Alexander O Neal kaarten

Het laatste nieuws over Alexander O Neal kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van Alexander O Neal beschikbaar.

Bekijk de volledige Alexander O Neal historie.

artiest informatie

Alexander O'Neal

Alexander O’Neal had met gemak net zo groot kunnen zijn geworden als Otis Redding of Marvin Gaye, om maar eens twee grootheden uit de Amerikaanse soul te noemen. Alexander had op z’n minst hetzelfde talent als Otis en Marvin. Maar toch heeft hij nooit de status van z’n illustere voorgangers bereikt. De reden waarom is eigenlijk een mysterie.

Want ga maar eens na: Alexander heeft in de jaren ’80 gewerkt met Prince en met producers Jimmy Jam & Terry Lewis (Janet Jackson, The SOS Band), en met zulke kruiwagentjes moet toch elke deur in de muziekwereld voor je open gaan. Misschien was Alexander wel te bescheiden om bij al die deuren naar binnen te gaan.

Alexander zat begin jaren ’80 in Flyte Tyme, de groep waarin ook Jimmy Jam en Terry Lewis zaten. In 1983 werd de groep door Prince ontdekt; hij produceerde een van hun albums. Maar na een fikse ruzie tussen Prince en Jam & Lewis werd de samenwerking verbroken, waarna Alexander O’Neal voor de keuze stond: óf verder gaan met Prince, óf verder met Jam & Lewis. Hij koos voor het laatste, hoewel z’n keuze op nogal merkwaardige wijze werd vergemakkelijkt: Alexander werd min of meer de band uitgezet omdat ‘ie “te zwart” zou zijn!

Maar goed, de gok met Jam & Lewis bleek een goeie te zijn. Want midden jaren ’80 leek het alsof er alleen maar goud uit de vingers van Jimmy en Terry kwam. Ze ontdekten en produceerden Janet Jackson, The SOS Band en The Human League; stuk voor stuk enorm succesvolle projecten. Van Alexander O’Neal maakten ze eveneens een groot succes: zijn album 'Hearsay' uit 1986 werd een klassieker in het genre. Alexander werd vanwege z’n stem meteen gebombardeerd tot de nieuwe Marvin Gaye, twee jaar na de dood van de meester.

Gek genoeg was 'Hearsay' in Engeland veel succesvoller dan in Amerika. In de Britse albumlijst bleef 'Hearsay' maar liefst twee jaar onafgebroken genoteerd staan, met de singles 'Fake' en 'Criticize' als grootste hits. Alexander verkaste dan ook snel naar Groot-Brittannië, vooral toen z’n hits in de VS begonnen op te drogen. Na 'Hearsay' had hij in Engeland nog veel succes met albums als 'All True Man' en 'This Gift For You'.