Kalender

 <<  < apr. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
5
67891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Vandaag jarig

G-Spott (1976)
Netsky (1988)
Pharrell Williams (1973)
Robert Glasper (1975)


Astrid Nijgh kaarten

Het laatste nieuws over Astrid Nijgh kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Astrid Nijgh beschikbaar.

artiest informatie

Astrid Nijgh

Astrid Maria Nijgh-de Backer (Amsterdam, 16 april 1949) is een Nederlands zangeres. Ze is contra-alt en ex-echtgenote van tekstschrijver Lennaert Nijgh. In 1973 scoorde ze een grote hit met het nummer Ik doe wat ik doe.

Biografie

Astrid Nijgh (meisjesnaam De Backer) volgde vanaf haar dertiende een zangopleiding bij de bekende zangpedagoge Bep Ogterop. In folkclub de Waag in Haarlem ontmoette zij Lennaert Nijgh, met wie zij trouwde.

Toen Boudewijn de Groot en Lennaert uit elkaar groeiden, ging Astrid muziek schrijven bij de teksten van Lennaert. Veel artiesten vertolkten nummers van het echtpaar Nijgh, waaronder Rob de Nijs, Ad¨¨le Bloemendaal, Gerard Cox, Leen Jongewaard en Jenny Arean. Na twee en half jaar huwelijk ging het echtpaar uit elkaar, maar zij bleven samen songs schrijven.

In 1973 bracht Astrid Nijgh zelf het nummer Ik doe wat ik doe op single uit. Vanwege duidelijke verwijzingen naar de prostitutie wekte dit nummer veel commotie op. Het nummer bereikte de zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Haar zangcarri¨¨re nam vanaf dat moment een vlucht en ze bracht een album uit (Mensen zijn je beste vrienden). Er volgden nog drie hitnoteringen.

In 1979 nam Astrid, weer in samenwerking met Lennaert, het album 'De Razende Bol' op. Hier staan klassieke zeemansliederen op, waarvan de teksten door Lennaert bewerkt werden. Ze werd op dit album begeleid door Crackerhash.

Voor haar vierde album Zelfportret uit 1980 schreef Astrid Nijgh bijna al haar teksten zelf. Ze speelde ook een rol in de film Lieve jongens, naar het boek van Gerard Reve. In 1984 nam ze nog twee singles op, waaronder een Italiaanse. Hierna richtte ze zich meer op het schrijven en produceren. Ze werkte onder anderen met Tante Ali, Andr¨¦ Hazes en Ria Valk.

In 1990 ging Astrid Nijgh weer optreden in de voormalige Haarlemse Jazzclub op zondagmiddagen.

In 1992 kwam Astrid met het theaterprogramma Nijgh zingt Nijgh. De cd Ik doe wat ik doe verscheen met nieuwe versies van oude nummers. Ook presenteerde ze het radioprogramma Tekst en Muziek voor Radio Noordzee tot 1997.

In 1993 bracht Telstar het album Astrid Nijgh zingt Zarah Leander uit. Hierop werkte zij weer samen met haar ex-man Lennaert. Daarnaast was ze gastdocent aan de Amsterdamse Toneel & Kleinkunstacademie.

In 1997 presenteerde ze het radio 2 programma Dag Zondag dat ze in 1999 verruilde voor het programma Koffietijd Radio van Radio Monique wat ze afwisselend presenteerde met Tineke de Nooij.

In 2004 trad Astrid op in het theaterprogramma als eerbetoon aan haar inmiddels overleden ex-man Lennaert Nijgh. Daarnaast schreef ze teksten voor onder meer Saskia & Serge.

In het theaterprogramma Een schitterende jongen (een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie) trad Astrid samen met onder anderen Harry Slinger (Drukwerk) en Lucie de Lange op in 2004. Hierbij werden nummers uitgevoerd van onder meer Purper, Jan Rot, Benny Neyman, Paul de Leeuw, Annie M.G. Schmidt en Astrid zelf.

Voor Theatergroep Plug-In schreef Astrid een stuk over IJmuiden gelardeerd met de liederen van Cornelis Vreeswijk. Het werd in juni 2005 viermaal gespeeld in het Witte Theater te IJmuiden.

In oktober 2005 ging de voorstelling 'Nachtlied' van Jan Rot in premi¨¨re. Astrid Nijgh trad hierin op samen met Bill van Dijk, Hans Zilver, Jakob Klaasse en Sandra Mirabal en Jan Rot zelf. Ze zong hierin Nederlandse hertalingen van onder andere Le Moribond, La Vie en Rose, Spanish Harlem en Apr¨¨s toi.

Op 3 december 2007 bracht Astrid Nijgh het album Tegen het lijf uit. Tevens tourde ze met een gelijknamig theaterprogramma door Nederland. In de zomer van 2008 deed ze ook een aantal optredens bij het reizend theaterfestival Karavaan.

Het najaar van 2009 wachtte De Palingvissers, waarin de grootste operakrakers zijn bewerkt tot een oer-Hollandse musical die zich afspeelt in Volendam waarin ze de rol van de tragische Leila vertolkt.

In het voorjaar van 2010 deed ze samen met Liliane Saint-Pierre, Sophie Van Everdingen en Frank Dingenen een tour doorheen Vlaanderen. Ze brachten het programma: "Hij komt, hij is er en hij gaat". Drie verschillende zangeressen brengen liedjes over de verschillende stadia van de liefde. Frank Dingenen zorgt voor de bindteksten met een humoristisch kantje.

Ook hernam zij in april 2010 de succesvolle voorstelling Een Schitterende Jongen. Samen met Alberto Klein Goldewijk was zij het enige oorspronkelijke cast-lid van de groep. Dit keer speelde ze met Brigitte Nijman, Stan Limburg, Victor Mentink en Lesley Korpos.

Discografie

Albums

  • 1974 - Mensen Zijn Je Beste Vrienden
  • 1976 - In Het Teken Van De Ram
  • 1979 - De Razende Bol (in 2000 op cd heruitgegeven bij het boek Ik Doe Wat Ik Doe van Lennaert Nijgh)
  • 1979 - Het Beste Van Astrid Nijgh
  • 1980 - Zelfportret
  • 1992 - Ik Doe Wat Ik Doe
  • 1993 - Astrid Nijgh Zingt Zarah Leander
  • 2007 - Tegen het lijf