Onder kostprijs


Kalender

 <<  < jan. 2020 >   >>
ZMDWDVZ
1234
567891011
12131415161718
192021222324
25
262728293031

Vandaag jarig

Alicia Keys (1980)
B-Front (1988)
Thomas Berge (1990)


ABBA kaarten

Het laatste nieuws over ABBA kaarten

Abonneer u nu op onze informatiedienst en ontvang als eerste per SMS het laatste nieuws!

Aankomend

Er zijn op dit moment geen aankomende concerten en/of evenementen van ABBA beschikbaar.

Bekijk de volledige ABBA historie.

artiest informatie

ABBA

ABBA is de naam van een voormalige, megasuccessen boekende, Zweedse popmuziek-groep, die bestond uit de volgende vier vocalisten:

  • Agnetha Fältskog (geb. 5 april 1950 in Jönköping, Zweden);
  • Björn Ulvaeus (geb. 25 april 1945 in Göteborg, Zweden);
  • Benny Andersson (geb. 16 december 1946 in Vällingby (Stockholm), Zweden);
  • Anni-Frid Lyngstad (geb. 15 november 1945 in Narvik, Noorwegen).

ABBA is een van de meest succesvolle bands aller tijden. De naam ABBA was een acroniem van de voornamen van de leden. Toch wordt de naam vaak als Abba geschreven. Wereldwijd neemt ABBA, na de Beatles, de tweede plaats in qua aantal verkochte albums (ruim 350 miljoen stuks). Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisie Songfestival won met het nummer Waterloo. Manager van de groep was Stig Anderson. In 1983 werd een pauze ingelast, die echter zou leiden tot het uiteenvallen van de formatie.

In 1999 ging in Londen de musical Mamma Mia! van start (deze bevat de songs van ABBA maar heeft een verhaal, dat niet over de leden zelf gaat). Hij werd overal in de wereld, in verschillende talen, opgevoerd. In 2004 wees het viertal een aanbod van 1 miljard dollar af dat werd gedaan voor een eenmalige reünie.

Historie

Voorgeschiedenis

Benny Andersson was lid van de Zweedse rockband de Hep Stars. Deze groep beleefde tijdens de jaren 60 in Zweden haar hoogtepunt en was ontstaan naar model van bijvoorbeeld Herman's Hermits, The Beatles en The Rolling Stones. Björn Ulvaeus was lid van de Hootenanny Singers. Deze groep had een rustiger geluid dan de Hep Stars. Af en toe kruisten de wegen van beide groepen elkaar en dat leidde tot het samen schrijven van enkele liedjes door de twee genoemden. Agnetha Fältskog, het jongste lid van ABBA, was in haar tienerjaren al bekend en speelde bijvoorbeeld de rol van Maria Magdalena in de Zweedse versie van de musical Jesus Christ Superstar. Ook schreef Agnetha zelf muziek. Ze bracht in Scandinavië vele hitsingles en zes succesvolle soloalbums uit en behoorde al voordat ABBA bestond, tot de populairste artiesten in haar vaderland. Tijdens één van hun tours ontmoette Agnetha Björn van de Hootenanny Singers. Ze trouwden in 1971, iets wat in de Zweedse media groots werd verslagen. Anni-Frid "Frida" Lyngstad was parttimezangeres en nam deel aan een talentenjacht, die ze won. Haar muzikale doorbraak kwam op het moment dat Zweden rechts ging rijden in plaats van links. De bevolking werd gevraagd niet de straat op te gaan. Frida trad op in een spectaculaire show die die nacht op televisie werd uitgezonden. Niet veel later ontmoette zij Benny Andersson, waarmee ze trouwde in 1978.

Eerste begin band

Begin jaren 70 hadden Björn en Agnetha, ondanks hun huwelijk, nog ieder hun eigen carrière. Stig Anderson, manager van de Hootenanny Singers, bracht Björn en Benny echter samen in één band. Deze beiden vroegen vervolgens hun partners Frida en Agnetha in 1971 de achtergrond-vocalen voor hun rekening te nemen op het album Lycka. Van toen af vormden de vier samen een band, met de naam Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid. Björn en Benny zetten hun samenwerking voort en experimenteerden met nieuwe arrangementen en geluiden. Resultaat was de single People need love. Het werd een bescheiden hit, maar voldoende om aan te tonen, dat de samenwerking goed was. Het jaar daarop, 1973, werd Ring Ring gemaakt, waarmee de groep voor het eerst deelnam aan het Nationale Songfestival. Velen verwachten dat het de eerste plaats zou worden, maar weer werd het een derde. Stig was overtuigd van het feit, dat een hit in Engeland of Amerika de definitieve doorbraak zou betekenen en zocht naar een andere bandnaam. Uiteindelijk werd het acroniem ABBA gekozen.

