Kalender

 <<  < dec. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12345
6
891011121314
151617181920
22232425262728
293031

Vandaag jarig

Daniel Sahuleka (1950)
Finne Jager (1984)
Flo Rida (1979)
Phynn (1984)
Ron Kenoly (1944)


Neil Young kaarten

Het laatste nieuws over Neil Young kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Neil Young beschikbaar.

Bekijk de volledige Neil Young historie.

artiest informatie

Neil Young

Neil Young (Toronto, Ontario, 12 november 1945) is een Canadees zanger, songwriter en ondernemer. In een carrière die een periode overspant vanaf midden jaren zestig tot aan de dag van vandaag, heeft hij een oeuvre bij elkaar gespeeld dat vergelijkbaar is met dat van Bob Dylan.

Biografie

Halverwege de jaren '60 van de afgelopen eeuw trad Neil Young toe tot de formatie Buffalo Springfield, na door Stephen Stills als versterking van de band te zijn gevraagd. Vervolgens maakte hij eind jaren ’60 zijn eerste naamloze soloalbum.

Young voegde zich niet veel later bij de inmiddels opgerichte band van Stills, David Crosby en Graham Nash. Crosby, Stills & Nash (and Young) of CSNY was een feit. Deze band maakte een legendarisch album, Déjà Vu. De meerstemmige zang leidde ertoe dat CSNY vaak werden vergeleken met de Beatles.

Naast de activiteiten in CSNY werkte Young ook aan zijn solocarrière. Met zijn begeleidingsband Crazy Horse nam hij Everybody Knows This Is Nowhere op. In 1972 verscheen het album Harvest met daarop de wereldhit Heart Of Gold. Young was uitermate productief en gedurende de jaren '70 volgden nog vele albums; zeker één per jaar.

Begin jaren ’80 experimenteerde Young met een aantal verschillende muziekstijlen, variërend van country, folk, blues, rock tot techno. Dit leidde ertoe dat hij door zijn toenmalige platenmaatschappij Geffen werd aangeklaagd. De eis luidde dat hij de muzikale experimenten zou staken en weer een Neil Young-album zou maken. In 1989 keerde hij terug naar zijn oude stijl met het album Freedom. Het nummer Rockin' In The Free World werd een bescheiden hit, maar groeide voor velen onder invloed van de val van het IJzeren Gordijn en de Koude Oorlog uit tot een lijflied.

Gedurende de jaren '90 werkte Young gestaag door. Niet alleen kwamen er regelmatig 'gewone' albums uit maar gaandeweg produceerde hij ook verschillende soundtracks voor films. In 2000 kreeg hij een ster op Canada's Walk of Fame. In 2004 verscheen een conceptalbum, Greendale. In 2005 bracht hij de (ingetogen, persoonlijk getinte) cd "Prairie Wind" uit en in 2006 "Living With War", een stevig rockende aanklacht tegen het Irak-beleid van president George W. Bush.

Young werkte samen met vele muzikanten, waaronder Rick James, Pearl Jam, Nils Lofgren en de Pixies.

Neil Young is betrokken bij diverse goede doelen. Jaarlijks organiseert hij een benefiet-concert, waarvan de opbrengsten gaan naar de Bridge School in San Francisco. Hij heeft ook een diverse bijdragen geleverd aan Farm Aid, een actie om de aandacht te vestigen op de slechte financiële situatie waarin veel Amerikaanse boeren zich bevinden.

In februari 2008 toerde Neil Young door Europa waarbij hij kleine theaters aan deed. In juli keert de zanger met zijn band, die naast Young bestaat uit Ben Keith (gitaar), Ralph Molina (drums) en Rick Rosas (bas) terug naar Nederland en België. Op 4 juli spelen ze op Rock Werchter en op 11 juli op het Bospop terrein in Weert.

Stijl

Kenmerkend voor zijn muziek is zijn hoge, onvaste falsetstem, en zijn afwisselend akoestische en elektrische gitaarspel. Wat het laatste betreft: zijn lyrische lange gitaarsoli, vaak samen met Crazy Horse, zijn legendarisch. Ze verraden een beperkte techniek maar zijn meestal boeiend, meeslepend en uit vele andere gitaarstijlen herkenbaar. Deze manier van slepend, melodieus maar ongepolijst (en soms zwaar vervormd) gitaarspel is door vele bands en artiesten geïmiteerd.

De muziekstijlen die naast stevige rock steeds terugkeren in zijn omvangrijke oeuvre zijn country en folk. De grote verschillen tussen hard en heel zacht, de kwetsbaarheid in zijn muziek en de vuige, vervormde gitaarsound zijn begin jaren negentig van de vorige eeuw van grote invloed geweest op de grunge.

