Kalender

 <<  < feb. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1
2345678
9101112131415
16171819
20
21
23242526272829

Vandaag jarig

Andre van Duin (1947)
Hesdy Gerges (1984)
Kurt Cobain (1967)
Matt Simons (1987)
Ricardo Cocciante (1946)
Rihanna (1988)
Trevor Noah (1984)


Jim Morrison kaarten

Het laatste nieuws over Jim Morrison kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Jim Morrison beschikbaar.

artiest informatie

Jim Morrison

James Douglas Morrison (Melbourne (Florida), 8 december 1943 – Parijs, 3 juli 1971) was een Amerikaans zanger, dichter en tekstschrijver. Hij was de zanger van de band The Doors en heeft verschillende gedichtenbundels geschreven. Jim Morrison stond bekend als een intellectueel en men schrijft hem een IQ van 149 toe.

Opleiding

Jim Morrison ging naar de filmacademie in Los Angeles, Californië, en leerde daar Ray Manzarek kennen, met wie hij The Doors oprichtte. Deze naam was ontleend aan de titel 'The Doors of Perception' van een boek van Aldous Huxley, die op zijn beurt de frase had ontleend aan een gedicht van William Blake.

Jim Morrison was voor veel jongeren in die dagen een idool. Hij leefde zeer intens en gebruikte verschillende en vele soorten verslavende genotsmiddelen. Zijn enorme drankgebruik was exemplarisch. Hij was gefascineerd door literatuur, las enorm veel en was fanatiek bezig met het maken van poëzie. Zijn muziek toont invloeden van jazz en blues en zijn teksten waren vaak zeer filosofisch en dichterlijk van aard. Van Jim Morrison is een aantal dichtbundels uitgegeven.

Artistieke carrière

Jim ziet muziek als vehikel voor zijn poëzie en middels zijn sterke theatrale persoonlijkheid en zijn beeldende gedichten worden concerten van The Doors complete seances, waarbij Jim op geniale wijze direct contact met het publiek weet te leggen. Helaas strooit zijn drankgebruik bij optredens af en toe roet in het eten.
Tijdens zijn vele kroegentochten draait hij er zijn hand niet voor om bij andere groepen op het podium te springen om mee te zingen en zijn eigen poëzie voor te dragen. Hij is een liefhebber van Canned Heat en net als zanger Bob Hite deelt hij met hem zijn liefde voor en kennis van de blues. Jim is ook een bewonderaar van Brian Jones, in Amerika is Brian het gezicht van de Rolling Stones, en hij is enorm onder de indruk als deze onder merkwaardige omstandigheden in 1969 dood wordt aangetroffen.

Zijn carrière (en dus ook die van The Doors) wordt onder andere ernstig bemoeilijkt door een voorval tijdens een concert in Miami in 1969, waar hij zijn penis aan het publiek zou hebben getoond.(uiteindelijk blijkt dit niet waar te zijn, vele ooggetuigen verklaren dat hij zijn rits losdeed en toen hij zijn penis te voorschijn wou halen, weggevoerd werd door de Hells Angels (de voorlopers van security people, nu bekend als de gevaarlijke motorbende). Uiteindelijk worden, tijdens een merkwaardig proces met dubieuze getuigen, vier aanklachten tegen hem uitgevaardigd, waarin hij schuldig wordt bevonden aan obsceen gedrag. De veroordeling zal Jim Morrison niet in zijn koude kleren gaan zitten. Op diverse momenten en tijdstippen geeft Jim Morrison aan genoeg te hebben van het bandleven en wil verder als dichter en filmer/acteur.

