Kalender

 <<  < dec. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
1234567
891011121314
15
1617181920
22232425262728
293031

Vandaag jarig

William Orbit (1956)


Jeff Buckley kaarten

Het laatste nieuws over Jeff Buckley kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Jeff Buckley beschikbaar.

Bekijk de volledige Jeff Buckley historie.

artiest informatie

Jeff Buckley

Jeff Buckley

Buckley live in 1994.

Algemene informatie

Volledige naam

Jeffery Scott Buckley

Alias

Scott "Scottie" Moorhead

Bijnaam

Scottie

Geboren

Anaheim, 17 november 1966

Overleden

Memphis, 29 mei 1997

Land

 Verenigde Staten

Werk

Jaren actief

1991-1997

Genre(s)

Rock, pop, singer-songwriter

Beroep

Muzikant

Instrument(en)

Gitaar, vocalen

Label(s)

Columbia Records

Act(s)

The A.M.

Shinehead

Gods and Monsters

Jeff Buckley & Gary Lucas

Jeff Buckley & Elizabeth Fraser

(en) IMDb-profiel

(en) Last.fm-profiel

Portaal    

Muziek

Jeffrey Scott Buckley (Anaheim, 17 november 1966 – Memphis (Tennessee), 29 mei 1997) was een Amerikaans singer-songwriter en gitarist.

Artiesten logo

Inhoud

   

 • 1Jeugd
 • 2Sin-ť
 • 3Grace
 • 4Zijn dood
 • 5Latere platen
 • 6Discografie
  • 6.1Albums
  • 6.2Singles
  • 6.3Radio 2 Top 2000
 • 7Trivia
 • 8Externe links

Jeugd

Buckley werd geboren in CaliforniŽ en kwam uit een muzikale familie. Zijn vader was de singer-songwriter Tim Buckley, die een aantal folk- en jazzalbums uitgebracht heeft aan het eind van de 60'er, begin van de 70'er jaren. Jeff heeft zijn vader nauwelijks gekend. Tot zijn achtste jaar was zijn naam Scott(y) Moorhead, naar zijn stiefvader. Na een ontmoeting met zijn vader was hij zodanig onder de indruk, dat hij bij zijn geboortenaam, Jeff Scott Buckley, genoemd wilde worden. Buckley sr. stierf in 1975 aan een dodelijke cocktail van heroïne en morfine. De moeder van Jeff heeft een meer klassieke muzikale achtergrond (piano en cello). Jeff verhuist in zijn jeugd ongeveer elk jaar een keer. Hij leert zingen en gitaarspelen en verlaat het ouderlijk huis op zijn zeventiende. Hij keert terug naar Los Angeles om met musiceren in zijn levensonderhoud te voorzien.

Sin-ť

Begin jaren negentig verhuist Jeff naar New York. Daar leert hij Gary Lucas kennen, met wie hij enige tijd samenwerkt. Zij treden onder de naam Gods and Monsters op in St. Ann's Church, New York, waar later ook een huldiging ter ere van zijn vader plaatsvindt. Jeff treedt ergens halverwege op. De platenindustrie weet dat hij "de zoon van" is, maar niet meer dan dat. Hij maakt een verpletterende indruk op de platenbonzen (ook door de gelijkenis met zijn vader) en vertrekt met een broekzak vol visitekaartjes. Om zijn muziek ten gehore te brengen speelt hij geregeld in kleine zalen en kroegen. Sin-ť is een van zijn favoriete kroegen, waar hij geregeld in zijn eentje met stem en gitaar de zaal betovert. Tijdens deze memorabele optredens werden opnames gemaakt. Enkele van deze resulteren in 1994 in de uitgave van zijn eerste mini-livealbum Live at Sin-ť. Dit album met deels eigen composities en deels covers (waaronder een nummer van Van Morrison), weerspiegelt de manier waarop Jeff Buckley zijn muziek beleefde. De aandacht van de muziekindustrie was getrokken.

Grace

In hetzelfde jaar als Live at Sin-ť, 1994, verschijnt Grace, een album dat voortborduurt op het minialbum, maar waarop hij in plaats van solo met een band speelt. Er staan eigen composities op, aangevuld met enkele covers (o.a. van Leonard Cohen) die op geheel eigen wijze door Buckley worden vertolkt. Het album wordt goed ontvangen door het publiek, maar de stijl van de muziek staat een grote doorbraak in de weg. In de twee jaar daarna toert Buckley de wereld rond.

Zijn dood

Na alle optredens volgend op het album Grace werd het in 1997 tijd voor een nieuw album. Nummers die op tournee geschreven zijn, werden uitgewerkt en in mei ging hij met zijn band de studio in. Buckley is toen al verhuisd naar Tennessee. De eerste opnames verliepen stroef en Buckley laste een korte pauze in. Eind mei was het moment daar om de nummers definitief op te nemen. Buckley liet de rest van de band naar Memphis komen, waar de opnames zouden plaatsvinden. Op de middag van 29 mei ging hij met een vriend in de Wolf River Marina (in Memphis, TN) een korte duik nemen voordat hij naar de studio zou gaan. De vriend verplaatste de radio die aan de rand van de rivier stond vanwege een golf die door een boot veroorzaakt is en toen hij omkeek, bleek Jeff Buckley verdwenen. Waarschijnlijk verdronk hij door een gevaarlijke onderstroom. Hij is 30 jaar oud geworden.

Zijn lichaam werd, ondanks zoekacties, pas een week later teruggevonden door een toerist op een boot en aan land gebracht. Er werd over gespeculeerd dat Buckley zelfmoord gepleegd zou hebben, omdat hij zijn zware laarzen nog aangehad zou hebben tijdens het zwemmen. De autopsie heeft wel uitgewezen dat hij geen illegale drugs heeft genomen voor hij ging zwemmen en dat een overdosis dus uitgesloten kan worden als doodsoorzaak.

In de biografie Dream Brother, over hem en zijn vader, staat dat Buckley jr. de avond voor zijn dood heeft toegegeven dat hij aan manische depressie leed.

Ten tijde van zijn overlijden was Buckley verloofd met Joan Wasser, die later albums zou opnemen onder de artiestennaam Joan As Police Woman.

Latere platen

Postuum verschijnen nog verschillende platen. Hoofdzakelijk live-materiaal en eveneens onafgemaakte opnamen (sketches) voor een nieuw album.

 • 1998: Sketches for My Sweetheart The Drunkdeze dubbel-cd is een verzameling van demo’s en – bijna – afgewerkte nummers die op Buckleys tweede cd zouden terechtgekomen zijn. Op die plaat is Buckley duidelijk geŽvolueerd.
 • 2000: Mystery White Boyeen live dubbel-cd waarop een ontketende Buckley nummers van ‘Grace’ laat horen, maar ook enkele covers en nieuwe nummers.
 • 2001: Live at L'Olympia
 • 2002: Songs to No One 1991-1992met Gary Lucas
 • 2003: Live at Sin-ťeen heruitgave van het in 1994 verschenen mini live album.
 • 2004: Grace Legacy Edition (2 cd/ 1 dvd)ter herdenking van het feit dat 10 jaar geleden Grace verscheen. Met een geremasterde versie van Grace, een cd met praktisch allemaal onuitgebrachte nummers en een dvd met een zestal clips.
 • 2007: So Real: Songs from Jeff Buckleyeen verzamelaar van Buckley met eerder uitgebrachte nummers en een aantal minder bekende opnames.
 • 2009: Grace Around The Worldeen verzameling live opnames van nummers van het album Grace