Kalender

 <<  < nov. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
242526272829

Vandaag jarig

AQi Fzono (1969)
Barbara Hendricks (1948)
Future (1983)
René Schuurmans (1964)


Doors, The kaarten

Het laatste nieuws over Doors, The kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Doors, The beschikbaar.

Bekijk de volledige Doors, The historie.

artiest informatie

The Doors

The Doors is een Amerikaanse band uit de jaren 1967-1973. Omdat de beeldbepalende zanger van de band, Jim Morrison, in de zomer van 1971 overleed, zijn sommigen van mening dat de band met zijn wegvallen ophield te bestaan. The Doors maakten vrij langzame rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten.

De leden van de band schreven hun werk soms onder invloed van LSD. In de originele bezetting zagen zes studioalbums het licht. Na de dood van Jim Morrison in 1971 werden nog twee studioalbums met nieuwe nummers uitgebracht, waarop Ray Manzarek en Robby Krieger de zang overnamen. Na bijna 30 jaar kwam het tot een reünie. Onder impuls van gitarist Robby Krieger en keyboardspeler Ray Manzarek, aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison, bereisden ze concertzalen onder de naam The Doors of the 21st Century. Drummer John Densmore weigert tot op heden deel te nemen aan een reünie. Zijn opstelling leidde in juli 2005 tot een rechtszaak die hij won. Het gevolg hiervan is dat de band vanaf november 2005 de naam Riders On The Storm draagt.

Samenstelling

De bandleden waren:

 • Jim Morrison - (zanger)
 • Robby Krieger - (gitarist)
 • Ray Manzarek - (toetsenist)
 • John Densmore - (drummer)

Muziek

The Doors geldt als één van de grootste bands van de jaren zestig. De muziek is een mengsel van blues, klassiek en jazz. Het opruiende en compromisloze optreden van Morrison maakte hun optredens radicaal en controversieel.

Wat in de muzikale bezetting opvalt is het afwezig zijn van een basgitaar. Gezocht is er naar een bassist maar niemand die de baspartijen op die manier wilde spelen als werd voorgesteld. De baspartijen worden daardoor door Ray Manzarek met zijn linkerhand gespeeld op een Fender Rhodes Piano Bass, die bovenop zijn Continental Vox orgel was geplaatst. Robby Krieger is een veelzijdige gitarist. Hij begon op zijn zestiende te spelen op een Spaanse gitaar en kreeg later les van Ravi Shankar op sitar en sarod. Na het zien van een optreden van Chuck Berry kiest hij voor een wijnrode Gibson SG. Gemengd met zijn voorkeur voor blues, de slidegitaar en het met de vingers bespelen van de snaren in plaats van met een plectrum beschikt Robby Krieger over een opvallende speelstijl.

The Doors brachten een zeer lang nummer (11:39) op plaat uit: 'The End'. Bij live-optredens werd dit nog verder opgerekt, zodat sommige nummers wel 25 minuten duurden. Grote delen van het nummer werden dan geïmproviseerd. Soms droeg Morrison daar doorheen zijn poëzie voor, soms improviseerde hij poëzie. Een goed voorbeeld daarvan is terug te vinden op de Matrix-tapes (1967), die helaas alleen via het bootlegcircuit verkrijgbaar zijn.

De harmonieën worden grotendeels bepaald door de lage stem van Morrison die afsteekt tegen de schelle klanken van het rockorgel van Manzarek. Vaak wordt een ostinato gebruikt. In de improvisatieronden wordt vaak gebruikgemaakt van de turnaround, een van oorsprong uit de jazz stammende akkoordenstructuur die zich steeds herhaalt. Dit staat eindeloze improvisaties toe. In de partituren bedienden The Doors zich vaak van een harmonische of melodische mineurtoonladder. Ook none-akkoorden, pentatoniek en soms zelfs dodecafonie komen voor. Al deze middelen leveren een scala aan mogelijkheden en worden zeker in de lange nummers veelvuldig gebruikt, wat een grote spanningsboog oplevert.

Tekstueel maken The Doors gebruik van de poëzie van Jim Morrison, die ook zelfstandig te horen is op An American Prayer. Deze richt zich op het mysterie, met vaak droevige en mystieke ondertonen. Veel gedichten en liedteksten zijn autobiografisch en gaan over de jeugd van Morrison. Geweld, seksuele drift en dood zijn belangrijke thema's. Inspiratie hiervoor vond Morrison bij Arthur Rimbaud en Charles Baudelaire, dichters die hem mede er toe deden besluiten zich in Parijs te vestigen. Veel liedteksten zijn echter van Robby Krieger. De tekst van 'The End' leverde de band van alle kanten berispingen op vanwege het onderwerp, het Oedipus-complex. Hippies vonden het te gewelddadig (zeker in de Summer of Love), terwijl conservatieven het moreel verval vonden prediken. Soortgelijke teksten zouden echter van grote invloed blijken voor bijvoorbeeld Pink Floyd.