De reputatie van The Doors, afgemeten tegen de heersende conservatieve moraal, wordt door de uitspraak ernstig geschaad. Dit leidt er toe dat optreden in bepaalde delen van Amerika onmogelijk wordt en de band weinig activeiten kan ontplooien. Wellicht is dit een van de redenen voor de oorzaak van de afwezigheid van The Doors op belangrijke festivals als Monterey Pop Festival en Woodstock.
Een andere oorzaak zou ook kunnen zijn dat Jim Morrison het slachtoffer wordt van een wraakzuchtige Lou Adler, platenbaas bij Dunhill Records in Los Angeles, als deze een paar jaar eerder in 1965 hun eerste demo-EP op denigrerende wijze beluistert en Jim, in zijn hoedanigheid als onbekende en beginnende artiest, Adler op niet mis te verstane wijze te kennen geeft lak te hebben aan zijn oordeel over hun muziek.

Vaak wordt geopperd dat The Doors als zondebok gebruikt werden door conservatieve elementen in de Verenigde Staten die een bedreiging zagen in de hippiebeweging. Mede vanuit de hippiebeweging kwam de sterke Vredesbeweging onder jongeren op. Amerika bevindt zich op dat moment al een paar jaar in een steeds verder escalerende Vietnamoorlog, die een enorme morele verdeeldheid bij de Amerikaanse bevolking veroorzaakt. Typerend is dat Jim's vader een hoge rang bij de Amerikaanse marine bekleedt en direct betrokken is bij de oorlog in Vietnam. Een bekend nummer van Jim is The Unknown Soldier, dat een sterk anti-militaristische toonzetting heeft. De muziek van The Doors is zeer populair bij zowel hippies als soldaten, die in Vietnam moeten vechten.
Jim besluit al op vrij jonge leeftijd zich definitief van zijn ouders af te keren. Tegen Ray Manzarek zal hij verklaren dat zijn ouders dood zijn. De wrok tegen zijn ouders neemt grote vormen aan. In het nummer The End vermoordt hij zijn vader en verkracht hij zijn moeder. Zijn vader stelt echter dat Jim dit zong om zijn familie te beschermen tegen te veel aandacht.

Jim's drankgebruik neemt dramatisch toe. Dit is goed te horen op het album L.A. Woman uit 1971, waar zijn stem rauwer en doorleefder is dan de krachtige, sonore stem op bijvoorbeeld op het debuutalbum The Doors.

Verhuizing naar Parijs

In maart van 1971 verhuist hij naar Parijs om zich te concentreren op zijn schrijven en om verdere juridische problemen te voorkomen. In kringen rondom Jim ging het gerucht dat de regering-Nixon Jim gevangen wil zetten als voorbeeld om "subversief" verzet tegen de Vietnamoorlog te bestraffen.
In principe is deze stap van Jim het definitieve einde van The Doors.

In Parijs leeft hij onder zijn doopnaam James Douglas en kan hij tamelijk anoniem over straat. Dit bevalt hem heel goed, in tegenstelling tot zijn verblijf in Amerika. Hij schrijft veel, bezoekt veel toneel ondanks dat hij de Franse taal niet goed machtig is en is op veel filmsets aanwezig van diverse beroemde Franse filmers.

Hij overlijdt op 27-jarige leeftijd onder omstandigheden die nooit helemaal opgehelderd zijn, waarschijnlijk als gevolg van een overdosis drugs en interne lichamelijke kwalen, opgelopen door een valpartij uit een hotelraam en het continue excessieve drank- en drugsgebruik. Als officiële doodsoorzaak wordt een hartaanval genoteerd in de overlijdensakte.

Hij ligt begraven op de begraafplaats 'Père-Lachaise'. Zijn graf trekt nog steeds veel bezoekers. Op het graf staat de Griekse tekst KATA TON DAIMONA EAYTOY. Er zijn meerdere vertalingen mogelijk. In het oud-grieks is de strekking iets in de trant van: Trouw aan zijn ziel. In het nieuw-grieks is de vertaling Hij schiep zijn eigen demonen. Men noemt hem door zijn voortijdige dood vaak in één adem met Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Brian Jones, popidolen die toevallig allemaal op 27-jarige leeftijd overleden.