Alquin kaarten

Het laatste nieuws over Alquin kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Alquin beschikbaar.

artiest informatie

Alquin

Alquin (Spreek uit: Alkwien) is een Nederlandse popgroep uit Delft, die in de jaren 1970 bekendheid genoot met progressieve rock. Aan het begin van de 21ste eeuw besloot de band tot een come-back en werd er - in gewijzigde bezetting - nieuw materiaal uitgebracht.

Alquin wordt in 1971 opgericht als studentenband. Alle leden van de band (op bassist Hein Mars na) studeerden in de begintijd aan de toenmalige TH Delft, en ze repeteerden in KSS Alcuin, de sociëteit van de studentenvereniging KSV Sanctus Virgilius in het voormalige Barbaraklooster. Aanvankelijk noemden de jongens zich "Threshold Fear", en onder die naam wordt in 1971 ook hun eerste single uitgebracht. Datzelfde jaar nog wijzigden ze hun naam in Alquin omdat die internationaal beter bruikbaar was. Dat werd relevant omdat de groep al snel een platencontract kreeg van Polydor en internationaal aan de weg ging timmeren (Engeland, later Duitsland en Frankrijk).

Het eerste album van Alquin verscheen in 1972, en droeg de titel Marks. Het jaar daarop kwam The Mountain Queen uit, en gaf de band een optreden op Pinkpop. Van dat live-optreden is in 2005 het onbekende nummer A song to wake up a friend voor de Verzamel- CD VPRO Nederpop 1968-1975 geselecteerd. Vanaf 1974 maakt zanger Michel van Dijk deel uit van Alquin, evenals Job Tarenskeen die drummer Paul Weststrate opvolgde. In deze samenstelling werd het derde album opgenomen: Nobody Can Wait Forever (1975), welke werd geproduceerd door Rodger Bain, bekend van Black Sabbath, Budgie en Barclay James Harvest. Van dit album werd de single Wheelchair Groupie getrokken. Paul Weststrate speelde nog wel mee op de plaat, naast Job Tarenskeen. Daarna volgde het album Best Kept Secret, welke werd geproduceerd door Vic Smith en Alquin. Bassist Hein Mars was inmiddels opgevolgd door Jan Visser. Alquin nam in 1976 afscheid met de live-elpee Live On Tour.

In 1990 brengt Polydor Marks en Mountain Queen tezamen op één cd uit. Polydor doet dat ook met Nobody Can Wait Forever en Best Kept Secret, echter wordt het nummer Amy niet op de cd gezet, daar dit niet paste.

De band maakte in 2003 een comeback. In dat jaar gaf de band een DVD uit met de titel One More Night. In mei 2004 verscheen de DVD Pinkpop The Vintage Years 1970 - 1974 waarop enkele nummers van Alquin zijn opgenomen. In 2005 verscheen na jaren weer een nieuw album: ""Blue Planet"".

Bezetting

De oorspronkelijke bezetting bestond uit Ferdinand Bakker (zang, gitaar, piano en viool), Dick Franssen (piano, orgel en wurlitzer), Hein Mars (basgitaar), Ronald Ottenhof (saxofoon en fluit), Job Tarenskeen (zang, slagwerk en percussie) en Paul Weststrate (slagwerk). Anno 2004 bestaat Alquin uit gitarist Ferdinand Bakker, zang Michel van Dijk, fluitist/saxofonist Ronald Ottenhof, basgitarist Walter Latupeirisa, toetsenist Dick Franssen en drummer Job Tarenskeen.