In de vier jaar dat de band in zijn originele bezetting bestond veranderde de stijl, onder invloed van de algehele tijdgeest, van acid rock naar een blues-achtigere sound. Op met name L.A. Woman valt dit verschil op, evenals de verandering in de stem van Morrison, die door zijn verslaving rauwer, instabieler en lager was geworden. Ook bediende de band zich vaker van een basgitarist.

Sociale en muzikale invloed

Door het charisma van Jim Morrison was de band erg invloedrijk bij de jeugd. Dit tot groot ongenoegen van veel volwassenen, die in Jim Morrison een provocateur, dandy en onruststoker zagen. Het voortijdig overlijden van Jim Morrison heeft van hem een soort icoon gemaakt, waardoor de muziek meerdere generaties doorstaan heeft en nog steeds in bepaalde kringen hogelijk gewaardeerd wordt.

Ondanks het succes belandden The Doors in ernstige problemen toen Morrison aanklachten tegen zich geformuleerd hoorde wegens onder andere exhibitionisme en verstoring van de openbare orde. Dit was het gevolg van een optreden in Miami, waar hij op het podium gemasturbeerd zou hebben. Legendarisch is de uitspraak van de aanklager aan het einde van zijn pleidooi: And he did take his penis out, and shaked it. Uiteindelijk leidde dit tot een veroordeling van Morrison. Hij werd veroordeeld voor openbare dronkenschap en exhibitionisme, maar niet voor de publieke masturbatie waar hij destijds voor opgepakt werd. Optredens in grote steden werden door deze publiciteit afgezegd. Dit is de reden dat de band ontbrak op de grotere festivals uit de late jaren zestig. Zo was de band vleugellam geworden.

Ondanks, of misschien juist dankzij dit zien veel mensen The Doors als belangrijke vertegenwoordigers van de tegenbeweging van de jaren zestig. Ook de muziek en teksten zijn van blijvende waarde gebleven, zoals blijkt aan het grote aantal covers, de blijvende airplay en verkoop van albums en het grote aantal bands dat zegt beïnvloed te zijn door The Doors

Discografie

Albums/cd's

 • 1967 - The Doors
 • 1967 - Strange Days
 • 1968 - Waiting for the Sun
 • 1969 - The Soft Parade
 • 1970 - Morrison Hotel
 • 1970 - Absolutely live (Live)
 • 1970 - 13 (Compilatiealbum)
 • 1971 - L.A. Woman (Laatste album met Jim Morrison)
 • 1971 - Other Voices (Zonder Jim Morrison)
 • 1972 - Weird scenes inside the gold mine (Compilatiealbum)
 • 1972 - Full Circle (Zonder Jim Morrison)
 • 1973 - The best of The Doors (I) (Compilatiealbum)
 • 1978 - An American Prayer: Jim Morrison (eerder opgenomen poëzie van Jim Morrison)
 • 1983 - Alive She Cried (Live)
 • 1985 - Classics (Compilatiealbum)
 • 1987 - Live At The Hollywood Bowl (Live)
 • 1990 - The Best of (Compilatiealbum)
 • 1991 - The Doors (soundtrack van de film over The Doors)
 • 1991 - The Doors In Concert (Live)
 • 1998 - The Doors Box Set (part 1) (Compilatiealbum)
 • 1998 - The Doors Box Set (part 2) (Compilatiealbum)
 • 2000 - The best of The Doors (II) (Compilatiealbum)
 • 2001 - Bright Midnight: Live in America (Live)
 • 2007 - The Very Best of the Doors (Compilatiealbum)

Hits in Nederlandse Top 40

TitelLabelDatum van
binnenkomst
HPAW
Light my fireElektra12-8-1967256 
The unknown soldierElektra15-6-1968238 
Hello I love youElektra10-8-1968149 
Touch meElektra25-1-1969215 
Wishful sinfulElektra26-4-1969 tip 
Tell all the peopleElektra21-6-1969 tip 
Love her madlyElektra8-4-197198 
Riders on the stormElektra31-7-197179 
Waiting for the sunElektra23-10-1971175 
Tightrope rideElektra25-12-1971273 
Ships with sailsElektra8-4-1972 tip 
MosquitoElektra6-1-1973186 
Light my fireElektra13-7-1991294 

HP = Hoogste positie; AW = Aantal weken