Onder kostprijs


Alice Cooper kaarten

Het laatste nieuws over Alice Cooper kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Alice Cooper beschikbaar.

Bekijk de volledige Alice Cooper historie.

artiest informatie

Alice Cooper

Alice Cooper (geboren als Vincent Damon Furnier, 4 februari, 1948), is een rockzanger en musicus.

Carrière

Alice Cooper is het alter ego van Vincent Furnier. De naam 'Alice Cooper' vormde aanvankelijk ook de naam van Furnier's band. Furnier begon na het uiteenvallen van de band aan een succesvolle solocarrière.

Vincent Furnier, van Franse afkomst (geboren in Detroit maar in Arizona opgegroeid) en zwaar beïnvloed door de Yardbirds en de Beatles, vormde een aantal bands in de jaren '60, waaronder Earwigs, The Spiders, en Nazz. Furnier, die vernam dat Todd Rundgren ook met gelijkgenoemde band werkte, wijzigde de naam van de band in Alice Cooper. De band bestond uit de gitaristen Michael Bruce en Glen Buxton, bassist Dennis Dunaway en drummer Neal Smith. Na in 1968 verhuisd te zijn naar Californië, werd de band ontdekt door manager Shep Gordon, die een auditie regelde bij Frank Zappa. De band tekende een contract met het label van Zappa, Straight Records en bracht twee albums uit: "Pretties For You" (1969) en "Easy Action" (1969, uitgebracht in 1970). Deze twee platen werden in 1973 opnieuw uitgebracht onder de titel "Schooldays". "Pretties For you" straalde inderdaad nog de sfeer van een schoolbandje uit, maar met de gitaarpartijen van Bruce en de duistere en humoristische onzingedichten van Cooper ontwikkelde de band zich snel. "Easy Action" werd ondanks problemen met producer David Briggs als een meesterwerk ontvangen. Niettemin bleef commercieel succes uit. De band vertrok daarop naar Detroit. Bob Ezrin werd de nieuwe producer en via "Love it to death" (1971) had de band met het album "Killer" (1971) - inmiddels een klassieker - zijn definitieve vorm gevonden. Met grote hits als "I'm eighteen", "School's out" en "Elected" was de naam Alice Cooper binnen enkele jaren gevestigd.
Met het succesvolle album "Billion Dollar Babies" (1973) - nummer 1 in zowel Amerika als Engeland - werd Alice Cooper zelfs even de grootste rockband ter wereld.

Een voorliefde voor theater en musical klonk al vanaf het begin door in tekst en muziek. Geciteerd werd o.a. uit de West Side Story en The Sound of Music. Deze voorliefde kwam ook naar voren in de theatrale optredens. De band introduceerde zo het muziektheater in de hardrock. Eind jaren zestig trad Alice Cooper op in "drag". Alice is voor de hoes van "Pretties for you" gefotografeerd in een glitterjurkje, waarmee de Amerikaanse glamrock werd ingeluid. Andere bekende exponenten van de Amerikaanse glamrock waren Lou Reed, Iggy and the Stooges, The New York Dolls, Kiss en Jobriath. Op het hoogtepunt van de glamrock, begin jaren 70, werd dit vervangen door een horrorshow waarmee Amerika een spiegel werd voorgehouden. Alice eindigde dan ook meestal op een elektrische stoel of aan de galg. Hiermee creëerde de band wederom een nieuw genre: shock rock. In de beginjaren van de band ontstond de mythe dat Cooper op het toneel een levende kip de kop had afgebeten. Frank Zappa zag er een goede publiciteitsstunt in en adviseerde om het verhaal niet te ontkennen. Het werd voorpaginanieuws en Alice Cooper had meteen naamsbekendheid.