Verder als ABBA

In 1974 deed de band, nu onder de nieuwe naam ABBA, mee aan het Eurovisie Songfestival. Dit keer werd het de eerste plaats en wel met het zelf geschreven nummer Waterloo. Dit liedje is een paar jaar geleden gekozen tot beste Eurovisie song festival liedje van de afgelopen 50 jaar! Dit werd tevens een hit in Engeland, ABBA's eerste nummer 1. In de VS kwam het op een zesde plaats. Een vervolg zat er echter nog niet in. Het duurde tot SOS, oorspronkelijk als solosingle voor Agnetha geschreven, voordat ze een nieuwe top-10 hit hadden. Na SOS was de status van eendagsvlieg definitief verdwenen.

Megasucces

Na 1975 kwam wereldwijd succes met onder meer Mamma Mia. Daarna volgden Money, Money, Money en Dancing Queen, hun grootste hit, van het album Arrival. Van het album Abba - The Album kwamen hits als Take a Chance On Me, Super Trouper, Thank you for the music en The Name of the Game. In 1978 was ABBA uitgegroeid tot een megagroep. Hits als Voulez-vous, Does Your Mother Know, Chiquitita en Gimme! Gimme! Gimme! bleven komen. De relatie tussen de bandleden ging echter achteruit, iets wat te merken was in singles als The Winner Takes It All en One Of Us.

Einde van de groep

In 1983 laste de groep een rustperiode in, waarna ze besloten niet verder te gaan. De singles The Day Before You Came en Under Attack blijken achteraf de laatste ABBA releases te zijn. Met het in 1982 verschenen compilatie-album The Singles sloot ABBA zijn bestaan af, met een wereldwijd nummer 1 album.

Na ABBA

Nadat ABBA was opgehouden als groep te bestaan, legden Björn en Benny zich gezamenlijk toe op het componeren van muziek voor musicals. Een van de eerste was Chess (1984), waarvoor Tim Rice de tekst schreef. Chess draaide drie jaar lang in Londen en in 1988 kwam ook een Broadwayversie uit. Deze werd echter geen succes, wat te wijten was aan een gewijzigde opzet. Björn en Benny hadden echter een goed gevoel bij musical, wat overigens ook al tijdens tours van ABBA bleek. In 1999 ging de op de gelijknamige ABBA-hit gebaseerde musical Mamma Mia! in première in Londen. Het zou een groot succes worden, met vertalingen in vele landen. Anno 2006 werken Benny en Björn aan de Engelse versie van hun Musical Kristina från Duvemåla (Kristina uit Duvemåla), die op Broadway in première moet gaan.

Agnetha en Frida, gingen beide op de solotoer. In 1982 bracht Frida haar album Something's Going On uit, dat door Phil Collins geproduceerd werd. Van dit album verkochte de roodharige zangeres ruim 1 miljoen exemplaren. Na het floppen van het album Shine besloot zij te stoppen met zingen. Het gebrek aan solosucces, maar vooral motivatie was aanleiding tot deze stap. Wel bracht ze in 1996 (maar dan alleen in Zweden) nog het album Djupa Andetag uit. Deze cd werd in Zweden een redelijke hit. Geen van de drie singles wist echter de Zweedse top 10 te bereiken. In 2006 verschijnt er van Frida een DVD met een retrospectief van haar carrière. Alhoewel het in de planning staat dat de DVD overal ter wereld verkrijgbaar zal zijn, verschijnt hij alleen in Zweden en Nederland in de winkels. Frida verkoopt in de twee landen samen niet meer dan 2500 DVD's. Anno 2007 heeft Frida (inmiddels witharig) geen plannen meer voor een internationaal soloalbum en houdt zij het bij wat low-profile duetten die in zeer beperkte oplage verkrijgbaar zijn.

Blonde Agnetha deed het beter in haar eentje. De singles Never Again, The heat is on, Wrap your arms around me en I won't let you go (van haar tweede soloalbum Eyes of a woman) werden in de jaren tachtig in Europa, Japan en Scandinavië hits. Met The heat is on scoorde zij in vele landen een van de grootste zomerhit van 1983. Het eerste internationale solo album Wrap your arms around me verkoopt wereldwijd meer dan 1.3 miljoen exemplaren. Na het verschijnen van haar derde Engelstalige album I stand Alone in 1988 en de kleine Billboard hit I wasn't the one in Amerika, stopte ook Agnetha met zingen. In 1996 verschijnt er een internationaal Greatest Hits album van Agnetha met de titel "That's me - The Greatest Hits". Daarnaast brengt Agnetha in dat zelfde jaar een boek uit met haar levensverhaal. In 2004 maakt ze haar echte comeback met het album My Colouring Book. Het album werd goed ontvangen en haalde in verschillnde Europes landen de top 10. In Zweden staat het album wekenlang op de eerste plaats. Ook in Duitsland, Nederland en Groot Britannie doet de cd van Agnetha het goed. De single If I thought you'd ever change your mind weet zelfs de Britse top 10 te halen in de midweek sales van mei 2004. Agnetha's comeback is hiermee een groot succes. Geruchten beweren dat Agnetha in het geheim werkt aan een nieuw album dat in 2008 op de markt moet komen.