Kalender

 <<  < feb. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
2324252627
28
29

Vandaag jarig

Chicane (1971)
Ja Rule (1976)
Jake Bugg (1994)
Mr. Sam (1979)
Nádine (1982)
Sander van Doorn (1979)
Youp van 't Hek (1954)


Joe Strummer kaarten

Het laatste nieuws over Joe Strummer kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Joe Strummer beschikbaar.

artiest informatie

Joe Strummer

Joe Strummer (21 augustus 1952 – 22 december 2002) was een Brits rock-zanger. Hij kreeg vooral bekendheid als de zanger van de rockgroep The Clash.

Joe Strummer werd als John Graham Mellor geboren in Ankara, Turkije. Als zoon van een Britse diplomaat genoot hij opleidingen aan diverse privé-scholen. Hij ontwikkelde interesse voor gitaarmuziek. In de jaren zeventig werkte hij in de Londense muziekscene waar hij bekend onder de naam Woody (naar een van zijn helden Woody Guthrie) als pubrocker en straatmuzikant overleefde.

In 1976 woonde hij een concert bij van de rockgroep The Sex Pistols dat een diepe indruk naliet op hem. Strummer werd gevraagd door manager Bernie Rhodes een band te vormen met de gitarist Mick Jones en bassist Paul Simonon. Zij noemden zich The Clash. De drummer Topper Headon werd later gerekruteerd na vele audities. Het debuutalbum The Clash was en is een inspiratie voor vele (aspirant-) muzikanten. De opvolger Give 'em enough rope werd ook in de V.S. uitgebracht, en maakte de weg vrij voor wereldwijd succes. In december 1979 kwam het dubbelalbum London Calling uit, dat nog steeds wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de rock 'n roll. Sandinista! was een driedubbel-LP uit 1981, die met gemengde gevoelens werd ontvangen.

In 1982 behaalde The Clash hun commerciële hoogtepunt met het album Combat Rock, waarop onder andere de nummers Should I stay or should I go en Rock the casbah.

Nadien ging het bergafwaarts met de groep. Wegens zijn heroïneverslaving werd drummer Topper Headon uit de band gezet en datzelfde lot zou gitarist Mick Jones even later treffen, op het hoogtepunt van hun succes. Een weinig succesvol album volgde (Cut the Crap). In 1986 werd The Clash opgedoekt. Ondanks vele aanbiedingen voor reünieconcerten, is de groep hier nooit op ingegaan.

Strummer hield zich daarna bezig met acteren en met diverse bands. Hij produceerde een album voor the Pogues en verving de zanger ervan tijdens een tournee. Hij stierf volkomen onverwacht op 22 december 2002 op 50-jarige leeftijd aan een onvermoede hartaandoening, terwijl hij bezig was met het mixen van de laatste cd van zijn band Joe Strummer and the Mescaleros. Ook waren er voor 2003 nog veel concerten en activiteiten gepland, onder andere een concert in Zuid-Afrika, in samenwerking met Nelson Mandela, in het kader van de aids-bestrijding.

Ter nagedachtenis aan Joe Strummer gaat de Britse milieuorganisatie Future Forests op het Schotse eiland Skye een bos aanplanten. Strummer was een van de oprichters van Future Forests. De na zijn dood opgerichte stichting Strummerville zet zich in voor het realiseren van oefenruimtes voor beginnende bands.