Onder kostprijs

Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19202122
23
2425
262728293031

Vandaag jarig

Gary Burton (1943)
Tony Joe White (1943)


Fates Warning kaarten

Het laatste nieuws over Fates Warning kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Fates Warning beschikbaar.

Bekijk de volledige Fates Warning historie.

artiest informatie

Fates Warning

Fates Warning is een progmetal band, opgericht in 1983 door John Arch, Jim Matheos, Victor Arduini, Joe DiBiase, en Steve Zimmerman in Connecticut, Verenigde Staten. De band heeft een directe bijdrage geleverd aan het ontstaan en de ontwikkeling van het Progressieve metal genre. Dit genre is een onderdeel van de Progressieve rock. Andere bekende vertegenwoordigers van de progmetal zijn Queensrÿche en Dream Theater.

Het vroegere werk van de band is volgens velen zeer belangrijk voor het genre progressieve metal geweest, terwijl in de periode erna de band met name groeide in songwriting en vakmanschap. Het latere werk vanaf 1997 heeft een meer ontwikkelde stijl: heavy-progressief.

Overigens is Fates Warning ook een nummer van Iron Maiden uit 1990 op het album No Prayer For The Dying.

Geschiedenis

Het eerste album, "Night on Bröcken", is uitgebracht in 1984, bij het Metal Blade label en heeft een sterke gelijkenis met Iron Maiden. Het album "The Spectre Within" dat uitkwam in 1985, had een meer progressief geluid. In 1986 verliet de originele gitarist Victor Arduini de band en werd opgevolgd door Frank Aresti. Het derde album "Awaken The Guardian" kwam uit in 1986 en bewoog zich meer naar een mythische atmosfeer. In 1987, werd de originele zanger John Arch gevraagd de band te verlaten. Hij werd vervangen door Chris Cronk, die de band vrij snel weer verliet. Ray Alder, kwam als zanger in 1988 bij de band. In datzelfde jaar kwam het eerste album met Alder, "No Exit" uit. In 1988, verliet de originele drummer Steve Zimmerman de band, en Mark Zonder volgde hem op in 1989 als drummer. "Perfect Symmetry" kwam uit in hetzelfde jaar. Kevin Moore (ex-Dream Theater) speelde als gastmuzikant keyboards in "At Fate's Hands".

In 1991 werd "Parallels" uitgebracht, wat door sommigen als een commerciële release werd gezien. James LaBrie van Dream Theater deed mee als gastzanger op "Life In Still Water". Het volgende album, "Inside Out", uit 1994 ging door op dezelfde weg als het vorige album, waarbij de nadruk meer lag op het melodieuze van de songs.

Het compilatie album, "Chasing Time" kwam uit in 1995, inclusief twee niet eerder uitgebrachte songs.

In 1996 verlieten zowel Joe DiBiase als Frank Aresti de band Fates Warning. "A Pleasant Shade Of Gray" kwam uit in 1997, met de 3 overgebleven bandleden, Alder, Matheos en Zonder. Verder waren er twee gastmuzikanten: Joey Vera op de bas en Kevin Moore opnieuw als gast op piano en keyboards. Het album had een diepere en donkerder stemming van Fates Warning, compleet anders dan hun eerdere werk. Het is een concept album, oorspronkelijk bestaand uit een 50 minuten durend lang nummer, verdeeld in 12 tracks.

Een dubbel live CD kwam uit in 1998 "Still Life". Op de eerste CD stond de live versie van "A Pleasant Shade Of Gray" in zijn geheel. Bernie Versailles (gitaar), en Jason Keaser (keyboards) ondersteunden de band bij dit album. Joey Vera speelde hier nog steeds op de bas. Op de Japanse versie staat een cover van de Scorpions: "In Trance".

In 2000 kwamen Moore en Vera opnieuw terug om het volgende album te maken, "Disconnected", dit keer een album met techno invloeden. Jim Matheos werd in 2001 benaderd door Mike Portnoy en Neal Morse voor het project TransAtlantic, maar hij wees dit af, vanwege andere bezigheden.

"FWX", het tiende album en laatste studioalbum is uitgebracht in 2004. Drummer Mark Zonder heeft toen aangekondigd dat hij de band zou verlaten. Dit gebeurde in 2005.

Een live DVD (Live In Athens) is uitgebracht in 2005, waarvan ook een audioversie is gemaakt.

Opmerkingen

  • Joey Vera is officieel een volledig bandlid sinds het album "Disconnected" in 2000.
  • Gitarist Barnie Versailles die meespeelde op het "Still Life" live album, speelt momenteel in de band.
  • De originele zanger John Arch deed een eenmalig speciaal live optreden met de band in 1995.
  • Ed Roth speelde keyboards bij enkele optredens in 1997.
  • Gitarist Frank Aresti speelde bij enkele optredens van de band in 2005.
  • Drummer Nick D'Virgilio speelde bij enkele optredens van de band in 2005, na het vertrek van Mark Zonder.
  • De band nam een cover van Rush op "Closer To The Heart", als onderdeel van het "Working Man" Rush tribute album.
  • De band nam een cover van Black Sabbath op "Sign Of The Southern Cross", als een bijdrage aan het "Holy Dio" Ronnie James Dio tribute album.
  • De band nam een cover van Judas Priest op "Saints In Hell", als een bijdrage aan het "Legends Of Heavy Metal" Judas Priest tribute album.

Discografie

  • Night on Bröcken (1984)
  • The Spectre Within (1985)
  • Awaken the Guardian (1986)
  • No Exit (1988)
  • Perfect Symmetry (1989)
  • Parallels (1991)
  • Inside Out (1994)
  • Chasing Time (compilation) (1995)
  • A Pleasant Shade of Gray (1997)
  • Still Life (live) (1998)
  • Disconnected 2000)
  • FWX (2004)
  • Live In Athens (2005)

Videoreleases

  • Kyrie Eleison (Music video) (1986)
  • Anarchy Divine (Music video) (1988)
  • Silent Cries (Music video) (1988)
  • Through Different Eyes (Music video) (1989)
  • Point Of View (Music video) (1991)
  • Eye To Eye (Music video) (1992)
  • Monument (Music video) (1994)
  • A Pleasant Shade Of Gray VHS (1998)
  • Live At The Dynamo DVD (2000)
  • The View From Here DVD (2003)
  • Live In Athens DVD (2005)

Andere Releases

  • Demo 1983 (1983)
  • Misfit Demo (1983)
  • Demo 1994 (1984)
  • Dickie Demo (1985)
  • Pale Fire (Single) (1994)
  • A Pleasant Shade Of Gray: Part II (Single) (1997)
  • Awaken The Guardian Re-Release (Box Set) (2005)
    • CD1: Awaken The Guardian Remaster CD
    • CD2: Demos & Live CD
    • CD3: DVD: 12/28/1986 at Sundance, Long Island, NY

Groepsleden

  • Ray Alder -zang (1987-Heden)
  • Jim Matheos - gitaar (1982-Heden)
  • Joey Vera - bas (1996-Heden)

Ex-bandleden

  • John Arch - zang (1982-1987)
  • Chris Cronk - zang (1987)
  • Victor Arduini - gitaar (1982-1986)
  • Frank Aresti - gitaar (1986-1996)
  • Joe DiBiase - bas (1982-1996)
  • Steve Zimmermann - drums (1982-1988)
  • Mark Zonder - drums (1988-2005)

Festivals

1993 en 1999 Wacken Open Air