Kalender

 <<  < dec. 2019 >   >>
ZMDWDVZ
1234567
891011
12
1314
151617181920
22232425262728
293031

Vandaag jarig

Dionne Warwick (1940)
Frank Sinatra (1915)
Liesbeth List (1941)
Max Raabe (1962)
Sheila E (1957)
Shelton Hank Williams III (1972)


Asko Ensemble kaarten

Het laatste nieuws over Asko Ensemble kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Asko Ensemble beschikbaar.

artiest informatie

Asko Ensemble

Het Asko Ensemble is een Nederlands ensemble gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek.

Algemeen

Het werd Asko Ensemble werd opgericht in 1965. Op het repertoire staan staat werk van componisten uit de twintigste (en eenentwinstigste) eeuw. Veel producties van het Asko Ensemble zijn coproducties aan met andere disciplines, zoals film, dans, multimedia en (moderne) opera.

De vaste bezetting van het ensemble bestaat uit overwegend enkel bezette houtblazers, koperblazers, piano, slagwerk, harp en strijkers. Concerten worden gegeven met steeds wisselende combinaties van instrumenten, omdat het hedendaags klassieke repertoire zich kenmerkt door steeds wisselende en vaak ongebruikelijke combinaties van instrumenten. Indien een groter ensemble noodzakelijk is, wordt het ensmble samengevoegd met het Schönberg Ensemble.

De gezamelijke staf van het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble is gevestigd in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, waar het ensemble ook regelmatig concerten geeft.

Dirigenten

Het ensemble heeft geen vaste dirigent. Onder andere dirigenten als Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw, Peter Rundel en Bas Wiegers (zelf als violist actief in het Asko Ensemble) hebben het ensemble geleid.

Bijzondere projecten

Bijzondere projecten waren de reprises van de opera's Rêves d’un Marco Polo van Claude Vivier (tijdens het Holland Festival) en de Writing to Vermeer van Louis Andriessen met het Schönberg Ensemble bij De Nederlandse Opera (DNO). Een andere productie van DNO in samenwerking met het Schönberg Ensemble betrof een productie met werken van Robert Zuidam.

Verder speelde het Asko Ensemble samen met het Schönberg Ensemble werken van György Ligeti in de Alice Tully Hall in New York, was er een productie met werken van Iannis Xenakis en vormgeving van Peter Struycken samen met Danceworks Rotterdam. Het ensmble speelde wereldpremières van werken van Yannis Kyriakides, Marko Ciciliani, Merlijn Twaalfhoven, Richard Rijnvos, Julia Wolfe, Cathy van Eck, Gillius van Bergeijk en Iris ter Schiphorst.