Onder kostprijs


Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26
2728293031

Vandaag jarig

Anita Baker (1958)
Bert Heerink (1953)
Jean Knight (1943)
Kirk Franklin (1970)
Lisa Boray (1956)
Lucinda Williams (1953)
Luke Vibert (1973)


Jiskefet kaarten

Het laatste nieuws over Jiskefet kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Jiskefet beschikbaar.

Bekijk de volledige Jiskefet historie.

artiest informatie

Jiskefet

Jiskefet was een humoristische, absurdistische serie uitgezonden door de VPRO. Het woord "Jiskefet" is Fries voor "vuilnisbak" en werd als titel verzonnen door de (Friese) regisseur van het eerste uur, Pieter Verhoeff. De serie is gemaakt door Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch. Het programma was min of meer een voortzetting van het radioprogramma Borát, ook van de VPRO met veel sketches en improvisaties. O.a. met Marjan Luif welke vervolgens ook medebedenker was van Jiskefet, maar omdat het niet zo boterde tussen haar en de mannen hield ze het al snel voor gezien.

Op 18 november 2005 werd bekend gemaakt dat Jiskefet ermee stopte. Na 15 jaar hielden ze het voor gezien.

De meeste seizoenen van de serie bestonden uit losse sketches. Ook zijn er regelmatig series gemaakt, zowel als onderdeel van afleveringen met losse sketches, alswel als op zich staande programma's.

Cast

Kees Prins

Kees Prins (Heemstede, 7 april 1956) vertolkte o.a. de corpsbal Kamphuijs, de kantoorclerk Edgar en de proleet Willie. Veel van zijn figuren hadden ook zangteksten, met als meest bekende de volkszanger Melvin, die voor het eerst ten tonele kwam in een aflevering van de Lullo's waarbij de drie corpsballen een zanger inhuren en Melvin zijn nummer 'Oh Oranje' ten gehore brengt, waarna hij door de verveelde Van Binsbergen en Kerstens weggepest wordt.

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 5 september 1953) vertolkte o.a. de corpsbal Kerstens, de kantoorclerk Jos, de controlerend ambtenaar c.q. troubleshooter Van Beusekom, de met doorrookte stem vloekende meneer Verschoor, de bizarre dierenverkoper en Henk Mul, de spastische stuntman. Koch kende Michiel Romeyn al op jonge leeftijd en had al samengewerkt met hem aan het radioprogramma Boràt, waarbij de Jiskeftiaanse humor al tot uiting kwam. Is naast zijn werk aan Jiskefet vooral schrijver en heeft o.a. het boek 'Red ons, Maria Montanelli' op zijn naam staan.

Michiel Romeyn

Michiel Romeyn (Amsterdam, 19 januari 1955) vertolkte o.a. de corpsbal Van Binsbergen, de macho kantoorclerk Storm, de proleet Johnny en de witte neger Oboema. Romeyn en Prins hadden de twee proleten al voor Jiskefet (voor de lol) gespeeld. Voerde na Jiskefet nog regelmatig zijn figuur van Oboema op bij verschillende gelegenheden.

Gastacteurs

  • René van 't Hof
  • Annet Malherbe
  • Beppie Melissen
  • Hans Teeuwen
  • Ellen ten Damme
  • Anniek Pheifer

Bekende items

De Dierenwinkel

Een heel ouderwetse winkel met achter de toonbank dozen met een etiket als "poes" en "vis". De verkoper (Herman Koch) en klant (Michiel Romeyn) spreken in erg overdreven archaïsche taal.

Oboema en José

Oboema, gespeeld door Michiel Romeyn, is een echte Jarobe (een "witte bosneger" uit Amsterdam-Oost) die een baan als boekhouder heeft in Nederland en is getrouwd met José (Beppie Melissen). In de serie "Achter de Wolken" escaleert het avondeten steeds in slaande ruzie ("Dood! Dood! Dood, moet je. Ga nou eindelijk eens dood"), waarna alles achter gesloten deuren weer bijgelegd wordt en Oboema de kijker een relatie-les leert. Oboema zelf is het type "jij doet het helemaal fout en ik een heel klein beetje" en geeft José altijd de meeste schuld in een ruzie.

