Kalender

 <<  < nov. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
242526272829

Vandaag jarig

AQi Fzono (1969)
Barbara Hendricks (1948)
Future (1983)
René Schuurmans (1964)


Montserrat Caballé kaarten

Het laatste nieuws over Montserrat Caballé kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Montserrat Caballé beschikbaar.

artiest informatie

Montserrat Caballé

Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc (Barcelona, 12 april 1933) is een Spaanse sopraan en operazangeres.

Haar ouders waren bang haar vóór haar geboorte te verliezen en maakten de belofte dat als het kind levend en gezond geboren zou worden, zij haar zouden vernoemen naar het klooster. De kleine Montserrat zou uitgroeien tot een wereldberoemd zangeres.

Montserrat Caballé is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend door haar samenwerking met rockzanger Freddie Mercury, met wie zij de hit "Barcelona" scoorde. Dit nummer is als melodie gebruikt voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Voor de finale van de UEFA Champions League finale in 1999 zong Caballé het nummer live, met een opname van de overleden Freddie Mercury. Maar voor die tijd had zij al ruim haar sporen verdiend. Zij begon haar carrière met een 12-jarige studie aan het Teatro Liceu te Barcelona en won in 1954 de Liceu gouden medaille. Twee jaar later zong ze bij de Opera van Bazel en bouwde daar een indrukwekkend rollenrepertoire op, van o.m. Tosca, Aida, Arabella en Salome.

Tussen 1956 en 1965 zong ze bij talloze Operahuizen in Bremen, La Scala, Wenen en Lissabon. In 1965 verwierf ze in één klap grote faam door in New York op korte termijn Marilyn Horne te vervangen tijdens een concertuitvoering van Donizetti's "Lucretia Borgia".

Sindsdien is zij wereldwijd een veel gevraagd zangeres, bekend om haar uitvoeringen van zeldzame Donizetti opera's en haar vele plaatopnamen. Het "romige" timbre, het onovertroffen volume van haar stem en haar vermogen om een noot zeer zacht te kunnen aanhouden maken haar tot de grootste nog in leven zijnde sopraan van Spanje.

In 1964 trouwde Montserrat Caballé met Bernabe Marti, met wie zij een dochter en een zoon kreeg. Haar dochter, ook Montserrat genaamd, maakt inmiddels ook furore als sopraan.

Montserrat Caballé heeft de carrière van de beroemde tenor José Carreras een duw in de goede richting gegeven door regelmatig met hem te werken. Haar samenwerking in de jaren '80 met haar bewonderaar Freddie Mercury -met wie zij een hechte vriendschap opbouwde- resulteerde in het opnemen van een album en het verwerven van veel nieuwe fans. Zo bracht zij veel jonge mensen in contact met opera. Tevens maakte zij Zarzuela en Spaanse liederen bekend aan een internationaal publiek.

Ondanks het feit dat zij haar hele leven al wordt geplaagd door een zwakke gezondheid, heeft ze haar warmte en goede humeur weten te behouden en zet zij zich in voor goede doelen. Zo vierde zij haar zestigste verjaardag met een benefietrecital in het Parijse Palais Garnier voor de Worldwide Foundation for AIDS Research.

Albums

  • Barcelona (1988) met Freddie Mercury
  • Friends for Life (1997)
  • With all my heart (1999)
  • Don carlos (2000) met Plácido Domingo
  • Il corsaro (2001) met José Carreras en Jessye Norman