Onder kostprijs


Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
192021222324
25
262728293031

Vandaag jarig

Alicia Keys (1980)
B-Front (1988)
Thomas Berge (1990)


Holland Zingt Hazes kaarten

Het laatste nieuws over Andre Hazes kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Andre Hazes beschikbaar.

Bekijk de volledige Andre Hazes historie.

artiest informatie

André Hazes

Andreas Gerardus (André) Hazes (Amsterdam, 30 juni 1951 - Woerden, 23 september 2004) was een Nederlandse zanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Tot zijn grootste hits behoren: Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik meen 't (1985) en Wij houden van Oranje (1988). Hij bracht minstens 300 verschillende nummers uit, op 36 albums (exclusief compilatie-albums).
Ook begaf hij zich - zij het kortstondig - in de gemeentepolitiek (2002).

Levensloop

Eerste stappen

André Hazes werd geboren in de Gerard Doustraat te Amsterdam, en bracht zijn jeugd door in de volkswijk De Pijp. Vanaf jonge leeftijd hield hij van muziek - vooral van blues en rock 'n' roll. Op achtjarige leeftijd zag hij een optreden van BB King. De basis voor een grote liefde voor blues was gelegd.

Zijn zangtalent werd op 5 mei 1959 ontdekt door Johnny Kraaykamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen, omdat hij geld wou verdienen voor een cadeau voor zijn moeder. Hierna werd hij door Kraaykamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow. Er werd een single (Droomschip) uitgebracht maar de kleine Hazes brak niet door.

In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt; deze keer door Willy Alberti. Nadat hij eerder aan de kost was gekomen als fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, werkte Hazes op dat moment als barkeeper. Zingen beschouwde hij als hobby. Door bemiddeling van Alberti verscheen er een single van het liedje Eenzame Kerst, dat Hazes samen met zijn neef Tonny le Roy schreef. De plaat werd prompt een grote hit. De opvolgers Mamma en De Vlieger waren bescheiden successen.

Gewoon André

Platenmaatschappij Philips had grote plannen met Hazes. Hazes kon zich in die plannen niet vinden en werd weer fulltime barkeeper. Zo pachtte hij korte tijd een café in het Utrechtse dorp Schalkwijk. In 1980 kreeg hij bij platenmaatschappij EMI de kans om muziek op te nemen waar hij zelf achter stond. Onder leiding van producer Tim Griek werd de single 'n Vriend opgenomen. Het nummer werd een succes en de carrière van Hazes als eigentijdse levenspopartiest was begonnen. Een jaar later groeide hij met de single Een beetje verliefd en het bijbehorende album Gewoon André in korte tijd uit tot een superster. Hij maakte de reputatie in de jaren die volgden waar door een grote reeks hitsingles, discotheekoptredens en Ahoy'-gala's. In 1984 had hij bij de VARA korte tijd een eigen televisieserie: het overigens niet bijster populaire Zoals u wenst mevrouw. Vanaf 1988 scoorde hij regelmatig hits met lofzangen op het Nederlandse nationale voetbalelftal.

In februari 1988 kwam Tim Griek om het leven bij een verkeersongeval. Hazes droeg het album Liefde, leven, geven aan hem op.

In 1989 mocht de betrouwbare inkomstenbron Hazes van zijn platenmaatschappij een plaat opnemen die volledig aan zijn eigen smaak beantwoordde. Het resultaat, het album Dit is wat ik wil, is een blues- en rock 'n' rollplaat waarop gevestigde namen als Kaz Lux, Herman Brood en Jan Akkerman gastrollen vervullen.

Zij gelooft in mij

In de loop van de jaren negentig consolideerde Hazes zijn succes onder leiding van zijn nieuwe producers Jacques Verburgt en John van de Ven ("Sjaak en Sjon"). Hij kwam daarnaast steeds vaker in het nieuws vanwege de funeste invloed die zijn levenswijze op zijn gezondheid had; Hazes werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Met name onder roddeljournalisten werd het steeds populairder om Hazes als een drankorgel af te schilderen. Zelf gaf hij te kennen dat hij zich wel eens ergerde aan vertegenwoordigers van de pers die, na een avond op Hazes' kosten te hebben gefeest, stomdronken de door Hazes bekostigde bus inklauterden, om de volgende dag honend te berichten hoeveel bier Hazes die avond weer op had.

In 1999 kende de carrière van Hazes de zoveelste opleving door zijn rol als altijd-gewoon-gebleven artiest in een reclamespotje voor knakworstjes en door een daar sterk op gelijkende documentaire van John Appel, getiteld Zij gelooft in mij. De film liet Hazes zien als een constant door onzekerheid geplaagde artiest die in tijden van spanning een grote belasting voor zijn omgeving vormde. De huwelijksperikelen die hiervan het gevolg waren, doken regelmatig op in de roddelpers, waarin Hazes nu behalve als drankorgel ook als slechte echtgenoot werd afgeschilderd.

