringe Festival (RIFF) ruim tweehonderd, veelal gratis toegankelijke jazzconcerten, verdeeld over zo'n honderd locaties. De volgende editie van North Sea Jazz vindt plaats op 7, 8 en 9 juli 2017.

Naast het festival in Rotterdam vindt er sinds 2010 ook een editie plaats op Curašao: het Curašao North Sea Jazz Festival.

 Den Haag is begin 2002 bij de verkoop van het Congres Centrum aan ontwikkelaar TCN Property Projects met de sloop van de Statenhal akkoord gegaan. Men ging ervan uit dat voor North Sea een oplossing zou worden gevonden. Iets wat uiteindelijk niet gebeurde; Volgens sommigen wegens een te lankmoedige houding van het gemeentebestuur van Den Haag.

Galerij

  • Marcus Miller en Gregoire Maret tijdens North Sea Jazz 2007

  •  
  • Miles Davis tijdens North Sea Jazz 1991

  •  
  • Gene Conners tijdens North Sea Jazz aan het eind van de jaren zeventig