Kalender

 <<  < feb. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1
2345678
9101112131415
16171819
20
21
23242526272829

Vandaag jarig

Andre van Duin (1947)
Hesdy Gerges (1984)
Kurt Cobain (1967)
Matt Simons (1987)
Ricardo Cocciante (1946)
Rihanna (1988)
Trevor Noah (1984)


Jason Molina kaarten

Het laatste nieuws over Jason Molina kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Jason Molina beschikbaar.

artiest informatie

Jason Molina

Na een periode van bijna drie jaar waarin geen nieuw materiaal van Jason Molina uit werd gebracht, kwam hij eerder dit jaar met het nieuwe album Josephine. Hij heeft naar eigen zeggen nog zes platen op de plank liggen. © Will Claytor

NU.nl ging in gesprek met Molina over Josephine, de dood van bassist Farrell en de groei die Magnolia Electric Co. doormaakt.

Bassist Evan Farrell kwam in 2007 plotseling te overlijden. Als ervaren muzikant en bevriend met alle leden van de band waar hij ook al in andere hoedanigheden had samengespeeld, was hij net onderdeel geworden van Magnolia Electric Co.. Volgens Molina drukte hij meteen zijn stempel op de band.


Molina: “Evan (Farrell) had al de platen gehoord en alle verschillende tours gezien. Daardoor had hij een sterk beeld van wat Magnolia kon zijn voor de volgende plaat. Toen hij bij de band kwam werd hij dan ook snel onderdeel van het schrijfproces.

Hij opende voor mij de ogen voor de talenten in de band. Evan benadrukte dat ik die talenten meer moest gebruiken in plaats van steeds met gastmuzikanten te werken. De band moest meer onderdeel van het proces worden. Zo speelt Jason (Groth, red.) saxofoon op Josephine en zijn er allerlei andere complexe blaaspartijen door de band zelf ingespeeld.”

Moeilijk

Uiteindelijk heeft Farrell er voor gezorgd dat Magnolia Electric Co. meer als een geheel is gaan klinken in plaats van Molina met begeleiding. Toch blijft het moeilijk om bij hem in de band te zitten.

“Er zijn geen verplichtingen. Ik hoop dat je mee de studio in komt, en misschien kun je mee op tour, maar er zijn geen permanente leden.”

Hoewel de dood van Farrell natuurlijk deze plaat heeft beïnvloed, is het voor Molina geen tribute plaat geworden. Farrell spookt door de plaat, maar dat is logisch. “Toen Farrell dood ging, moest ik dat er uitschrijven. Dat hoor je terug in Josephine.”

Songs: Ohia

Dat veel fans nog vasthouden aan Songs: Ohia (de naam waaronder Molina tot 2001 werkte) en het zien als een stijlbreuk, stoort Molina soms. Hij probeert er zich alleen zo min mogelijk aan te ergeren.

“Het is altijd dezelfde familie geweest, ik zit nog steeds bij Secretly Canadian, er is niets veranderd. Alleen dat we nu naar echt fantastische studio’s kunnen gaan, maar de liedjes zijn exact hetzelfde. Mensen denken dat het een stijlbreuk was, maar het enige verschil is dat we nu naar een studio konden gaan en de bas echt hard konden spelen zonder ons zorgen te maken over een baby in de andere kamer of dat we moesten stoppen om tien uur.

Die restricties voegden een zekere charme toe aan de opnames gemaakt met Songs: Ohia, maar de manier van schrijven en de muzikale insteek is nog steeds hetzelfde.”

Bovendien geeft de studio Molina andere uitdagingen. Uitdagingen waar hij nog lang niet mee klaar is.

Samenwerkingen

Naast het werk met Magnolia Electric Co. heeft Molina in de afgelopen jaren ook samengewerkt met andere songwriters als Will Oldham (Bonnie ‘Prince’ Billy), Alisdair Roberts, Will Johnson (Centro-matic, South San Gabriel), David Lowery en Andrew Bird. Deze samenwerking zijn heel erg speciaal voor hem, want:

“Ze zijn logistiek moeilijk om voor elkaar te krijgen. We zijn allemaal op tour en hebben anderen projecten. Maar die weinige momenten dat het lukt dan komt er ook echt speciaal materiaal uit. We doen dit geheel onafhankelijk, en geven het pas aan een label als wij er tevreden mee zijn.

Maar het is fantastisch om met zulke getalenteerde artiesten samen te werken. De meest uitgewerkte samenwerking is die met Will Johnson geweest (red: te verwachten ergens deze herfst).

Daar hebben we negen dagen voor in de studio gezeten en ook echt tijd voor vrij gemaakt van onze tourschema’s en andere verplichtingen. Ik hoop naar de toekomst toe meer van dit soort samenwerkingen te kunnen doen, maar met wie weet ik nu nog niet.”

Molina schrijft elke dag nieuwe liedjes. Dat kan oplopen tot zo’n duizend nummers per jaar. “Soms heb ik één nummer in mijn hoofd, soms zijn dat er acht tegelijkertijd. Maar als ik dat dan vastleg op band, dat blijft magisch, speciaal.”