Onder kostprijs


Kalender

 <<  < mei. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
192021222324
262728293031

Vandaag jarig

Giel Beelen (1977)
Paul Weller (1958)


Ian Curtis kaarten

Het laatste nieuws over Ian Curtis kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Ian Curtis beschikbaar.

artiest informatie

Ian Curtis

Ian Kevin Curtis (Stretford, 15 juli 1956 – Macclesfield, 18 mei 1980) was een Engelse zanger en songwriter. Hij is bekend als de zanger van de groep Joy Division, die hij oprichtte in 1977 in Manchester. In 1980 pleegde hij zelfmoord door zich op te hangen. De overige leden van Joy Division richtten later New Order op.

Leven en dood

Ian Curtis leed aan epilepsie, wat de reden was waarom bij optredens van Joy Division de belichting steeds gedimd moest zijn. Desalniettemin kreeg hij soms nog aanvallen, waarna hij van het podium gedragen moest worden. Hij had een eigen, excentrieke dansstijl, die veel fans deed twijfelen of hij nu een aanval kreeg of aan het dansen was.

Veel teksten hadden als onderwerp de dood, geweld en degeneratie. Dit was de voedingsbodem voor veel speculatie over een mogelijke depressie. Zelf beweerde hij dat hij zong over hoe verschillende mensen verschillende problemen aanpakken.

In 1976 bezocht hij een concert van de legendarisch punkband The Sex Pistols. Dit overtuigde hem naar verluidt van zijn eigen lotsbestemming als artiest in plaats van gewoon fan van een band. De belangrijkste invloeden op Curtis waren de schrijvers William S. Burroughs en J.G. Ballard, en zangers Jim Morrison, Iggy Pop en David Bowie

Op 2 mei 1980 trad Joy Division voor het laatst op, in Birmingham. Het concert werd later samen met wat demo's en outtakes uitgebracht onder de naam Still. Alle andere geplande concerten in mei werden afgelast wegens de wankele gezondheidstoestand van Ian. Ian Curtis verhing zichzelf in de vroege morgen van 18 mei 1980 in zijn keuken. Hij was 23 jaar. De gevolgen van zijn epilepsie en persoonlijke problemen (een nakende scheiding van zijn vrouw Deborah Woodruffe) zouden bijgedragen hebben aan zijn dood.

Er was gepland dat Joy Division de volgende morgen op tournee zou vertrekken naar de Verenigde Staten. De dood van Ian Curtis betekende meteen ook het einde van Joy Division. De overige bandleden gingen verder onder de naam New Order.

Ian Curtis werd gecremeerd en zijn as werd begraven in Macclesfield. Zijn grafschrift luidt "Love Will Tear Us Apart", naar het bekendste nummer van Joy Division.

In augustus 2006 startte de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn met de opnames van zijn eerste speelfilm Control, een biografie van Ian Curtis. De film is gebaseerd op het boek Touching From A Distance van zijn weduwe Deborah Curtis. Zij treedt ook op als co-producent. Het verhaal van de film concentreert zich op de laatste jaren van de zanger.