Kalender

 <<  < apr. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
5
6
7891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Vandaag jarig

Black Francis (1965)
Christopher Franke (1953)


Kiri Te Kanawa kaarten

Het laatste nieuws over Kiri Te Kanawa kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Kiri Te Kanawa beschikbaar.

artiest informatie

Kiri Te Kanawa

Dame Kiri Janette Te Kanawa ONZ, AC, DBE (6 maart 1944) is een Nieuw-Zeelands operazangeres. In 1981 zong ze tijdens de bruiloft van Prins Charles en Prinses Diana.

Te Kanawa werd geboren te Gisborne op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Ze heeft zowel Maori als Europees bloed, maar er is maar weinig bekend over haar natuurlijke ouders, omdat ze als baby werd geadopteerd door een Ierse moeder en een Maori vader. In haar tienerjaren was ze een popster, en was populair entertainer in clubs in Nieuw-Zeeland.

Ze leerde opera zingen van Dame Sister Mary Leo, een bekende Nieuw-Zeelandse opera-coach. Ze begon haar carrière als mezzo-sopraan, maar ontwikkelde zich tot sopraan. Haar opname van het Nonnenkoor uit de opera Casanova van Johan Strauss behaalde Nieuw-Zeeland's eerste gouden plaat.

Carrière

In 1965 won ze de prestigieuze Mobil Song Quest, een wedstrijd waar allerlei verschillende zangers (jazz, pop en klassiek) streden om de hoofdprijs - een beurs om in Londen te studeren.

In 1966 begon ze, zonder auditie, aan het London Opera Centre, en studeerde onder begeleiding van James Robertson. Haar eerste rol was die van Tweede dame in Die Zauberflöte. Na een aantal andere rollen was het haar rol als Idamante in Mozart's Idomeneo die haar een drie-jarig contract bezorgden met het Royal Opera House in Covent Garden. Zij zong met veel succes in verschillende rollen, en haar naam werd bekend. Ze trad in 1971 voor het eerst op in Amerika op een operafestival in New Mexico in de rol van de gravin in Figaro. Deze rol speelde ze opnieuw in Covent Garden, in de San Fransisco Opera in 1972, en ze had haar debuut in de Metropolitan Opera in 1974 als Desdemona in Othello, waarbij ze op het laatste moment de rol overnam van een zieke Teresa Stratas.

In de jaren erna speelde ze in operas over de hele wereld, alsook Donna Elvira in Joseph Losey's film Don Giovanni uit 1979.

Te Kanawa trad in 2004 terug uit de operawereld, met haar rol in Samuel Barber's Vanessa met de Washington National Opera. Ze geeft nog wel concerten.

Eerbewijzen

Te Kanawa heeft veel eretitels ontvangen.

  • Dame Commander of The Order of the British Empire (1982)
  • Companion of the Order of Australia (1990)
  • Order of New Zealand 1995

Daarnaast heeft ze ook verschillende eregraden van de volgende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk:

  • Universiteit van Cambridge
  • Universiteit van Dundee
  • Universiteit van Durham
  • Universiteit van Nottingham
  • Universiteit van Oxford
  • Universiteit van Sunderland
  • Universiteit van Warwick alsook van drie universiteiten in de rest van de wereld, nl. Chicago, Auckland en Waikato. Ook is ze honorary fellow van Somerville College, Oxford en Wolfson College, Cambridge. Ze is ook de beschermvrouwe van Ringmer Community College, een school in het zuidoosten van Engeland.