Kalender

 <<  < feb. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
2324252627
28
29

Vandaag jarig

Chicane (1971)
Ja Rule (1976)
Jake Bugg (1994)
Mr. Sam (1979)
Nádine (1982)
Sander van Doorn (1979)
Youp van 't Hek (1954)


Jan Rot kaarten

Het laatste nieuws over Jan Rot kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Jan Rot beschikbaar.

artiest informatie

Jan Rot

Jan Rot (Makassar Indonesië, 25 december 1957) is een Nederlands zanger, componist en tekstschrijver.

Levensloop

Jan Rot werd geboren in Makassar, Indonesië. In 1978 begon hij met zijn muzikale carrière. Aanvankelijk speelde hij bij de bands Streetbeats en Ratata, maar in 1982 besloot hij solo verder te gaan. Met op vroege rock-'n'-roll geënt repertoire bracht hij het album Single uit. De titel sloeg, behalve op zijn nieuwe status als soloartiest, op Rots overtuiging dat elk nummer op de elpee in principe een hitsingle zou kunnen zijn. Met de van het album getrokken singles Counting Sheep en "Bobby, Roger & Eileen" kwam het inderdaad een eindje in die richting maar daarna nam het commerciële succes af. Hij scoorde geen grote hits meer en besloot zich in de tweede helft van de jaren '80 toe te leggen op andere zaken. Zo werd hij journalist bij muziektijdschrift Oor en schreef hij een roman. Onder het motto 24 Jan Rot fans can't be wrong bleef hij daarnaast optreden en platen uitbrengen.

In 1990 vond Jan Rot de liedjesschrijver zichzelf opnieuw uit door van het Engels over te stappen op de Nederlandse taal. Hij profileerde zich, ingedekt door lichte ironie, als kruising tussen Pierre Kartner en Tröckener Kecks. Het album Hoop & Liefde was het eerste resultaat van deze ommezwaai. Later zouden de levensliedartiesten Jacques Herb en Anneke Grönloh liedjes van Rot op hun repertoire zetten.

Zijn activiteiten werden vervolgens steeds veelzijdiger. Als columnist bij Avenue en Nieuwe Revu, als televisiepresentator maar vooral ook in diverse theaterprogramma's waarin hij liedjes, poëzie en bekentenis-cabaret in een eigen vorm giet. Zijn album "Schout bij Nacht" uit 1995 werd door Boudewijn de Groot uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige popalbum ooit. In 1999 deed zijn compositie "E-mail to Berlin" mee aan de Nederlandse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. (Omdat de tweeling die het lied zong, Double Date, een abominabele zangprestatie afleverde, eindigde het lied als laatste. Desondanks werd "E-mail to Berlin", mede door de vele media-aandacht, een hit.)

Sinds 2000 noemt hij zich "zanger en vertaler van meesterwerken". Met ex-Berini Marjolein Meijers deed hij diverse tournees als An + Jan, met telkens weer een nieuw feestpakket vertaalde wereldhits. Maar veelgeroemd zijn ook zijn hertalingen van liederen van Franz Schubert en van Bachs Mattheuspassie. De cd-uitvoering door het Residentieorkest stond in het paasweekeind van 2006 op de eerste plaats van de Mega album charts, uniek voor een klassiek album. Zijn hertaling van Heinrich Heines teksten voor Robert Schumanns Dichterliebe ging, gezongen door Ernst-Daniël Smid, met tienduizenden tegelijk over de toonbank. Uit het NRC Handelsblad: "De vertaling van Rot is ongelooflijk creatief. Rot 'her'taalt, maar laat de ziel van de liederen wonderwel intact. .... Rot speelt op aanstekelijke wijze met de klank van het Nederlands, vaak op dezelfde wijze als Heine".

Sinds 2005 is Jan Rot directeur, tevens jongste bediende van zijn eigen Stichting Okapi/ Stichting Jan Rot. In die functie heeft hij, als eenmansjury, de Okapi Liedprijs ingesteld voor "een jaloersmakend lied". De eerste prijs kende hij toe aan In de schemering van Joop Visser en Jessica van Noord. De winnaar van 2006 was Daniël Lohues met Annelie. Na Boudewijn de Groot en Herman van Veen gebruikte ook Henny Vrienten een tekst van Jan en vroeg hem voor zijn project Nacht.

In 2007 maakt Jan Rot zijn acteerdebuut als "Pa" in de hitmusical Doe Maar (die wegens succes tot eind 2007 doorspeelt) en ontvangt voor zijn rol zelfs een nominatie voor de musicalaward. Ook verzorgde hij de liedteksten voor de vertaling van de musical Hair. Voorjaar 2008 gaat het volgende An + Jan-project van start, ditmaal met vertaalde countryklassiekers, onder de noemer An + Jan gaan landelijk.

Over zijn privéleven is Rot in zijn liedjes en boeken altijd openhartig geweest, en introduceerde al vroeg de term Hotero (voor Homo en Hetero samen). Hij leidde jarenlang een promiscu bestaan maar vond in het nieuwe millennium het ware meisje. 14 juli 2001 trouwde hij met zijn Daan en verhuisde van Amsterdam naar de voormalige burgemeesterswoning van het Brabantse Ossendrecht. Zij kregen een dochter Elvis (2002) en een zoon Rover (2005).