Kalender

 <<  < nov. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
242526272829

Vandaag jarig

AQi Fzono (1969)
Barbara Hendricks (1948)
Future (1983)
René Schuurmans (1964)


Dr. Lonnie Smith kaarten

Het laatste nieuws over Dr. Lonnie Smith kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Dr. Lonnie Smith beschikbaar.

Bekijk de volledige Dr. Lonnie Smith historie.

artiest informatie

Dr. LONNIE SMITH

Lonnie Smith (geboren op 3 juli 1942), gestileerd Dr Lonnie Smith, is een Amerikaanse jazz Hammond B3 organist.

VROEGE LEVEN

Hij werd geboren in Lackawanna, New York, in een gezin met een vocale groep en radioprogramma. Smith zegt dat zijn moeder was een grote invloed op hem muzikaal, als zij hem kennis met gospel, klassiek en jazz muziek. Hij maakte deel uit van verschillende vocale ensembles in de jaren 1950, met inbegrip van de Teen Kings. Kunst Kubera, de eigenaar van een lokale muziekwinkel, gaf Smith zijn eerste orgel, een Hammond B3.

George Benson QUARTET

Affiniteit Smith's voor R & B versmolten met zijn eigen persoonlijke stijl zoals hij werd actief in de lokale muziekscene. Hij verhuisde naar New York City, waar hij een ontmoeting had George Benson, de gitarist van Jack McDuff's band. Benson en Smith is aangesloten op een persoonlijk niveau, en de twee vormden de George Benson Quartet, met Lonnie Smith, in 1966.

Solocarrière; Vingers af te likken GOED

Na twee albums onder Benson's leiderschap, het is Uptown en Cookbook, Smith zijn eerste solo-album (Finger Lickin 'Good) in 1967, met George Benson en Melvin Sparks op gitaar, Ronnie Cuber op baritonsax en Marion Booker op drums. Deze combinatie bleef stabiel gedurende de komende vijf jaar.

Na het opnemen van een aantal albums met Benson, Smith werd een solo-artiest en is sindsdien geregistreerd meer dan 30 albums onder zijn eigen naam. Tal van prominente jazzartiesten hebben Smith trad op zijn albums en in zijn live-optredens, waaronder Lee Morgan, David "Fathead" Newman, Koning Curtis, Terry Bradds, Blue Mitchell, Joey DeFrancesco en Joe Lovano.

Blue Note Records

In 1967, Smith ontmoette Lou Donaldson, die hem in contact met de Blue Note Records te zetten. Donaldson vroeg het kwartet om een album voor Blue Note, Alligator Bogaloo opnemen. Blue Note tekende Smith voor de komende vier albums, allen in de soul jazz stijl, met inbegrip van denken (met Melvin Sparks, Marion Booker, Lee Morgan en David Newman) en Turning Point (met Lee Morgan, Bennie Maupin, Melvin Sparks en Idris Muhammad) .

Smith's volgende album Move Your Hand werd opgenomen in de Club van Harlem in Atlantic City, New Jersey, in augustus 1969. De receptie van het album liet zijn reputatie te groeien dan het noordoosten. Hij nam een andere studio album, drives, en nog een live-album Live at Club Mozambique (opgenomen in Detroit op 21 mei 1970), voor het verlaten van Blue Note.

1970 TOURS

Smith toerde de noordoostelijke Verenigde Staten sterk in de jaren 1970. Hij concentreerde zich grotendeels op kleinere wijk locaties in deze periode. Zijn sidemen opgenomen Ronnie Cuber, Dave Hubbard, Bill Easley en George Adams op sax, Donald Hahn op trompet, George Benson, Perry Hughes en Larry McGee op gitaar, en Joe Dukes, Sylvester Goshay, Phillip Terrell, Marion Booker, Jimmy Lovelace, Charles Crosby, Art Gore, Norman Connors en Bobby Durham op drums.

PRESTATIES

Smith heeft uitgevoerd op verschillende prominente jazzfestivals met kunstenaars zoals Grover Washington Jr., Ron Carter, Dizzy Gillespie, Lou Donaldson en Ron Holloway. Hij heeft ook gespeeld met muzikanten buiten de jazz, zoals Dionne Warwick, Gladys Knight, Etta James, en Esther Phillips.

Onderscheidingen

Hij werd in 2003, 2004, 2005, 2008 en 2009 uitgeroepen tot de "Organ Toetsenist van het Jaar" door de Jazz Journalist Association.

PRIVELEVEN

In het midden van de jaren 1970, werd Smith bekend als "Dr Lonnie Smith" hoewel de eretitel niet een academisch doctoraat vertegenwoordigen. Zijn baard en tulband komen niet overeen met een conversie naar sikhisme; zijn ze strikt voor stilistische redenen.