Ook de songteksten van Young zijn doorgaans belangrijk. Hij gebruikt dikwijls zeer treffende one-liners. In de teksten komen naast maatschappelijk engagement thema's als eenzaamheid en de verloren of onbereikbare liefde regelmatig naar voren. Dat heeft hem wel de bijnaam 'The Loner' gegeven, naar een nummer van zijn eerste soloalbum. Voor veel hedendaagse rockmusici die 'echte' emotie en eigenzinnigheid hoog in hun vaandel hebben staan is hij een icoon.

Zijn maatschappelijk engagement blijkt onder meer uit de liedjes Ohio en Southern Man. Het lied Ohio werd door Neil Young geschreven onmiddellijk na het plaatsvinden van het Kent State-bloedbad van 4 mei 1970. De tekst is hevig anti-Nixon en anti-oorlog. Een uittreksel:

"Tin soldiers and Nixon coming, We're finally on our own. This summer I hear the drumming. Four dead in Ohio."

Het lied Southern man is een kritiek op het racisme van fundamentalistische christenen in het zuiden van de VS en bevat onder meer een verwijzing naar de Ku Klux Klan. Een uittreksel:

"Southern man better keep your head Don't forget what your good book said Southern change gonna come at last Now your crosses are burning fast Southern man"

Dergelijke nummers werden niet overal in de VS met evenveel enthousiasme ontvangen. De band Lynyrd Skynyrd reageerde op Youngs teksten met het uitbrengen van "Sweet Home Alabama" in 1974:

"Well, I heard Mister Young sing about her Well, I heard ole Neil put her down Well, I hope Neil Young will remember a southern man don't need him around anyhow"

Discografie

Bootlegs

  • 1989 Winterlong (Dubbel-cd, met Crazy Horse)
  • 1990 In Concert
  • 1991 Crime In The City
  • 1992 The Lost Tapes (Toegeschreven aan Neil Young, maar naar eigen zeggen niet van hem)
  • 1992 Mirror Man
  • 1992 Accoustic Young
  • 1993 Keep On Rockin'In The Free World (Dubbel-cd met Booker T And The MG's)
  • 2003 Young Dreams & Indians (bevat het onuitgebrachte Chrome Dreams-album)
  • 2006 Going Back To Canada

Met Crosby, Stills, Nash & Young

  • 1970 Déjà Vu
  • 1971 Four Way Street (live)
  • 1974 So Far (compilatie)
  • 1988 American Dream
  • 1999 Looking Forward

Met Buffalo Springfield

  • 1966 Buffalo Springfield
  • 1967 Buffalo Springfield Again
  • 1968 Last Time Around
  • 1973 Buffalo Springfield (2 LP compilatie)
  • 2001 BoxSet

Solo

  • 1969 Neil Young
  • 1969 Everybody Knows This is Nowhere (met Crazy Horse)
  • 1970 After the Gold Rush
  • 1972 Harvest (met The Stray Gators)
  • 1972 Journey Through the Past
  • 1973 Time Fades Away
  • 1973 Tonight's the Night (met The Santa Monica Flyers, pas uitgegeven in 1975)
  • 1974 On the Beach
  • 1975 Zuma (met Crazy Horse)
  • 1977 American Stars 'N Bars
  • 1977 Chrome Dreams (onuitgebracht)
  • 1977 Decade
  • 1978 Comes A Time
  • 1979 Rust Never Sleeps (met Crazy Horse)
  • 1979 Live Rust (live met Crazy Horse)
  • 1980 Where the Buffalo Roam (soundtrack)
  • 1980 Hawks and Doves
  • 1981 Re-ac-tor (met Crazy Horse)
  • 1982 Trans
  • 1983 Everybody's Rockin' (met Shocking Pinks)
  • 1985 Old Ways
  • 1986 Landing on Water
  • 1987 Life (met Crazy Horse)
  • 1988 This Note's For You (met The Bluenotes)
  • 1989 El Dorado (EP met The Restless)
  • 1989 Freedom
  • 1990 Mansion On The Hill/Don't Spook The Horse (CD-single met Crazy Horse)
  • 1990 Ragged Glory (met Crazy Horse)
  • 1991 Weld (live met Crazy Horse)
  • 1991 Arc (live met Crazy Horse)
  • 1992 Harvest Moon
  • 1993 Lucky Thirteen
  • 1993 Unplugged
  • 1994 Sleeps With Angels (met Crazy Horse)
  • 1995 Mirror Ball (met Pearl Jam)
  • 1996 Dead Man (soundtrack)
  • 1996 Broken Arrow (met Crazy Horse)
  • 1997 Year of the Horse (live met Crazy Horse)
  • 2000 Silver & Gold
  • 2000 Road Rock Vol. 1 (live met Friends & Relatives)
  • 2001 Mystery Train
  • 2002 Are You Passionate? (met Booker T and the MG's)
  • 2003 Greendale (met Crazy Horse)
  • 2004 Greatest Hits
  • 2005 Prairie Wind
  • 2006 Living With War
  • 2006 Live at The Fillmore East 1970 (Neil Young Archives, performance-series, disc 02)
  • 2007 Live at Massey Hall 1971 (Neil Young Archives, performance-series, disc 03) (met Crazy Horse)
  • 2007 Chrome Dreams II

