Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
262728293031

Vandaag jarig

Andre Hazes jr. (1994)
Billy Ocean (1950)
Cat Power (1972)
Michel Telo (1981)
Misja Helsloot (1973)
Plácido Domingo (1941)
Tweet (1971)


Eazy-E kaarten

Het laatste nieuws over Eazy-E kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Eazy-E beschikbaar.

artiest informatie

Eazy-E

Eric Lynn Wright (Compton, 7 september 1963 – Los Angeles, 26 maart 1995), beter bekend als Eazy-E, was een Amerikaans rapper, producer en platenbaas. Hij maakte deel uit van de rapgroep N.W.A. en was oprichter van het platenlabel Ruthless Records.

Biografie

Eric Eazy-E Wright werd geboren op 7 september 1963 in Compton, een voorstad van Los Angeles. Eric ging van de middelbare school af in de winter van 1979 om z'n neef te helpen met drugs dealen. Zijn neef werd vermoord en Wright ging terug naar de middelbare school om z'n diploma te halen.

Wright verdiende toen hij wat ouder was veel geld door drugs te dealen. Hij wist dat het zeer gevaarlijk was en dat er een kans bestond dat hij ook vermoord zou worden, net als zijn neef. Hij stopte daarom met dealen en besloot wat anders te gaan doen met zijn geld. Rap werd steeds populairder in de Verenigde Staten. Vooral aan de oostkust, in de buurt van New York, schoten rappers als paddenstoelen uit de grond. New York kende vele grote artiesten zoals KRS-One, Tim Dog, Kool Keith en meer. Aan de westkust leefde rap niet. De mensen in West-Amerika beweerden dat rap iets voor 'the eastcoast' was. Reden genoeg voor Wright om daar verandering in proberen te brengen. Hij richtte samen met Jerry Heller (een vriend die hij in 1986 had leren kennen) op 3 maart 1987 zijn eigen platenlabel op dat hij Ruthless Records noemde.

Het wilde niet echt goed lopen in het begin. Wright deed een slimme zet door Dr. Dre en DJ Yella uit de groep 'The World Class Wrecking Crew' en Ice Cube uit de groep 'C.I.A.' (Crew In Action) te halen. Dr. Dre en Ice Cube gingen rhymes schrijven voor het label. MC Ren werd door Eazy opgehaald na school, om een zangcarrière starten. Zo vormde Wright met Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella de groep N.W.A., dit stond voor Niggaz With Attitude. Ice Cube had het nummer 'Boyz-N-Tha-Hood' geschreven en Dr. Dre vroeg zich af waarom Eric het niet kon rappen... Eazy had een rauwe, "hardcore" stem zoals geen één andere rapper had. Het nummer werd steeds bekender werd na verloop van tijd zelfs op de radio gedraaid (daarvoor had Eazy een gecensureerde versie gemaakt).

N.W.A. was revolutionair, met Straight outta Compton werden heel wat ogen geopend. Nadien, met o.a. Fuck the police werd N.W.A. en Eazy-E geboycot door MTV en radiozenders.

Na onderlinge problemen (Cube wou meer loon naar werken) verliet Ice Cube de groep NWA en ging solo verder. N.W.A. heeft Ice Cube gedissed met 'Real Niggaz', waarop Ice Cube antwoordde met 'No Vaseline'. In 1992 verliet ook Dr Dre N.W.A. en richtte samen met N.W.A. bodyguard Suge Knight het label Death Row records op, waarna Dre o.a. ook Snoop Dogg een contract aanbood. Dr Dre bracht dan de cd 'The Chronic' uit, waar hij Eazy E dissed in 'Fuck with Dre day'. N.W.A. was toen al opgedoekt maar Eazy E ging solo verder, veelal zingen de broers 'Gangsta Dresta' en 'BG Knoccout' mee. Eazy E voelde zich gekwetst en verraden na Dr Dre zijn commentaren. E maakte toen de cd 'Its on Dr Dre 187um Killah' waar hij Dr Dre op belachelijk maakt met onder andere Real Muthaphukkin' G's. Ook op latere cd's lachte hij met Dr Dre.

Eazy-E had een goede kijk op talent, zo werd Bone Thugs-N-Harmony, een jonge groep gecontracteerd. Zelfs de Black Eyed Peas waren een korte tijd van de Ruthless Family, maar Eazy stierf voordat hij hen kon uitbrengen.

In 1995 werd er aids geconstateerd bij Eazy-E. Hij stierf korte tijd later, op 26 maart 1995, op 31-jarige leeftijd.

Eazy-E had 7 kinderen bij 6 verschillende vrouwen, bij zijn laatste woorden zei hij dan ook 'Maybe success was too good to me.' De oudste zoon van Eric 'Eazy-E' Wright is nu ook een rapcarrière begonnen onder de naam Lil' Eazy-E.

Eazy-E is naast de muziek industrie ook in de game industrie vereeuwigd. In het in 2004 uitgebrachte, zeer populaire spel GTA San Andreas zit een character genaamd Ryder die enorm veel gelijkenis vertoond met Eazy-E. De makers Rockstar Games en Take-Two Interactive hebben hem dan ook als 'voorbeeld' gebruikt.

Discografie

  • Eazy-Duz-it
  • 5150: Home 4 tha Sick
  • It's On (Dr. Dre) 187um Killa
  • Str8 off tha Streets of muthaphuckkin Compton
  • Eternal E
  • Impact of a Legend