De band viel in 1974 uit elkaar vanwege onenigheid rond muziekrechten. Sindsdien werkt Furnier solo gaat als Alice Cooper door het leven. Dick Wagner van de Hollywood Vampires, die ook met Lou Reed en Peter Gabriel werkte werd zijn vaste gitarist en Tony Levin vinden we terug als bassist. Cooper scoorde in Amerika meteen een enorme hit met "Only women bleed". Dit nummer is later vele malen gecoverd, o.a. door Julie Covington - die er mee scoorde in Engeland -, Elkie Brooks, Favorite Angel en Guns and Roses. Alice Cooper werd daarna door een breder publiek geaccepteerd: hij werd gevraagd op te treden in de Muppet Show. Bob Dylan verklaarde in een interview dat Cooper een onderschatte songwriter was en John Lydon (Johnny Rotten van de Sex Pistols) noemde "Killer" het beste rock album uit de geschiedenis. Meer hits volgden met als hoogtepunt "How you gonna see me now", waarvan de tekst samen met Bernie Taupin werd geschreven.
Tussen 1979 en 1983 sloeg Cooper een andere weg in. Het bombastische en theatrale werd verlaten en hij concentreerde zich meer op het schrijven van songs met cabareteske, humoristische teksten. In 1986 was hij weer terug met een shock rock act. Alice Cooper was intussen een cultfiguur geworden en de sterren stonden in de rij om op zijn albums te verschijnen, zoals Steven Tyler, Jon Bon Jovi en Richie Sambora op het album "Trash" (1989); Slash, Joe Satriani, Steve Vai en Ozzy Osbourne op het album "Hey Stoopid" (1991). In 1989 leidde de comeback tot een nieuwe wereldhit: "Poison", enkele jaren later gevolgd door "Hey Stoopid" en "Lost in America".

Na 1994 werd het een tijdje stil en leek Alice Cooper met pensioen te zijn. In 2000 volgde een combeack en een nieuwe bloeiperiode volgde met als voorlopig hoogtepunt de cd "The Eyes of Alice Cooper" (2003), een van de beste platen uit zijn carrière, waarin hij is teruggekeerd naar zijn roots: de garage-rock. Opvolger "Dirty Diamonds" (2005) lijkt heimwee uit te stralen naar de beginperiode. Dat komt naast de teksten vooral tot uiting in het veelvuldig citeren van riffjes en melodielijnen die ons terugvoeren naar de dagen van Black Sabbath en Ziggy Stardust.

Discografie

  • 1969 - Pretties for You
  • 1970 - Easy Action
  • 1971 - Love It to Death
  • 1971 - Killer
  • 1972 - School's Out
  • 1973 - Billion Dollar Babies
  • 1973 - Muscle of Love
  • 1974 - Greatest Hits
  • 1975 - Welcome to My Nightmare
  • 1976 - Alice Cooper Goes to Hell
  • 1977 - Lace and Whiskey
  • 1977 - The Alice Cooper Show (Live)
  • 1978 - From the Inside
  • 1980 - Flush the Fashion
  • 1981 - Special Forces
  • 1982 - Zipper Catches Skin
  • 1983 - DaDa
  • 1986 - Constrictor
  • 1987 - Raise Your Fist and Yell
  • 1989 - Trash
  • 1991 - Hey Stoopid
  • 1994 - The Last Temptation
  • 1997 - A Fistful of Alice (Live)
  • 1998 - Snorting Anthrax
  • 1999 - Super Hits
  • 1999 - The Life and Crimes of Alice Cooper (4 cd Box)
  • 2000 - Brutal Planet
  • 2001 - The Definitive
  • 2001 - DragonTown
  • 2003 - The Eyes of Alice Cooper
  • 2005 - Dirty Diamonds
  • 2006 - Live at Montreux (Live)
  • 2008 - Along Came A Spider

Hitlijsten

Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Billion Dollar Babies197310-03-19731(7wk)22 
Schooldays197311-08-1973107Verzamelalbum
From the Inside197803-02-19791312 
Trash198930-09-1989367 
Hey Stoopid199113-07-1991319 
The Last Temptation199425-06-1994713 
Dirty Diamonds200523-07-2005881 
Along Came A Spider200802-08-2008762 

Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
TitelDatum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
School's out197219-08-1972tip9- 
Elected197202-12-1972515 
School's out197203-02-197369 
Hello Hurray197317-03-1973610 
No more mr nice guy197305-05-197387Alarmschijf
Halo of flies197328-07-1973510 
Teenage lament '74197329-12-1973tip9- 
How you gonna see me now197913-01-1979711Alarmschijf
Poison198930-09-1989107 
Hey stoopid199113-07-1991136Alarmschijf

Artiesten

1963-1972

  • Alice Cooper - vocalist
  • Glen Buxton - gitarist
  • Michael Bruce - gitarist
  • Dennis Dunaway - bassist
  • Neal Smith - drummer

1973

  • Alice Cooper - vocalist
  • Glen Buxton - gitarist
  • Michael Bruce - gitarist
  • Dennis Dunaway - bassist
  • Mick Mashbur - gitarist
  • Neal Smith - drummer

1974-1976

  • Josef Chirowski - toetsenist
  • Alice Cooper - vocalist
  • Penti Glan - drummer
  • Steve Hunter - gitarist
  • Prakash John - bassist
  • Tony Levin - bassist
  • Allan Schwartzberg - drummer
  • Dick Wagner - gitarist

1977-1979

  • Alice Cooper - vocalist
  • Dennis Conway - drummer
  • Penti Glan - drummer
  • Steve Hunter - gitarist
  • Prakash John - bassist
  • Davey Johnstone - gitarist
  • Jefferson Kewley - gitarist
  • Bob Kulick - gitarist
  • Tony Levin - bassist
  • Fred Mandel - toetsenist
  • Dee Murray - bassist
  • Allan Schwartzberg - drummer
  • Mark Stein - toetsenist
  • Dick Wagner - gitarist

1980-1983

  • Alice Cooper - vocalist
  • Duane Hitchings - bassist
  • Prakash John - bassist
  • Davey Johnstone - gitarist
  • Craig Kampf - drummer
  • Richard Kolinka - drummer
  • Mike Pinera - gitarist
  • Erik Scott - bassist
  • Jan Uvena - drummer
  • Dick Wagner - gitarist

1984-1988

  • Alice Cooper - vocalist
  • Johnny Dime - gitarist
  • Donnie Kisselbach - bassist
  • Ken Mary - drummer
  • Kane Roberts - gitarist
  • David Rosenberg - drummer
  • Steve Steele - bassist
  • Paul Taylor - toetsenist
  • Kip Winger - bassist
  • Paul Horowitz - toetsenist

1989-1993

  • Alice Cooper - vocalist
  • Tommy Carradonna - bassist
  • Pete Friesen - gitarist
  • Jonathon Mover - drummer
  • Al Pitrelli - gitarist
  • Derek Sherinian - toetsenist
  • Eric Singer - drummer

1994-2002

  • Alice Cooper - vocalist
  • Calico Cooper - danseres
  • Teddy Andreadis - toetsenist
  • Reb Beach - gitarist
  • Stef Burns - gitarist
  • Jimmy DeGrasso - drummer
  • Eric Dover - gitarist
  • Steve Farris - gitarist
  • Todd Jensen - bassist
  • Matt Laug - drummer
  • Bob Marlette - bassist
  • Merrit Morrison - bassist
  • Ryan Roxie - gitarist
  • Derek Sherinian - toetsenist
  • Eric Singer - drummer
  • Greg Smith - bassist
  • Paul Taylor - toetsenist
  • David Vosikkinen - drummer
  • Dan Wexler - gitarist
  • Chuck Wright - bassist
  • Phil X - gitarist
  • Pete Freezin' - gitarist

2003-2005

  • Alice Cooper - vocalist
  • Calico Cooper - danseres
  • Tommy Clufetos - drummer
  • Eric Dover - gitarist
  • Chuck Garrick - bassist
  • Damon Johnson - gitarist
  • Ryan Roxie - gitarist
  • Eric Singer - drummer