Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19
20
2122232425
262728293031

Vandaag jarig

Bill Maher (1956)
Henk Poort (1956)
Joey Bada$$ (1995)


Fiery Furnaces, The kaarten

Het laatste nieuws over Fiery Furnaces, The kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Fiery Furnaces, The beschikbaar.

artiest informatie

The Fiery Furnaces

Review:

Wanneer er in de muziekwereld een broer-zusduo ten tonele verschijnt, is het voor het verzamelde journaille haast een verplichting om de vergelijking te maken met The White Stripes. Gelukkig hebben wij onze perskaart (nog) niet op zak en hoeven wij geen rekening te houden met dat soort ongeschreven regels. Wisten jullie, liefste jongens en meisjes en Zuid-Afrikaanse hermafrodietjes, trouwens dat de praeteritio onze favoriete stijlfiguur is? (tip: Wikipedia is je vriend!)

’t Is voor de schrijvende pers – een branche die toch leeft van de al dan niet bij de haren getrokken vergelijkingen – dan ook geen sinecure om The Fiery Furnaces in een muzikaal hokje te duwen. Je zou hen kunnen vergelijken met The Fall (diezelfde muzikale ontucht, weet je wel), maar het is oneerlijk om twee originele bands een etiket op te kleven.

The Fiery Furnaces zijn The Fiery Furnaces, en daar mogen we best blij om zijn. Op hun nieuwste boreling, die ze de naam ‘I’m Going Away’ meegaven, krijgen we niets echt nieuws te horen van de Friedbergers, maar hey, FC Barcelona speelt ook al jaren hetzelfde voetbal en horen we daar iemand over klagen? Matthew stuurt zijn instrumenten weer alle richtingen tegelijk op, terwijl Eleanor, een Vrouw (jep, met hoofdletter!) waar mannen oorlogen voor beginnen of liederen aan opdragen, eerder haastig praat dan zingt bovenop die muzikale chaos.

Hoewel ‘I’m Going Away’ nergens het niveau haalt van het meesterlijke ‘Gallowsbird’s Bark’ zou het zonde zijn om dit snoepje links te laten liggen. Nummers noemen is bij The Fiery Furnaces altijd moeilijk – ’t is nu eenmaal geen singlesband – maar omdat we er nu eenmaal dik voor betaald worden (ha! Dat had je gedacht!), gaan we die opgave toch aan. In het titelnummer klinkt Eleanor zo gejaagd en paranoia alsof ze op de hielen gezeten wordt door horden van eerdergenoemde oorlogsstartende mannen. ‘Take Me Around Again’ heeft een on-weer-staan-baar pianoriedeltje en ‘Lost At Sea’ – de titel klinkt als een Coldplaynummer – is gewoon een lieflijk liedje.

Kwatongen zal je dezer dagen wel eens horen beweren dat The Fiery Furnaces met ‘I’m Going Away’ een popplaat hebben gemaakt. Dat p-woord spuwen ze daarbij uit alsof het gaat om een of andere smerig brouwsel uit een obscuur kookprogramma. Ze dwalen! Het punt is namelijk: broer en zus Friedberger hebben altijd pop gemaakt. Dat wil niet zeggen dat fans Lady GaGa nu onmiddellijk naar hun illegale downloadprogramma moeten grijpen. Het gemiddelde Fiery Furnacesnummer heeft immers genoeg weerhaakjes om het jaarlijkse vistoernooi van ‘De Lustige Vissers’ een week lang te bevoorraden. Experiment en gevoel voor pop gaan hand in hand op ‘I’m Going Away’ en zo hebben we onze muziek al eens graag. Als je ons nu even wil excuseren, wij hebben nog een oorlog uit te vechten.