Kalender

 <<  < nov. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
242526272829

Vandaag jarig

AQi Fzono (1969)
Barbara Hendricks (1948)
Future (1983)
René Schuurmans (1964)


Franz Ferdinand kaarten

Het laatste nieuws over Franz Ferdinand kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Franz Ferdinand beschikbaar.

Bekijk de volledige Franz Ferdinand historie.

artiest informatie

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand is de naam van een Schotse alternatieve rockband.

Biografie

Franz Ferdinand werd in 2001 in Glasgow opgericht. Hun bedoeling was "muziek te maken waarop meisjes konden dansen". De band debuteerde in 2003 met de EP Darts of Pleasure. Het eerste album, Franz Ferdinand, verscheen in februari 2004. Hierop was uiterst dansbare gitaarrock te horen, waarmee de groep dan ook terugkeerde naar de oorspronkelijke bedoeling van Rock 'n' Roll: dansen en plezier maken. Franz Ferdinand hoort dan ook thuis in het rijtje nieuwe Britse bands die van rockmuziek weer dansmuziek hebben gemaakt, zoals o.a. Bloc Party, Kaiser Chiefs en Arctic Monkeys. Er werden vijf singles uitgebracht van dit debuutalbum ("Darts of Pleasure", "Take Me Out", "The Dark of the Matinée", "Michael" en "This Fire"). De eerste twee bereikten de top 10 van de Britse hitparade. Hetzelfde jaar speelde Franz Ferdinand op verschillende grote festivals, zoals Lowlands, Rock Werchter en Pukkelpop. Ook waren ze openingsact voor U2 tijdens hun Vertigo Tour.

In 2005 brachten ze hun nieuwe album "You Could Have It So Much Better" uit. Hiervan zijn ondertussen al 4 singles uitgebracht: "Do You Want To?", "Walk Away", "The Fallen" en "Eleanor Put Your Boots On".

In 2004 wonnen ze de Mercury Prize en in 2005 won de band twee Brit Awards (beste Britse band, beste Britse rockband) en was genomineerd voor drie andere (beste Britse album, beste Britse doorbraak, beste Britse live act).

Bandbezetting

Franz Ferdinand bestaat uit de volgende leden:

  • Robert Hardy (ookwel Bob, basgitaar)
  • Alexander Kapranos (ookwel Alex, zang en gitaar)
  • Nicholas McCarthy (ookwel Nick, gitaar)
  • Paul Thomson (drums)

Daarnaast speelde Andy Knowles mee tijdens de tour van hun tweede cd You Could Have It So Much Better

Naam

De naam van de band was geïnspireerd door een renpaard dat "Archduke" heette, nadat ze dit paard hadden gezien op de televisie kwam er een discussie over archdukes (aartshertogen). Hierop dachten ze dat "Franz Ferdinand" (naar Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este) een goede naam voor de band zou zijn, omdat het lekker ritmisch klonk. Dit bespraken ze in een vroeg interview het Schotse blad Is this music?

"We vonden het vooral goed klinken" zegt Bob. "We vonden de alliteratie leuk". "Hij was ook nog een ongelofelijk persoon", voegt Alex toe. "Zijn leven, of tenminste het einde daarvan, was de katalysator die de wereld compleet veranderde - hij zorgde voor een draai voor de geschiedenis. Maar ik wil niet al te intellectueel doen over dat gedoe met die naam. In wezen moet een naam gewoon goed klinken - zoals muziek." Paul heeft echter een grotere voorstelling. "Ik vind de gedachte leuk dat, als we populair worden, misschien de woorden Franz Ferdinand met de band worden geassocieerd in plaats van met het historische figuur."