Onder kostprijs


Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
28
293031

Vandaag jarig

Andrea Berg (1965)
Angela Winbush (1955)
Anthony Hamilton (1971)
Brian Fallon (1980)
Frédérique Spigt (1957)
J. Cole (1985)
Maluma (1994)
Mario Biondi (1971)
Rakim (1968)
Ramsey Nasr (1974)
Sarah McLachlan (1968)


Ali B kaarten

Het laatste nieuws over Ali B kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Ali B beschikbaar.

Bekijk de volledige Ali B historie.

artiest informatie

Ali B

Ali B, een pseudoniem van Ali Bouali (Zaanstad, 16 oktober 1981), is een Marokkaans-Nederlandse rapper. Hij is ook werkzaam als stand-up comedian en als labeleigenaar van het label SPEC, dat hij zelf heeft opgezet nadat hij zijn album in eigen beheer had uitgebracht.

Biografie

Na zijn eerste jaren te hebben doorgebracht in Zaanstad, verhuisde Ali B op tweejarige leeftijd naar Amsterdam, waar hij later, na het horen van Moordenaar van Osdorp Posse geïnteresseerd raakt in hiphop, en zelf ook begint met rappen. Hoewel een deel van zijn familie in Amsterdam blijft wonen, vertrekt Ali op veertienjarige leeftijd met zijn moeder naar Almere, waar hij serieus aan een muzikale carrière probeert te werken. Hij noemt zichzelf Ali B omdat de media op die manier criminele Marokkanen weergeven in het nieuws. In Almere gaf Ali B zijn eerste optreden en won hij de Poetry Slam in 2000/2001.

Opkomst

In 2000 doet Ali B aan meerdere talentenjachten zoals Wanted, maar staat hij ook in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie RnB/hiphop, waar hij verliest van zangeres Corey. Toch is zijn deelname niet ongemerkt geweest, en kreeg hij 2 maanden na de finale een contract bij Warner Music. Bij Warner Music bracht hij de single "Waar gaat dit heen?" uit, dat op muziekzender The Box op een moment zelfs 2e staat in de charts. Ook zijn volgende clip "Leven van de straat", een single waar voor geweld, homohaat en afkeer tegen autochtonen gerapt, werd veel aangevraagd op de muziekzender. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam dan toch met zijn single "Ik ben je zat" waarin hij samen met Brace de derde plaats van de top40 haalde. Door zijn energieke, entertainende en soms een beetje brutale live-performance, kreeg Ali zeer snel naamsbekendheid, en werd hij graag gezien in (discussie)programma's op radio en televisie.

Jan Smit-schandaal en optredens

In maart 2004 verscheen hij in een speciale VIP-uitzending van het RTL4-televisieprogramma De zwakste schakel. Hier ontstond al na de eerste ronde een klein opstootje met Jan Smit, toen Ali B Smit wegstemde door op zijn bordje "Jantje Shit" te schrijven. Ali B had namelijk ruzie gekregen met Smit en zijn manager. Voor War Child trad hij samen op met Marco Borsato tijdens de concerten van Borsato in De Kuip, deze samenwerking leidt tot de single "Wat zou je doen?". De single komt in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade.

Hij wisselt grote optredens af met kleine. Zo stond hij op 1 september 2004 nog in het voorprogramma van de Amerikaanse rappers 50 Cent en G-Unit in Ahoy' en op 18 september op Herfstpop in Rijswijk. In 2004 won hij de popprijs 2004. De jury stelde "gewoon niet om hem heen te kunnen". Ze vermeldde als bijzonderheid dat Ali B bewees dat "je geen platenmaatschappij nodig hebt." Ali B werd vanaf december 2004 de nieuwe ambassadeur voor de Stichting Bomen Over Leven.

Voor de platen 10-daagse in 2005 nam Ali B een cover op van het nummer "Zeven Dagen Lang" van bots. Verder was 2005 een druk jaar voor Ali B, hij maakte een zevendelige televisieserie "Rap Around The World", waarbij hij ontwikkelingslanden bezoekt en laat zien in welke situatie de jongeren daar (over)leven. Daarnaast leent Ali B zijn stem uit voor de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots. Ook start hij samen met zijn neef Yes-R zijn eigen radioprogramma op de radiozender Juize FM. In 2005 wint Ali B ook diverse prijzen, zo wint hij een TMF-Award in de categorie 'Beste Nieuwe Artiest Nationaal' en 2 MOBO-Awards voor beste clip en beste nationale single. Ook krijgt de rapper een wassenbeeld bij Madame Tussaud.

In 2006 neemt de Amerikaanse rapper Akon samen met Ali B en Yes-R de Nederlandse versie van de single "Ghetto" op. Tevens brengt Ali B het nummer "Wij houden van Oranje", de voetbalhit van André Hazes uit 1988 (waarbij Ali B wat raps toevoegt), opnieuw uit. Ali B wordt op 9 juni in het Land van Ooit geridderd tot Baron van Ooit en krijgt zijn eigen zetel aan de laan in het pretpark. Andere hits volgden zoals Rampeneren (samen met Yes-R en Partysquad), Leipe Mocro Flavour (remix met Yes-R) en Zomervibe. Op 13 oktober wint Ali B zijn tweede TMF Award, dit maal in de categorie 'Beste Urban Act'.

Eind 2006 staat Ali B weer op het podium met Marco Borsato in diens concertenreeks Symphonica in Rosso. Naast zijn grote hit Wat zou je doen?, rapte Ali B samen met Yes-R op een speciale versie van Dromen zijn bedrog.

Staphorst-schandaal

Op Woensdag 27 december 2006 heeft Ali B een aantal zogenaamde chinese rollen (vuurwerk) afgestoken op het marktplein te Staphorst om de lancering van het radiostation TMF Radio in te luiden. Staphorst was gekozen door TMF als saaiste gemeente van Nederland en daarom besloot men daar de lancering plaats te laten vinden. Plaatselijke media melden dat er op dat moment een rouwstoet in de buurt zou zijn en deze bruut verstoord werd door het geratel van het vuurwerk. Ali B heeft later de moeder van de overleden jongen opgebeld en hij kon achterhalen dat de rouwstoet op het moment van afsteken van het vuurwerk niet eens in de buurt van Staphorst was, maar in Meppel. Vanwege het feit dat er géén vergunningen waren afgegeven door Gemeente Staphorst, is Ali B vervolgd wegens te vroeg afsteken van vuurwerk. Ali B heeft later Gemeente Staphorst aangeklaagd wegens smaad.