Met Stephen Stills

  • 1976 Long May You Run (van de "Stills-Young Band")

Dvd

  • 2000 Red Rock Live
  • 2000 Silver & Gold
  • 2000 Year Of The Horse (met Crazy Horse)
  • 2002 Rust Never Sleeps (met Crazy Horse)
  • 2003 In Berlin
  • 2005 Live (met Crazy Horse)
  • 2005 Heart of Gold
  • 2006 Under Review
  • 2006 Greendale
  • 2006 Heart Of Gold (incl. documentaires)
  • 2006 Live at The Fillmore East (+ cd, met Crazy Horse)

Hitlijsten

Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Déjà vu25-04-19701(6wk)88als Crosby, Stills & Nash and Young
After the goldrush10-10-1970229 
Four way street 08-05-1971918als Crosby, Stills & Nash and Young
Harvest05-02-19721(7wk)26met The Stray Gators
Time fades away20-10-1973105 
On the beach27-07-1974814 
Tonight's the night05-07-1975610met The Santa Monica Flyers
Zuma22-11-1975616met Crazy Horse
Long may you run 25-09-1976612als Stills Young Band met Stephen Stills
American stars 'n bars25-06-1977510met Crazy Horse
Comes a time14-10-1978516 
Rust never sleeps 07-07-19791911met Crazy Horse
Hawks and doves 22-11-1980306 
Trans 15-01-1983228 
Everybody's rockin' 13-08-1983256met The Shocking Pinks
Old ways 31-08-1985209 
Landing on water 09-08-1986309 
Life 27-06-19872411met Crazy Horse
This note's for you 23-04-1988466met The Bluenotes
American dream 03-12-19882213als Crosby, Stills & Nash and Young
Freedom 21-10-19891826 
Ragged glory22-09-1990168met Crazy Horse
WELD 02-11-1991336met Crazy Horse
Harvest moon07-11-19921318 
Lucky thirteen 23-01-1993268 
Unplugged 26-06-19931217 
Sleeps with angels 27-08-1994911met Crazy Horse
Mirror ball 08-07-19952313met Pearl Jam
Broken arrow 06-07-19962511met Crazy Horse
Year of the horse 28-06-1997406met Crazy Horse
Silver and gold 29-04-2000259 
Are you passionate? 13-04-2002215met Booker T. and the MG's
Greendale 23-08-2003207met Crazy Horse
Greatest Hits 20-11-20044911 
Prairie Wind 08-10-2005157 
Living With War 20-05-2006247 
Live at The Fillmore East 1970 25-11-2006641met Crazy Horse
Live at Massey Hall 197117-03-2007515 
Chrome dreams II07-10-20071416 

Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Woodstock 11-04-1970tip-als Crosby, Stills & Nash and Young
Teach your children 20-06-197079als Crosby, Stills & Nash and Young
Oh lonesome me 11-07-1970323 
Ohio 18-07-1970146als Crosby, Stills & Nash and Young / Alarmschijf
Our house 26-09-1970106als Crosby, Stills & Nash and Young
Only love can break your heart 28-11-1970185Alarmschijf
Expecting to fly 27-11-1971tip21-als Buffalo Springfield
Heart of gold 12-02-197299 
Old man 29-04-1972tip15-met Crazy Horse
War song 08-07-1972tip7-met Graham Nash
Long may you run 04-09-1976178als Stills Young Band met Stephen Stills / Alarmschijf
Comes a time 21-10-1978257 

Trivia

  • Neil Young is getrouwd met Pegi. Samen hebben ze 2 kinderen, dochter (Amber) en een ernstig gehandicapte (grotendeels verlamde) zoon (Ben). Uit een vorige relatie begin jaren zeventig, met Carry Snodgrass, is een zoon (Zeke) geboren, die een vorm van autisme heeft.
  • Young is sinds midden jaren '70 een enthousiast verzamelaar van modeltreinen van het merk Lionel. Sinds 1994 heeft hij een substantieel aandelenpakket opgebouwd in de producent van deze treinen. Hij houdt zich ook actief met het management van het bedrijf bezig.
  • Youngs interesse in het bouwen van modelbanen is grotendeels te danken aan het feit dat hij zo samen met zijn zoon Ben bezig kan zijn. Achter zijn huis heeft Young een hal laten bouwen, waarin hij (samen met zijn familie) een zeer grote modelbaan heeft gebouwd.
  • Kurt Cobain heeft in zijn afscheidsbrief verwezen naar een lied van Neil Young "Hey Hey, My My" met de tekst "It's better to burn out than to fade away". Desondanks wordt het nummer "Hey Hey, My My" nog vaak door Neil Young gespeeld.
  • Zijn album "Tonight's the night" gaat vergezeld van 2 lange Nederlandstalige artikelen, die eerder in Muziekkrant Oor zijn gepubliceerd. Ook internationaal werd deze bijlage (onvertaald) bij het album gevoegd.