Onder kostprijs

Kalender

 <<  < mei. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26
27
28293031

Vandaag jarig

Dee Dee Bridgewater (1950)
Ivete Sangalo (1972)
Jadakiss (1975)
Minco Eggersman (1977)
Neil Finn (1958)
Siouxsie Sioux (1957)


Isao Tomita kaarten

Het laatste nieuws over Isao Tomita kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Isao Tomita beschikbaar.

artiest informatie

Isao Tomita

Isao Tomita (yc M, Tomita Isao) (Tokio, 22 april 1932), is een Japans componist van elektronische muziek. Hij maakt vaak gebruik van Klangfarbenmelodie, waarbij hij de melodielijn over meerdere synthesizerstemmen verdeelt.

Tomita werd geboren als zoon van een arts. Toen hij drie was verhuisde hij met zijn vader naar China, waar Tomita opgroeide in Chin Tao en Peking. Toen hij na vijf jaar leerplichtig werd, keerde hij naar Japan terug waar hij leefde in Okazaki, de geboorteplaats van zijn vader. Vervolgens volgde hij een middelbare school die was verbonden aan de Keio Universiteit, en daarna studeerde hij esthetica en kunstgeschiedenis aan de Keio Universiteit. Daarnaast volgde hij privéles in orchestratie en compositie. Tomita studeerde in 1955 af en werd full-time componist voor televisie, film en theater. Hij componeerde onder andere de muziek voor het Japanse Olympisch turnteam op de Olympische Zomerspelen 1956 in Melbourne.

Aan het eind van de jaren zestig hoorde hij hoe Wendy Carlos klassieke muziek uitvoerde op een Moogsynthesizer. Hij ging zich met elektronische muziek bezig houden, kocht ook een Moogsynthesizer en zette thuis een geluidstudio op. Hij begon met het voor synthesizer arrangeren van stukken van Claude Debussy en bracht van deze muziek in 1974 een album uit, Snowflakes are Dancing, dat een wereldwijd succes werd. Zijn versie van Arabesque Nr. 1 werd gebruikt als muzikaal thema voor Star Gazer een astronomie-serie van Jack Horkheimer, en die op de meeste PBS-stations was te zien. In hetzelfde jaar componeerde Tomita de muziek voor de Japanse film Last Days of Planet Earth.

Hij bracht hierna nog diverse albums uit. De meest bekende hiervan zijn zijn arrangementen voor synthesizer van klassiekers, zoals de Vuurvogelsuite van Igor Stravinsky; de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski; Maurice Ravel The Ravel Album en Gustav Holst's The Planets.

Tomita heeft verschillende "Sound Cloud" concerten gegeven; openluchtconcerten met rondom luidsprekers die het publiek hullen in een "wolk van geluid". In 1984 gaf hij op het jaarlijkse Ars Electronica festival in Linz een een groot concert, "Mind of the Universe", waarbij hij instrumenten bespeelde in een glazen pyramide die was opgehangen boven een publiek van 80 duizend mensen. Twee jaar later gaf hij een concert in New York bij de viering van het honderdjarig bestaan van het Vrijheidsbeeld ("Back to the Earth"), en in 1988 een concert in Sydney bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Australië. Dit laatste concert was onderdeel van een schenking ter waarde van 7 miljoen Australische dollars van Japan aan Nieuw-Zuid-Wales, die onder meer het grootste vuurwerk omvatte dat destijds ooit was afgestoken. Tomita's meest recente concert vond plaats in 1997 in Nagoya, met gastoptredens van Ray Charles, Dionne Warwick en Rick Wakeman.

Aan het eind van de jaren negentig componeerde hij "Genji Monogatari", een hybride stuk voor orkest en synthesizer, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Murasaki Shikibu. Het werd uitgevoerd door symfonieorkesten in Tokio, Los Angeles en Londen. In 1999 werd een live-registratie uitgebracht op CD, in 2000 volgde een studio-opname.

In 2003 kreeg hij een Japanse prijs voor zijn filmmuziek bij "Tasogare Seibei" ("The Twilight Samurai").

Discografie

  • Jungle Taitai Symphonic Poem (1966)
  • Switched-On Rock (Electric Samurai) (1972)
  • Snowflakes are Dancing (1974)
  • Pictures at an Exhibition (1975)
  • Firebird Suite (1975)
  • The Planets (1976)
  • Sound Creature (1977)
  • Kosmos (1978)
  • Bermuda Triangle (1979)
  • Greatest Hits (1979)
  • Daphnis et Chloé - Bolero (1980)
  • Greatest Hits Volume 2 (1981)
  • Grand Canyon Suite (1982)
  • Dawn Chorus - Canon of the Three Stars (1984)
  • Best of Tomita (1984)
  • Space Walk (Impressions Of An Astronaut) (1984)
  • Mind of the Universe - Live at Linz (1985)
  • Back to the Earth - Live in New York (1988)
  • Misty Kid of Wind (1989)
  • Storm from the East (1992)
  • Hansel und Gretel (VHS, LD) (1993)
  • School (1993)
  • First Emperor (musical supervisor) (1994)
  • Shin Nihon Kikou (1994)
  • Nasca Fantasy (1994)
  • Bach Fantasy (1996)
  • Jungle Emperor Leo (1997)
  • Gakko I-III (1998)
  • Tale of Genji (live) (1999)
  • 21 seiki e no densetsushi Shigeo Nagashima (2000)
  • Tale of Genji Symphonic Fantasy (studio) (2000)
  • Sennen no Koi - Hikaru Genji Monogatari (2001)
  • Tokyo Disney Sea Aquasphere Theme Music (2002)
  • The Planets 2003 (2003)
  • Tomita on NHK (compilation) (2003)
  • Twilight Samaurai (2003)
  • Kakushi ken oni no Tsume (2004)
  • Black Jack: Futari no kuroi isha (2005)