Kalender

 <<  < apr. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
5
6
7891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Vandaag jarig

Black Francis (1965)
Christopher Franke (1953)


Matthew Bellamy kaarten

Het laatste nieuws over Matthew Bellamy kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Matthew Bellamy beschikbaar.

artiest informatie

Matthew Bellamy

Matthew James (Matt) Bellamy (9 juni 1978, Cambridge) is de leadzanger en gitarist van de Britse rockband Muse. Hij is tevens een getalenteerd pianist en bespeelt de toetsen bij de meeste van de nummers van de band.

Bellamy heeft een hoge falsettostem en staat bekend om zijn vreemd luidruchtige ademhalingstechniek en stemgeluid. Zijn zangstem wordt wel vergeleken met die van Thom Yorke (Radiohead), Freddie Mercury en Jeff Buckley.

Bellamy's karakteristieke pianospel is geïnspireerd door de werken van grootse pianisten als Sergei Rachmaninoff. Hij vermengt klassieke muziek met andere stijlen zoals symfonische rock en soms ook romantische muziek. Dit is terug te horen in verschillende nummers zoals onder andere in Butterflies & Hurricanes. Bellamy zelf zegt dat zijn gitaarspel is beïnvloed door gitaristen als Jimi Hendrix en Tom Morello van Rage Against The Machine. Dit is hoorbaar in enkele nummers van het tweede album Origin Of Symmetry en verschillende solo's.

Achtergrond

Matthew's vader, George Bellamy, was de gitarist van de uit de jaren '60 afkomstige Engelse rockgroep The Tornados. Deze band was de eerste Engelse band die in de Amerikaanse hitlijsten nummer 1 werd, met Telstar.

Matthew's moeder, Marilyn, is geboren in het Ierse Belfast en migreerde naar Engeland in de jaren '70. Op haar eerste dag in Engeland ontmoette ze George Bellamy die toen werkte als taxichauffeur in Londen. Ze verhuisden naar Cambridge, waar Matthew's oudere broer Paul wordt geboren. Een paar jaar later ziet Matthew het levenslicht. Midden jaren '80 verhuist de familie Bellamy naar Teignmouth, Devon. Matthew ging daar naar Exeter College en richt later het bandje Rocket Baby Dolls op, het toekomstige Muse.

Muzikale uitrusting

Bellamy gebruikt Hugh Manson custom gitaren die gemaakt worden in Exeter, Devon. Matthew heeft momenteel tien Mansons, beter bekend als zijn "Mattocasters" (een mix tussen de namen Matthew, Fender Stratocaster en Telecaster). De eerste en meest bekende is zijn Silver Manson. Matthew had een concept gebouwd om een gitaar en Hugh Manson hielp hem om zijn droom te realiseren. Het heeft een ingebouwde Z-Vex Fuzz Factory wat Bellamy zijn herkenbare geluid geeft en de mogelijkheid heeft om gecontroleerde feed back te gebruiken. Het heeft ook een MXR Phase 90 phaser en gebruikt Seymour Duncan en Kent Armstrong pickups. Alle zijn andere Mansons hebben dit basisprincipe (behalve Matthew's 7 string die niet voor hem gebouwd is) met andere soorten pickups, zoals zijn Mirror Manson. Sommige gitaren hebben nog meer extra's. Matthew's Black Manson heeft een midi strip dat controle geeft over een Digitech Whammy pedaal, als het aangesloten is, een Zvex Wah Probe en een aantal andere ingebouwde effecten. Hij gebruikt Diezel amp heads die handgemaakt zijn in Duitsland, samen met Marshall Mode Four cabinets, Soldano Cabinets en Line 6 amps. De meeste effecten zijn gemaakt met zijn Line 6 modules.

Prestaties

Matthew was recent nog #29 in het Total Guitar magazine's top 100 gitaristen van de wereld. Hij versloeg hiermee The Edge van U2, Pete Townshend van The Who en Chuck Berry. Zijn gitaarspel in Plug In Baby werd #13 in Total Guitar's top 20 beste gitaarspellen. Dat zelfde stuk is ook benoemd tot een van de beste door Q Magazine's Rock and Pop Miscellany.

Het gitaarspel in Stockholm Syndrome werd benoemd tot het beste door het Australische radiostation Triple J. Daarmee stond Muse in hun Top 100 Riffs of all time boven Nirvana's Smells Like Teen Spirit. Ook bij Triple J stond Plug In baby hoog genoteerd.

In april 2005 werd Matthew benoemd tot #28 in de Sexiest People In Rock peiling van het Kerrang! magazine. Zij benoemde hem ook tot de beste 'in-house' gitarist. Cosmopolitan benoemde hem tot sexieste rocker in 2003 en 2004. Door NME Magazine werd hij gekozen tot 14de in hun lijst van Greatest Rock'n'roll Hero of all time. Hij versloeg daarmee John Lennon, Bob Dylan en vele anderen.

Interesses

Matt's fascinatie over 'complot-theorieën' is duidelijk naar voren gekomen na het uitkomen van hun album Absolution. Eén van de nummers van dat album, Ruled By Secrecy, is genoemd naar Jim Marrs' Rule By Secrecy. Het B-side nummer "Futurism" gaat ook over een mogelijke dystophonische toekomst. Raadsels verwant aan de Illuminati zijn opgedoken tijdens de 'schatjacht' die ze hadden opgezet voor hun fans tijdens de mtvU Campus Invasion Tour. In een cryptische mededeling over Muse's vierde album, vermeldde hij iets over Dan Brown's The Da Vinci Code.

Bellamy's interesse in metafysica is duidelijk. Muse is naast andere muzikanten als Tool en DJ Shadow bekend als de advocaten van filosofie in de muziek.