Op 9 juni 2001 werd de eerste website van Hazes opgezet door EMI Music / Worldonline en Lupker Creative Services ism met de artiest. Le Plas Digitaal werd een interactieve site met speciaal geschoten foto's van Hazes in zijn stamkroeg de Plashoeve in Vinkeveen. De opening werd daar ook gehouden (door Edwin Evers) en er was zelfs een mogelijkheid om met Hazes te chatten. Ondanks het succes van de site, was de zanger minder digitaal te noemen. Het blijft een man van het volk en niet van de nulletjes en eentjes. Een impressie van die website kan terug gevonden worden op: Lupker Creative Services.

In 2002 maakte Hazes een korte politieke carrière door: hij verwierf dat jaar een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidde ertoe dat Hazes in juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instortte. Enige dagen later stelde hij zijn zetel ter beschikking.

In 2003 leidden Hazes' relatieproblemen tot het uitstellen van zijn geplande concertreeks in Ahoy' . In hetzelfde jaar vierde hij wel zijn zilveren jubileum in de Arena in Amsterdam.

Sinds mei 2004 had Hazes last van zijn gehoor. Hij hoorde een permanente ruis in zijn oor en kon zichzelf niet meer horen spreken. Vanwege deze problemen moest hij een aantal concerten afzeggen. Op dinsdag 21 september werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het ziekenhuis Hofpoort te Woerden. Twee dagen later (op 23 september 2004) overleed hij in datzelfde ziekenhuis na twee hartinfarcten en een hartstilstand.

Hazes is drie keer getrouwd geweest, de laatste maal met Rachel Hazes, en had twee dochters, w.o. (Roxeanne Hazes) en twee zonen.

Afscheid

Op 27 september woonden ongeveer 48.000 mensen een afscheidsceremonie voor de zanger bij in de Amsterdam ArenA. Hazes had op die plek zijn afscheidsconcert willen geven. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en VTM en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen.

In aanwezigheid van Hazes' nabestaanden en met zijn kist op de middenstip van het voetbalveld leidde Ajax-stadionspeaker Wim Bohnenn een ceremonie die bestond uit toespraken en optredens van Nederlandse artiesten. Trijntje Oosterhuis, op 17 september bevallen van een zoon, zong het lied dat Hazes ooit aan zijn zoontje Melvin opdroeg: Kleine jongen. Guus Meeuwis zong Geef mij je angst. René Froger deed zijn aandeel met Hazes' emotionele Bloed, Zweet, en Tranen. Paul de Leeuw hield een emotionele toespraak die hij beëindigde met een stukje zang van het nummer Droomland een duet van hem en Hazes. De band Hollywood Boulevard, jarenlang Hazes' vaste begeleiders bij concerten, loste een belofte in die bandleider Jan Buis aan Hazes had gedaan: ze speelden Still got the blues van Gary Moore. Tot de sprekers behoorden: burgemeester Job Cohen van de gemeente Amsterdam, Hazes' idool Johan Cruyff, producers Sjaak en Sjon, schoonvader Jan van Galen en Hazes' zoon Dré jr.

De afscheidsceremonie werd afgesloten door een rondgang van de kist door de Amsterdam ArenA, begeleid door Xander de Buisonjé, die het nummer Zij gelooft in mij bracht. Andre Hazes verliet de Arena door een erehaag van Ajax supporters van de F-side die Bengaals vuur ontstaken.

De single Zij gelooft in mij werd op 29 september opnieuw uitgebracht en leverde Hazes al in de voorverkoop zijn vijfde nummer-eenhit op. Het is echter wel zijn eerste nummer-eenhit in de Top 40. Eerder stonden Eenzame Kerst, Diep In Mijn Hart, Ik Meen 't en Wij Houden Van Oranje bovenaan in de Nationale Hitparade.

Op 23 september 2005 werd een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten op het strand van Hoek van Holland, dit conform de wens van de zanger. Deze gebeurtenis werd opnieuw live uitgezonden door de TROS. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld in de Pijp, Amsterdam.

Na zijn dood

Na de dood van Hazes scoorde hij postuum grote hits in de Nederlandse hitparades. Nadat Zij gelooft in mij op nummer 1 terecht, werden ook Vaag en stil en Wij houden van Oranje top 3 hits. In het voorjaar van 2007 scoort Hazes opnieuw een nummer 1 hit. Het duet Blijf bij mij met Gerard Joling kwam op nummer 3 binnen in de Nederlandse Top 40 en bleef daarna maar liefst 11 weken op nummer 1 staan.

