Kalender

 <<  < jun. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
12345
6
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Vandaag jarig

George Ezra (1993)
Steve Vai (1960)
Tom Levin (1946)
Tony Levin (1946)


Dana kaarten

Het laatste nieuws over Dana kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Dana beschikbaar.

artiest informatie

Dana Scallon

Dana Rosemary Scallon (Derry (Noord-Ierland), 30 augustus 1951), ook wel bekend onder haar artiestennaam Dana, is een Ierse zangeres die later onafhankelijk politicus werd.

Scallon werd geboren als Rosemary Brown in Derry. In 1970 deed ze voor Ierland mee aan het Eurovisie Songfestival met het lied "All Kinds of Everything", en boekte de eerste Ierse overwinning. Hierna had ze een aantal hits in de Ierse, Britse en Nederlandse hitparades. Haar kerstsong It's gonna be a cold cold Christmas (1976) is een evergreen geworden. Omdat ze erg religieus is werd ze bekender door het zingen van religieuze liederen, zoals Totus Tuus ter gelegenheid van het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Ierland in 1979.

In de jaren tachtig verhuisde ze met haar echtgenoot Damien Scallon en haar gezin naar de Verenigde Staten, waar ze lange tijd voor een christelijke radio- en televisiezender werkte.

Ze kwam in 1997 terug naar Ierland waar ze zich kandidaat stelde in de verkiezingen voor President van Ierland. Alhoewel ze een onafhankelijke kandidaat was zonder een politieke organisatie achter zich, behaalde ze een verdienstelijke derde plaats en eindigde hiermee voor de kandidaat van de Labour Party. Ze stelde zich in 1999 kandidaat voor een zetel in het Europees Parlement voor het Connacht-Ulster electoraat en werd gekozen.

Ze associeert zich met geen enkele politieke partij, en voert campagne op basis van gezinswaarden. Ze profileert zich met name door felle tegenstand tegen abortus. In 1999 stelde de Ierse overheid voor om beperkingen op abortussen in te stellen. Door haar tegenstand hiertegen verloor ze een gedeelte van de steun van haar achterban. Haar opvatting was dat deze wijziging niet voldoende anti-abortus was, en op dit punt verschilde ze van mening met de Pro-Life beweging in Ierland, de grote politieke partijen en de Rooms-Katholieke Kerk.

In 2002 deed ze opnieuw mee aan de algemene verkiezingen in Ierland, wederom als onafhankelijk kandidaat. Het zware verlies dat ze daarmee leed, werd beschouwd als straf voor haar standpunten in het abortusreferendum. Eind 2004 wilde Dana opnieuw een gooi doen naar het Ierse presidentschap, maar ze vergaarde dit keer niet eens het aantal vereiste nominaties. Ze is nu een naar eigen zeggen ontluisterend boek aan het schrijven over haar tijd in het Europese Parlement, en wil haar televisiecarrière in Ierland nieuw leven inblazen.