Anneke Grönloh kaarten

Het laatste nieuws over Anneke Grönloh kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Anneke Grönloh beschikbaar.

artiest informatie

Anneke Grönloh

Anneke Grönloh (Tondano, 7 juni 1942) is een Nederlandse zangeres.

Levensloop

Anneke Grönloh werd in Tondano, Noord-Celebes, Nederlands-Indië geboren en bracht haar eerste levensjaren in het door de Japanners bezette Nederlands-Indië door in een jappenkamp. Haar vader, een militair, was al voor haar geboorte geïnterneerd.

Na de oorlog vertrok het gezin Grönloh naar Nederland, en Anneke groeide op in Eindhoven. Op het Gemeentelijk Lyceum leerde Anneke Grönloh Peter Koelewijn kennen en trad zij samen met hem en zijn band Peter en zijn Rockets op tijdens feestjes.

In 1959 was Anneke de winnares van een talentenjacht, waarmee haar carrière als zangeres begon.

Op 31 augustus 1964 trouwde zij met de Veronica-discjockey Wim-Jaap van der Laan. Deze is in 2004 overleden.

Liedjes

  • Asmara (1960) - Anneke's eerste Indonesische liedje is in Nederland vrij onbekend.
  • Flamenco Rock
  • Brandend Zand (1961) - in korte tijd goed voor een gouden plaat en razend populair.
  • Paradiso - dit lied verwerft een platina plaat
  • Soerabaja (1963)
  • Cimeroni (1963)

Anneke vertolkt onder meer het krontjong genre, met volksliedjes als Bengawan Solo, Boeroeng Kaka en Nina bobo. Hiernaast is Anneke ook bekend als vertolkster van jazzmuziek, haar lievelingsgenre.

Internationaal

Anneke Grönloh was begin jaren zestig een nationale beroemdheid en Nederlands eerste echte tieneridool. In deze periode beheerste zij de nationale hitparade met de recordbrekende hits als Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni. In haar kielzog trok zij tienersterren als Willeke Alberti, Rob de Nijs en Trea Dobbs mee. Op het hoogtepunt van haar roem in 1964, nam Anneke Grönloh deel aan het Eurovisiesongfestival met het liedje Jij bent mijn leven, waarvoor zij de publieksprijs ontving. Aan het eind van de jaren '60 begon zij ook aan een internationale zangcarrière.

Zangeres van de eeuw

In 2000 werd Anneke uitgeroepen tot "zangeres van de eeuw", vanwege het record aantal exemplaren dat er van haar single "Brandend Zand" was verkocht. In datzelfde jaar was zij ook deelneemster aan het televisieprogramma Big Brother VIPS. In 2002 werd zij door Paul de Leeuw neergezet als een alcoholiste. Anneke trok zich dit zozeer aan dat zij een tijdlang niet kon optreden en zich terugtrok in haar woning in Frankrijk . Anno 2004 was Anneke Grönloh hier weer overheen en ging ze weer optreden. In de zomer van 2005 exploiteerde zij sinds onbekende tijd een klein café in het binnenland van Frankrijk. In 2005 komt een DVD uit van haar carrière en hitgeschiedenis en in 2006 van haar theatershow, Anneke and Friends, later dat jaar maakt ze deel uit van de theatervoorstelling Purper 100.