In oktober 2007 komt RTL met het tv-programma In duet met Hazes, waarin bekende Nederlanders samen met de overleden volkszanger een liedje zingen. Deze 14 duetten verschijnen dan op de cd Samen met Dré, die op 5 november uitkomt. De eerste single van het album wordt Bedankt mijn vriend, waarop Hazes met zijn zoon André junior zingt.

Discografie

Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Zo is het leven 21-5-1977316 
Een vriend 13-12-19802138 
Gewoon André 19-9-1981153 
Eenzame kerst 5-12-1981236 
Met liefde 2-10-1982220 
Live 25-6-19831111 
Voor jou 26-11-1983820 
Jij en ik 10-11-1984832 
Alleen met jou 9-11-19851313 
Innamorato 21-6-19862016 
Jij bent alles 11-4-19871318 
De allerbeste van 12-9-19872910 
Liefde leven geven 11-6-19881221 
Dit is wat ik wil 10-6-19891620 
Kleine jongen 22-9-1990927 
Samen 5-10-1991914 
Concertgebouw 1991(live)30-5-19923322 
Kerstfeest voor ons 12-12-1992614 
Met heel mijn hart 25-9-19931737 
Good luck Oranje 4-6-1994810met het Nederlands Elftal
Al 15 jaar gewoon André 15-10-1994686 
Voor mijn vrienden 22-7-1995609 
Onder de mensen 7-10-19951615 
Zonder zorgen 9-11-19962118 
Mijn gevoel 15-11-1997297 
Gewoon voor jou 1-9-1999   
Want ik hou van jou 2-12-2000   
Nu 5-1-2002   
Strijdlustig 4-1-2003   
25 jaar - Het allerbeste van... 5-7-2003 114 
Live in de Amsterdam Arena 10-10-2003   

Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Eenzame kerst 25-12-197655 
Mama 23-4-1977157 
De vlieger 1-10-1977tip  
  10-10-1992245re-release
'n Vriend 27-9-1980216 
Het is koud zonder jou 6-12-1980206 
Wat is dan liefde 25-4-1981304 
Een beetje verliefd 12-9-1981313 
Zeg maar niets meer 16-1-198298 
Diep in mijn hart 3-7-198228 
Amor amor amor 30-10-1982115 
Met kerst ben ik alleen 18-12-1982134 
Zo heb ik het nooit bedoeld 21-5-1983116 
Zondag 26-11-1983116 
Geef mij je angst 3-3-1984353 
Kom terug 28-4-1984tip  
Donker om je heen 20-10-1984274 
Ik meen 't 16-2-1985211 
Buona sera-Oh Marie / Twee weken 17-8-198598 
Al jouw woorden zijn teveel 9-11-1985226 
Morgen ben ik thuis 30-11-1985tip  
Piove 26-7-1986tip  
Jij bent alles 6-12-1986107 
Een keer in mijn leven 28-3-1987tip  
't Is voorbij 4-7-1987tip  
De glimlach van een kind 5-9-1987tip  
Blijf maar hier 11-6-1988tip  
Wij houden van Oranje 9-7-198837met het Nederlands Elftal
Ik ben een gokker 8-7-1989323 
Jammer! 23-9-1989tip  
Oranje bovenaan 21-4-199088 
Kleine jongen 22-9-1990177 
Ik blijf bij jou 1-12-1990tip  
Ik kan je niet vergeten 2-3-1991tip  
Zomer 10-8-199189 
Leef nu maar je eigen leven 5-10-1991tip  
't Rode licht 7-12-1991tip  
Samen kunnen we Europa aan 23-5-1992197 
Ik steek voor ons de kaarsen aan 19-12-1992tip  
Droomland 4-9-1993237met Paul de Leeuw
Uit m'n bol 8-12-1993364 
Ik dacht dat het uit was / Ik leef m'n eigen leven 19-2-1994tip  
Ik heb u lief mijn Nederland 21-5-1994288met het Nederlands Elftal
Zonder jou 17-9-1994185 
Leef je uit 17-12-1994383 
Terug in de tijd 25-3-1995tip  
Leven op het plein 2-9-1995333 
Nu jij hier niet meer bent 23-3-1996tip  
Zuinig op m'n meissie 9-11-1996343 
Jij bent het leven voor mij 3-5-1997324met Willy Alberti
Laat de zon maar schijnen 9-8-1997tip  
Vaarwel 8-11-1997372 
Nederland, Oranjeland 9-5-1998tip  
Heel zijn leven is een spel 21-11-1998tip  
Zij gelooft in mij 29-1-2000tip  
Zij gelooft in mij 9-10-200417Postuum
Met kerst ben ik alleen / Eenzame kerst 18-12-200493Postuum
Vaag en stil 27-8-200528Postuum
Wij houden van Oranje10-6-200625Postuum, met Ali B
Blijf bij mij19-5-20071*21Postuum, met Gerard Joling
Bedankt mijn vriend6-10-2007*13*1Postuum, met André Junior