De Lullo's

De Lullo's waren een persiflage op corpsballen (de studenten Van Binsbergen (Michiel Romeyn), Kerstens (Herman Koch) en Kamphuijs (Kees Prins)), die de hele dag niets anders doen dan slapen en zuipen, denigrerend naar alles wat werkt en elkaar de inmiddels gevleugelde vraag stellen "Lullo, heb je nog geneukt?". Werd erg populair bij de bevolkingsgroep die juist bespot werd.

Debiteuren Crediteuren

Persiflage op het kantoorleven. Jos (Herman Koch) en Edgar (Kees Prins), hun collega Storm (Michiel Romeyn) en de zwaarlijvige secretaresse Juffrouw Jannie (Annet Malherbe) werken op de financiële administratie en komen de dag door met flauwe kantoorhumor. Telkens terugkerende gespreksonderwerpen van de heren zijn wat er op de boterham zit, wat Jos ditmaal bij de tramhalte uitspookte, wat Storm bij de Commando's meemaakte en wanneer Juffrouw Jannie met de koffie langskomt. De heren groeten elkaar steevast met de inmiddels bekende groeten goeie 's morgens (Edgar en Juffrouw Jannie), goedemorgen deze morgen (Jos) en goedemorgen heren van het goede leven (Storm). Werd evenals De Lullo's erg populair bij de bevolkingsgroep die bespot werd. Toen dit gebeurde hebben de auteurs een "schokkende" scène ingevoegd waarin Sinterklaas (gespeeld door Hans Teeuwen) gepijpt wordt door Edgar.

Peters

De Peters vormen een niet al te intelligent trio, bestaande uit Peter, Peter en Peter. Ze dragen doorgaans een blauwe stofjas, een zwarte bril met dik montuur, het haar stijf achterover. Ze zijn nogal eens onduidelijk in de weer met steekkarretjes en werken meestal in een supermarkt waar wordt gegrossierd in kinderpindakaas, waar ze elkaar commanderen met "Peter! Peter?!" (nadrukkelijk uitgesproken als: Petor) etc. In één aflevering werken ze op een enorme tankwagen voor het merk ZALF: met een dikke slang vullen ze het huis van de man met jeuk aan z'n naad met zalf. Verder komt een van de Peters (vertolkt door een andere acteur) kort voor in een van de afleveringen van de Lullo's om de was van Kamphuijs (Kees Prins) op te halen.

De Heeren van 'de Bruyne Ster': Avonturen op een COC-schip

De avonturen van de drie nichterige zeventiende eeuwse zeelieden Van den Beerenbroeck (Kees Prins), Cruysz (Herman Koch) en De Boesselaere (Michiel Romeyn). Ze maken onderweg naar West-Indië de meest hilarische dingen mee. Er waren gastrollen voor Ellen ten Damme (Reetenjongh), Kees Hulst (Prins Frederik Hendrik), René van 't Hof (Indiaan) en Annet Malherbe (Hildegonde van Hirstenvoorde).

Multilul

Speelt zich af in een reclamebureau met Martin (Kees Prins), Menno (Herman Koch) en Jerry (Michiel Romeyn), drie types die niets maar dan ook niets weten en elkaar nooit begrijpen en de naam van de assistente Marloes (Raymonde de Kuyper) nooit kunnen herinneren (ze spreken haar consequent aan met 'dingetje'). Fritzi (René van 't Hof), de techneut achter de reclames, heeft in veel afleveringen weer een nieuw ongrijpbaar systeem uitgevonden, zoals 'Digital Performance System', 'CD Searching System', 'Hidden Sound System', 'Howlistic Sattelite System' en 'Hidden Mind Switching System'.

Tampert

Krimi gekenmerkt door de lijzige Kommissar Tampert en een mengtaal van Duits en Nederlands die door alle personages gesproken wordt. De serie was voornamelijk een persiflage op de Duitse krimiserie Derrick, maar ook op andere Duitse krimis, en genoemd naar hoofdrolspeler Horst Tappert uit die serie.

Sint Hubertusberg

Een bejaardentehuis met Beekman (Kees Prins), Faber (Michiel Romeyn), Van Zijl (Herman Koch) en Pos (Leny Breederveld), vier bejaarden die verpleegd worden door een strenge hoofdzuster (Beppie Melissen) en de wat naïeve kleine zuster Rita (Anniek Pheifer). De allerlaatste serie van Jiskefet, door vele fans de zwanenzang genoemd.