Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19
20
2122232425
262728293031

Vandaag jarig

Bill Maher (1956)
Henk Poort (1956)
Joey Bada$$ (1995)


FC Groningen kaarten

Het laatste nieuws over FC Groningen kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van FC Groningen beschikbaar.

artiest informatie

FC Groningen

De Groninger voetbalclub FC Groningen is op 16 juni 1971 opgericht en komt voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV).

Bij de oprichting startte de club in de Eredivisie, maar na drie jaar volgde degradatie. Na één seizoen werd bijna promotie bereikt. In 1980 volgde uiteindelijk wel promotie naar de Eredivisie, nadat de club kampioen van de Eerste Divisie was geworden. Door de aanjager Jan van Dijk en het talent van Ronald en Erwin Koeman werd in het seizoen 1982-83 voor het eerst Europees voetbal bereikt. Er werd onder andere een legendarische overwinning behaald op Atlético Madrid. Berucht zijn ook de wedstrijden tegen Internazionale.

In de jaren daarna bleef Groningen een stevige middenmoter.

Na vier wedstrijden in het seizoen 1987-1988 werd toenmalig trainer Rob Jacobs ontslagen en vervangen door het trainersduo Henk van Brussel en Martin Koeman. Via de nacompetitie werd een plaats in de UEFA-cup behaald. Na de laatste wedstrijd, een 1-1 gelijkspel in Enschede tegen FC Twente, werd trianer Van Brussel op de schouders van het veld gedragen. Toch werd zijn contract niet verlengd; het volgend seizoen werd zijn plaats ingenomen door Hans Westerhof. Onder zijn leiding trad Groningen aan tegen oude bekende Atletico Madrid ... en verloor.

In het seizoen 1988-89 werd de achtste finale in het EC III toernooi behaald. In hetzelfde seizoen werd een nieuw hoogtepunt bereikt door de finale van de KNVB-beker te bereiken waarin werd verloren van PSV. Het seizoen 1990-91 was waarschijnlijk het meest succesvolle seizoen tot nu toe van FC Groningen. Tot vier wedstrijden voor het einde streed Groningen voor het kampioenschap, maar op het einde gooiden schorsingen en blessures roet in het eten.

Na het seizoen 1990-91 ging het bergafwaarts met de prestaties van FC Groningen en in het seizoen 1997-98 degradeerde Groningen na 18 jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Het volgende seizoen werd Groningen tweede in de Eerste Divisie en volgde nacompetitie. Op de laatste speeldag moest een wedstrijd tegen Sparta beslissen wie in de Eredivisie zou spelen. Groningen zou deze wedstrijd verliezen.

Een jaar later werd het doel toch bereikt tegen en in Emmen. De daarop volgende huldiging werd bijgewoond door tienduizenden FC Groningen-supporters. FC Groningen was weer terug op het hoogste niveau. In het seizoen 2000-01 werd nacompetitievoetbal ontweken. In hetzelfde seizoen stond het grootste Groningse talent na Erwin en Ronald Koeman op: Arjen Robben. De daaropvolgende seizoenen werd FC Groningen weer een stabiele middenmotor.

Tot en met 2005 speelde FC Groningen zijn wedstrijden in het Oosterparkstadion in de Oosterpark-wijk. Op 22 december 2005 nam de club afscheid van dit stadion met een 3-0 bekerzege tegen FC Volendam.

Vanaf 2003 werd er gebouwd aan een nieuw stadion, de Euroborg, aan de oostkant van de stad, op de plaats van de enkele jaren geleden afgebroken elektriciteitscentrale. Het stadion heeft een capaciteit van 19.814 zitplaatsen. Op 7 januari 2006 werd het stadion geopend met een testwedstrijd tegen BV Veendam, deze werd gewonnen door FC Groningen met 5-0.

De tweede wedstrijd die in de Euroborg werd gespeeld, was de officiële feestelijke opening tegen aartsrivaal sc Heerenveen, na eerder dit seizoen met 4-0 te hebben verloren waren nu de rollen omgekeerd en kon FC Groningen tegen Heerenveen de 2-0 bijtekenen in de competitie. Hetzelfde seizoen (2005/2006) was een mooi seizoen voor FC Groningen (en eveneens eerste jaar van de play-offs). FC Groningen werd vijfde waardoor het meestreed voor voorronde Champions League. Na AZ verslagen te hebben versloeg Ajax FC Groningen in de laatste minuten waardoor het de voorronde voor de Champions League nipt misliep, maar zich wel kwalificeerde voor de UEFA cup voor het seizoen 2006/2007.

In de UEFA cup werd FC Groningen gekoppeld aan Partizan Belgrado. De eerste wedstrijd werd in Belgrado met 4-2 verloren. In de thuiswedstrijd werd vervolgens met 1-0 gewonnen, door een penalty, gescoord door Koen van de Laak. De 1-0 was niet genoeg voor de groepsfase van de UEFA Cup.

In het seizoen 2007/2008 werd Groningen gekoppeld aan Fiorentina in de UEFA Cup. De eerste wedstrijd werd 1-1 en ook uit werd het een 1-1 gelijkspel, waarna Fiorentina met 4-3 na strafschoppen wist te winnen.

Clublied FC Groningen

Titel: Laat ons weer eens juichen

Olé olé FC Groningen olé
Olé olé FC Groningen olé

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Groningers van het Hogeland,
Friezen langs de waterkant,
Drenthen van het vlakke land,
reikt elkander nu de hand.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Zondags staan we langs de lijn.
Niemand krijgt het Noorden klein.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Op het einde van 't seizoen
zijn we dan geen kampioen.
Nou , dat zien we dan wel weer,
want we doen het nog een keer.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.