Kalender

 <<  < jun. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
12345
6
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Vandaag jarig

George Ezra (1993)
Steve Vai (1960)
Tom Levin (1946)
Tony Levin (1946)


Daryll-Ann kaarten

Het laatste nieuws over Daryll-Ann kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Daryll-Ann beschikbaar.

Bekijk de volledige Daryll-Ann historie.

artiest informatie

Daryll-Ann

Daryll-Ann was een Nederlandse alternatieve popband, die, ondanks goede kritieken, haar cultstatus nooit heeft kunnen ontgroeien.

Ontstaan

Daryll-Ann wordt opgericht in 1988. Alle muzikanten zitten dan nog op de middelbare school (Christelijk College Groevenbeek) in Ermelo. In eerste instantie bestaat de band uit de broers Jelle en Coen Paulusma, Jeroen Vos en Frank van der Bij. Het duurt echter niet lang voordat gitarist Anne Soldaat zal toetreden. Hiermee is de eerste bezetting van de band compleet.

Beginperiode

In 1991, als de bandleden uitgezworven zijn naar Amsterdam en Utrecht, brengen ze hun eerste EP uit op het Kelt label, waarmee ze zich direct in de kijker spelen. Begin 1992 wordt de band daarom uitgenodigd om te komen spelen op het Noorderslag festival. Later dat jaar verschijnt de debuutplaat Renko, bij Solid. De band is niet blij met het resultaat en besluit alles op zij te zetten voor de muziek. Reden voor Frank van der Bij en Coen Paulusma om uit de band te stappen.

Engelse periode

Via via komt een demo van Daryll-Ann bij het Engelse Hut Records. Daar zij ze zo onder de indruk van de muziek, dat ze de band direct willen tekenen. Probleem is echter dat de band nog een doorlopend contract heeft bij Solid. Een lange strijd volgt, waarbij Hut Records uiteindelijk aan het langste eind trekt. De eerste CD die Daryll-Ann, aangevuld met drummer Jeroen Kleijn, bij het label uitbrengt is de EP I could never love you, die in 1994 zowel in Nederland als in Engeland verschijnt.

De Engelse pers is erg enthousiast over de EP en het gerenommeerde blad Melody Maker roept het titelnummer uit tot single van de week. Daryll-Ann speelt dat jaar op Pinkpop. Er volgen vele optredens in Engeland, waaronder optredens met labelgenoot The Smashing Pumpkins, The Verve en Cracker. In augustus staat de band voor het eerst op het Lowlands festival.

Platenmaatschappij Hut heeft veel vertrouwen in de band en stelt een budget van 50 duizend euro ter beschikking om het nieuwe album op te nemen. Als producer kiest de band Frans Hagenaars. Als de CD Seaborne West verschijnt in 1995, krijgt het album lovende kritieken in de Nederlandse en Engelse pers. De single Stay wordt wederom uitgeroepen tot single van de week in de Melody Maker. Daryll-Ann speelt een uitgebreide Europese tournee met Bettie Serveert en in augustus wordt Seaborne West uitgebracht in de Verenigde Staten. Ondanks de positieve kritieken, verkoopt de CD maar mondjesmaat. Hierop besluit Hut, dat in geldproblemen is geraakt, om het contract met de band te ontbinden.

Excelsior periode

Een nieuwe platenmaatschappij is snel gevonden als bandmanager Ferry Roosenboom, samen met producer Frans Hagenaars in 1996 besluit om het label Excelsior Recordings op te richten. Daryll-Ann, waarin Coen Paulusma is teruggekeerd, is de eerste band die vastgelegd wordt en de band neemt voor dit label, wederom onder productie van Frans Hagenaars, de CD Weeps op. Ook voor deze plaat geldt dat de band lovende kritieken krijgt, maar de verkoop tegen valt. Dit tot ongenoegen van de band, die in augustus voor een tweede keer op het Lowlands festival speelt.

In 1998 doet Daryll-Ann mee aan de Marlboro Flashback Tour. Voor dit project coveren ze nummers van The Byrds. Datzelfde jaar begint de band, onder leiding van Frans Hagenaars, de opnames voor de CD Happy traum, die in 1999 verschijnt. Ook deze CD wordt weer uiterst positief ontvangen, maar een doorbraak blijft uit.

In 2000 is de band te horen op het Doe Maar eerbetoon Trillend op mijn benen, waarvoor ze het nummer Belle Hélène opnemen. Daarnaast brengt de band een live album, DA Live, uit, waarop de band terug kijkt op hun 10-jarige carrière. Voor bassist Jeroen Vos is dit het moment om uit de band te stappen, hij wordt vervangen door Dick Brouwers.

Voor het album Trailer tales, neemt Daryll-Ann ruim de tijd. Het is vooral Jelle Paulusma, die zich hier opwerpt als bandleider. Hij speelt veel nummers zelf in en de meeste nummers van deze plaat zijn dan ook van zijn hand. De manier waarop deze plaat tot stand kwam, wordt vergeleken met de werkwijze van Brian Wilson. Als de plaat in 2002 uitkomt, wordt deze door velen gezien als het hoogtepunt van het oeuvre van de band. De band krijgt veelvuldig media-aandacht, maar de verkoopcijfers vallen wederom tegen.

Het einde van de band

Eind 2003 besluit de band het over een andere boeg te gooien. Producer Frans Hagenaars wordt voor de nieuwe plaat vervangen door opkomende producer J.B. Meijers, die zich naast produceren, ook mengt in het proces van schrijven, arrangeren en opnemen. Op 16 februari 2004 verschijnt het album Don’t stop. Dit album is weer een flinke stap terug naar het bandgeluid van de eerdere platen. Een uitgebreide tournee door Nederland volgt, maar op 26 mei 2003 besluit de band hals over kop om te stoppen. Alle resterende optredens worden afgezegd.

Na Daryll-Ann

Het wordt stil rond de bandleden tot 2006. In januari van dat jaar brengt Jelle Paulusma zijn eerste solo-album uit onder de naam Paulusma. Anne Soldaat coacht ondertussen de band GEM tijdens de opnamen van hun tweede plaat. Daarnaast laat hij van zich horen met zijn eigen band Do-The-Undo, waarin ook bassist Dick Brouwers te vinden is. Drummer Jeroen Kleijn is te horen bij labelgenoten Spinvis en Johan, als vervanger van Wim Kwakman op THX JHN. Daarnaast is Kleijn tevens labelmanager van Excelsior Recordings.

Bezetting

  • Jelle Paulusma - Zang, gitaar, keyboards
  • Anne Soldaat - Zang, gitaar
  • Coen Paulusma - Zang (1988-1993, 1996-2004)
  • Jeroen Vos - Basgitaar (1988-2001)
  • Dick Brouwers - Basgitaar (2001-2004)
  • Frank van der Bij - Drums (1988-1993)
  • Jeroen Kleijn - Drums (1993-2004)

Discografie

Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Renko1992    
Seaborne West1995    
Weeps3-6-1996    
Happy Traum20-8-1999    
DA Live1-9-2000    
Trailer Tales14-1-2002    
Don't Stop16-2-2004    

Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Tremble Forte13-6-1996    
A Proper Line15-7-1996    
Surely Justice20-8-1999